10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPasajul Electroputere, reabilitare de un milion de euro

Pasajul Electroputere, reabilitare de un milion de euro

Pasajul Electroputere din Craiova va intra, în sfârşit, în reabilitare. După ani de zile în care s-au tot făcut expertize, s-a întocmit un proiect tehnic şi au fost aprobate devize ale investiţiei, iată că s-a ajuns şi la lucrările propriu-zise.

Deocamdată se caută constructorul care să reabiliteze podul peste bulevardul Decebal. Procedura de achiziţie a lucrărilor a fost lansată pe 27 iunie, iar ofertele sunt aşteptate până la data de 25 iulie. Potrivit anunţului din sistemul electronic, lucrările presupun racordarea corespunzătoare a pasajului la terenul existent şi realizarea unei semnalizări corespunzătoare.

Valoarea estimată a execuţiei este de 4.609.534,28 lei (fără TVA), adică 5.485.346 lei cu TVA (1.108.150 euro). Fix suma din devizul general actualizat al investiţiei aprobat în octombrie 2021 (partea de construcții+montaj). Din valoarea estimată a execuţiei, investiţia de bază reprezintă 4.497.106,61 lei (fără TVA), iar organizarea de şantier – 112.427,67 lei (fără TVA). Valoarea contractului nu include partea de cheltuieli diverse şi neprevăzute, acestea putând fi accesate după caz, în funcţie de necesităţi. Oferta cu preţul cel mai scăzut va fi şi cea câştigătoare.

Pasajul Electroputere din Craiova va intra, în sfârşit, în reabilitare
Pasajul Electroputere din Craiova va intra, în sfârşit, în reabilitare

Banii vin prin Programul „Anghel Saligny“

În primăvara anului 2018, Primăria Craiova a demara procedura de achiziție publică a două expertize tehnice, din care una trebuiea doar actualizată: cea privind reabilitarea pasajului Electroputere. Cealaltă expertiză era pentru podul peste triaj din zona Consul, care a fost reabilitat între timp. În schimb, pasajul Electroputere a tot fost lăsat la urmă. Prima expertiză a stabilit un cost estimat al lucrărilor de reparații de 715.560 de euro. Asta după ce expertul stabilise o listă lungă de defecțiuni constatate la fața locului. Expertiza a ieşit în ianuarie 2019, dar nu s-a pus problema demarării lucrărilor de reabilitare. Nici nu avea cum, din moment ce în bugetul Craiovei pe anul 2020, spre exemplu, pentru pasajul Electroputere erau prinşi doar 50.000 de lei.

Nici în 2021 lucrurile nu au stat prea bine. Pentru reabilitarea podului peste bulevardul Decebal au fost bugetaţi 500.000 de lei, de aproape 11 ori mai puțin decât valoarea investiției, așa cum rezultase ea din ultimul deviz general. Așa că Primăria Craiova s-a reorientat, iar în octombrie 2021 Consiliul Local (CL) a aprobat trecerea obiectivului de investiţii „Reabilitare Pasaj rutier Electroputere“ pe lista finanţărilor prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny“.
Înainte de a aproba cererea de finanţare a proiectului, CL Craiova a aprobat ultimii indicatori tehnico-economici ai investiţiei.

Faţă de suma iniţială de 5.294.869,13 lei cu TVA, din care 4.679.194,40 lei partea de construcţii şi montaj (devizul din 2019), noua valoare a crescut cu aproape un milion de lei. Conform ultimului deviz general, reabilitarea pasajului Electroputere ar costa 6.190.150 lei cu TVA, din care 5.485.346 lei partea de construcții şi montaj. Din cei 6.190.150 lei, Primăria Craiova a solicitat de la bugetul de stat suma de 6.129.406 lei, diferența de 60.744 lei urmând să fie suportată din bugetul local.

Ce lucrări ar trebui executate la pasajul Electroputere

Conform expertizei tehnice din 2019, la pasajul Electroputere ar trebui executate lucrări atât la infrastructură, cât și la suprastructura podului. Era vorba de curățarea, repararea și protecția betonului cu materiale speciale, desfacerea căii de rulare și a hidroizolației, pentru o hidroizolație performantă și o cale nouă pe pod, refacerea rosturilor, realizarea de parapet pietonal și direcțional, refacerea trotuarelor și repararea cu betoane speciale a betonului degradat la fâșii și culei, precum și lucrări pentru racordarea cu terasamentele și pentru rampele de acces.

Pasajul Electroputere prezintă o serie de deficienţe care trebuie remediate
Pasajul Electroputere prezintă o serie de deficienţe care trebuie remediate

În ceea ce privește deficiențele, expertul a constatat, printre altele, absența unor elemente structurale, aliniere în plan rampă-pod necorespunzătoare, acces dificil pe trotuarul podului, amplasare incorectă a grătarelor gurilor de scurgere sau lipsa acestora, armături fără strat de acoperire, zone cu beton exfoliat, coroziunea avansată a stâlpului metalic al parapetului în zona de contact cu betonul, degradarea betonului și coroziunea armăturii parapetului, distrugerea suprastructurii (elemente rupte), fisuri și crăpături.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS