O grădiniţă din Craiova, care a funcţionat la capacitate maximă înainte de Revoluţie, dar şi în anii ce au urmat, a ajuns să coste bugetul local peste 900.000 de lei. Şi, culmea, nu pentru vreo renovare, ci pentru lipsă de folosinţă din partea proprietarului, care nu este municipiul Craiova, ci o firmă privată.
Este vorba de clădirea în care a funcţionat grădiniţa din cartierul 1 Mai, de pe strada Dimitrie Gerota, cunoscută drept grădiniţa Fabricii de Confecţii. Până la urmă, chiar acesta era şi proprietarul. Numai că, după Revoluţie, Fabrica de Confecţii s-a împărţit între patru societăţi, una dintre ele fiind Modexim SA, cea care a revendicat şi a obţinut în instanţă imobilul. Până se se ajungă aici, grădiniţa a funcţionat, dar litigiile dintre Modexim şi Primăria Craiova au stopat activitatea. Definitiv!
Clădirea a ajuns între timp o ruină, a fost pur şi simplu vandalizată la interior, iar terenul aferent a ajuns în paragină. Nimeni nu s-a mai ocupat de soarta imobilului şi asta poate şi pentru că s-a aşteptat o decizie definitivă a instanţei în ceea ce priveşte proprietarul. Decizia a venit la sfârşitul anului 2018 şi a fost favorabilă societăţii comerciale. Modexim SA a devenit proprietara de drept a grădiniţei de pe strada Dimitrie Gerota, dar a mai avut şi alte pretenţii. A cerut bani şi pentru lipsa de folosinţă a imobilului pe perioada procesului. Şi a obţinut, după alt şir lung de procese. Aşa s-a ajuns, în final, ca primăria să umble la vistierie. Suma nu este de neglijat, puţin peste 900.000 de lei, bani care trebuie să treacă acum din bugetul municipiului în contul Modexim SA. Cum s-a ajuns aici?
Primăria Craiova, cu executorul la uşă
Primăria Craiova a pierdut litigiile cu Modexim şi s-a trezit, astfel, cu executorul la uşă. Asta s-a întâmplat în mai 2022. Prin cererea de executare silită formulată de Modexim şi încuviinţată de Judecătoria Craiova, primăria a fost somată să plătească societăţii comerciale suma de 914.925 de lei, reprezentând debitul stabilit de instanţă în sumă de 739.249 lei, la care se adaugă 175.676 de lei actualizarea cu indicele inflaţiei. „Admite cererea de încuviinţare a executării silite. Încuviinţează executarea silită a titlului executoriu. Autorizează creditoarea să treacă la executarea silită a obligaţiei cuprinse în titlul executoriu prin oricare din modalităţile prevăzute de lege. Fără nicio cale de atac“, a fost soluţia pe scurt a Judecătoriei Craiova, pronunţată în data de 30 martie 2022.
Modexim a trecut la fapte, iar primăria a fost bună de plată. „Am stabilit ca suma să fie plătită la prima rectificare bugetară, conform legii. Altfel ne trezeam cu conturile blocate. Aşa s-a ajuns ca la rectificarea din iulie să fie prevăzută suma datorată“, au explicat reprezentanţii municipalităţii. Astfel, la ultima rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova pe anul 2022, din data de 13 iulie 2022, Direcția Patrimoniu a propus alocarea sumei de 915.000 lei pentru achitarea unor hotărâri judecătorești rămase definitive și irevocabile cu titlu executoriu (chirii). Propunerea a fost aprobată de Consiliul Local.
Trei ani de procese pentru cei 900.000 de lei
Modexim SA şi Primăria Craiova s-au judecat aproape trei ani pentru banii solicitaţi de firmă pentru lipsa folosinţei imobilului în care a funcţionat grădiniţa. Asta după ce instanţa a decis proprietarul, după alţi ani de procese. În final, Modexim a avut câştig de cauză şi în această speţă, cu toate că clădirea ajunsese între timp o ruină. Prin Hotărârea 261/ 27.04.2021, Tribunalul Dolj a admis cererea Modexim SA şi a obligat „Municipiul Craiova prin Primar la plata către reclamantă a sumei de 785.821 lei, actualizată cu indicele de inflaţie până la data plăţii, reprezentând contravaloarea lipsei de folosinţă a imobilului situat în Craiova, strada Dimitrie Gerota, nr. 18, aferentă perioadei 01.01.2017 -06.11.2018“.
De asemenea, a obligat primăria şi la plata sumei de 12.964 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând taxă de timbru şi onorariu expert. Asta după ce judecarea cauzei a fost amânată de zece ori, din diverse motive. Procesul data din octombrie 2019. Hotărârea a avut drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
Apelul a fost admis, iar Curtea de Apel Craiova a schimbat, în parte, sentinţa Tribunalului Dolj, micşorând puţin suma stabilită ca datorie. Asta s-a întâmplat, însă, după încă un an de procese. A fost nevoie de cinci înfăţişări pentru a se lua o hotărâre. În şedinţa din 10 februarie 2022, Curtea de Apel a stabilit în sarcina pârâtului, adică a municipiului Craiova, următoarele sume: 739.249 lei actualizată cu indicele de inflaţie până la data plăţii, 12.497 lei cheltuieli de judecată şi 5.501 lei cheltuieli de judecată în apel.
Ce pretenţii a mai avut Modexim
Modexim SA nu s-a mulţumit însă cu atât şi a deschis un nou porces pentru actualizarea cu indicele de inflaţie şi a dobânzii penalizatoare. Procesul a demarat în mai 2022 şi s-a încheiat în iulie.
După cinci amânări, Tribunalul Dolj s-a pronunţat în data de 19 iulie 2022, când a respins pretenţia Modexim de actualizare a dobânzii penalizatoare ca tardiv formulată, iar cererea privind cheltuielile de judecată din apel ca neîntemeiată. Hotărârea este definitivă, aşa că societatea a rămas cu cei 914.925 de lei stabiliţi iniţial de instanţă. O sumă frumuşică pentru nefolosirea unui imobil în paragină!