11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalRecensământul populaţiei, un semi-eșec la Târgiu Jiu

Recensământul populaţiei, un semi-eșec la Târgiu Jiu

Recensământul populației și locuințelor a fost un semi-eșec la nivelul municipiului Târgu Jiu. Aici a fost înregistrat cel mai scăzut procent de recenzare a populației și al locuințelor.

Potrivit Direcției de Statistică a Județului Gorj, municipiul Târgu Jiu înregistrează cel mai scăzut ritm de recenzare. Este vorba de un procent de 85%. Acest lucru este pus pe seama numărului scăzut de recenzori, dar și pe slaba implicare a populației în procesul de recenzare. De asemenea, este de luat în calcul și dimensiunea municipiului, raportat la celelalte 69 de comune și orașe de pe raza județului Gorj. În plus, în mai multe zone s-a început cu întârziere, din cauza lipsei recenzorilor. Unii au renunțat la activitatea respectivă din diferite motive.

În cele din urmă s-a început și în zonele cu probleme. Au existat și puncte de recenzare fixă la nivelul unor instituții publice, însă localnicii nu au putut fi convinși să participe la recensământ. 

În restul judeţului Gorj recensământul populaţiei a mers foarte bine 

Spre deosebire de ce s-a întâmplat la Târgu Jiu, situația la nivelul județului Gorj (autorecenzare+ interviuri în teren) a fost total diferită. Ultimele date prezentate de către Direcția de Statistică Gorj au arătat că până la finalul săptămânii trecute au fost recenzate un număr de 300.686 persoane (autorecenzare+ interviuri în teren), ceea ce poziționează județul Gorj pe locul 5 (99,0% din populația rezidentă estimată la 1 decembrie2021), în clasamentul județelor.

Un număr de 48 de unități administrativ-teritoriale au atins și depășit populația rezidentă ținta estimată la 1 decembrie 2021. Un număr de 14 unități administrativ-teritoriale au procente de recenzare între 95,4% – 99,8%. De asemenea, opt unități administrativ-teritoriale au înregistrat procente sub 95%, din care: Târgu Jiu, Rovinari 91,7%, Aninoasa 92,3%, Bâlteni 92,6%, Godinelti 92,8% și Săcelu 93,0%​. Potrivit datelor folosite de Direcția de Sănătate Publică Gorj, în perioada pandemiei populația județului Gorj număra, în medie, peste 350.000 de persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS