20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal(GALERIE FOTO) S-a deschis Piaţa Chiriac, prima piaţă dedicată producătorilor autohtoni

(GALERIE FOTO) S-a deschis Piaţa Chiriac, prima piaţă dedicată producătorilor autohtoni

S-a deschis Piaţa Chiriac din Craiova, prima piaţă din ţară dedicată doar producătorilor autohtoni, după cum au anunţat autorităţile locale. A fost agitaţie mare, vineri, în piaţă înainte de inaugurare. Asfaltatorii au lucrat până în zori, pentru ca evenimentul să iasă bine. Şi a ieşit, chiar dacă asfaltul proaspăt turnat încă se lipea de talpă.

Piaţa Chiriac va fi una sută la sută românească şi va da posibilitatea producătorilor de legume şi frunte din Dolj să-şi vândă produsele. De fapt, de aici a şi pornit ideea amenajării unei astfel de pieţe: să existe un loc unde să găseşti produse autohtone la preţuri decente.

În Piaţa Chiriac funcţionează şi un supermarket cu produse românești provenite de la fabrici din întreaga țară. Potrivit directorului Piețe și Târguri SRL, Alin Mărăcine, aproximativ 1.500 de produse sunt listate în acest magazin, iar adaosul comercial este de doar 5%. „Nu urmărim să facem profit, ci să oferim produse autohtone la preţuri cât mai mici“, a afirmat Alin Mărăcine. Acesta a ţinut să menţioneze că în supermarket se poate plăti doar cu numerar şi card, bonurile de masă nefiind acceptate din cauza comisionului prea mare care ar fi dus la o creştere a preţului de la raft.

S-a deschis Piaţa Chiriac. Aici veţi găsi doar produse de sezon

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a ţinut să menţioneze că s-a plecat de la ideea unei pieţe ieftine şi doar cu produse autohtone. „Am vrut să fie ceva frumos şi, în primul rând, să fie ieftin. Am stabilit că nu ne interesează să facem profit, ci să arătăm că producătorii români pot aduce marfă competitivă, de calitate, doar că trebuie ajutați. Am luat legătura cu toți primarii de pe Valea Dunării și ne-au promis că se vor asigura să avem aici produse de sezon. Înseamnă că nu vom găsi, de exemplu, aici, roșii în timpul iernii. Dacă le vom găsi, ne vom asigura că sunt din solarii. Prefer ca roșia să vină cu două săptămâni mai târziu, față de alte piețe, dar să fie bună, să fie sănătoasă. Să poată mânca şi copilul meu”, a afirmat edilul Craiovei.

Olguţa Vasilescu a mai spus că piața încă nu este deschisă în totalitate, dar în maximum o săptămână toate spațiile se vor ocupa. „Noi încă suntem în discuții cu producătorii. Ne interesează să avem marfă de calitate. Sunt lucruri abia la început și pentru noi. Nu avem un concept de o astfel de piață în România, iar dacă va fi un proiect reușit, îl vom extinde și la celelalte piețe din Craiova”, a spus Olguţa Vasilescu. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, a precizat că în judeţ vor fi construite trei depozite de legume şi fructe, care vor funcționa atât pentru cooperative, cât și pentru întreprinzători individuali.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS