11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPoduri degradate, expertizate înainte de reabilitare

Poduri degradate, expertizate înainte de reabilitare

Pasajul Electroputere are nevoie de reparații. Ultima expertiză stabilise un cost estimat al lucrărilor de 715.560 de euro (Foto: Lucian Anghel)

Primăria Craiova a demarat, vinerea trecută, procedura de achiziție publică a două expertize tehnice, din care una trebuie doar actualizată, privind reabilitarea Pasajului Electroputere și a podului rutier peste calea ferată de pe drumul spre Melinești. Pentru ambele s-a apelat la procedura de cumpărare directă, cu un termen relativ scurt de primire a ofertelor: 4, respectiv 5 aprilie. Lucrările de reparație ale Pasajului Electroputere ar costa 715.560 de euro, potrivit ultimei expertize, în timp ce despre podul de peste triaj se spune că „prezintă degradări vizibile pe zone întinse, cu afectarea secțiunii transversale“.

Două dintre podurile cu trafic intens din Craiova, Pasajul Electroputere și podul rutier de peste triaj, se degradează pe zi ce trece, iar primăria face un prim pas spre reabilitarea lor. Vinerea trecută a fost demarată procedura de achiziție publică, prin cumpărare directă, a actualizării expertizei tehnice a Pasajului Electroputere și a expertizei podului rutier peste calea ferată de pe drumul spre Melinești, care au nevoie de reparații. Pentru actualizarea expertizei pasajului rutier Electroputere, primăria a stabilit o valoare estimată de 11.800 de lei (fără TVA), termenul limită de primire a ofertelor fiind stabilit pe 4 aprilie. Oferta cu prețul cel mai scăzut va fi și cea câștigătoare, firma respectivă având apoi 30 de zile la dispoziție să facă actualizarea. Vechea expertiză nu s-a dovedit una „blândă“, expertul stabilind o listă lungă de defecțiuni constatate la fața locului care ar trebui remediate. De aici poate și costul estimat de acesta pentru realizarea lucrărilor de reparații: 715.560 de euro.
De altfel, în expertiza tehnică existentă sunt precizate lucrările care ar trebui executate la Pasajul Electroputere, atât la infrastructură, cât și la suprastructura podului. Este vorba de curățarea, repararea și protecția betonului cu materiale speciale, desfacerea căii de rulare și a hidroizolației, pentru o hidroizolație performantă și o cale nouă pe pod, refacerea rosturilor, realizarea de parapet pietonal și direcțional, refacerea trotuarelor și repararea cu betoane speciale a betonului degradat la fâșii și culei, precum și lucrări pentru racordarea cu terasamentele și pentru rampele de acces. În ceea ce privește deficiențele, absența unor elemente structurale, aliniere în plan rampă-pod necorespunzătoare, acces dificil pe trotuarul podului, amplasare incorectă a grătarelor gurilor de scurgere sau lipsa acestora, armături fără strat de acoperire, zone cu beton exfoliat, calea pe pod și pe trotuare degradată, coroziunea avansată a stâlpului metalic al parapetului în zona de contact cu betonul, degradarea betonului și coroziunea armăturii parapetului, distrugerea suprastructurii (elemente rupte), fisuri și crăpături, sunt doar câteva din cele peste 70 de defecțiuni pe care expertul le-a pus pe hârtie în vederea remedierii.
„Pentru realizarea lucrărilor semnalate și punerea podului în siguranță conform normelor în vigoare se estimează un cost aproximativ al lucrărilor de reparație de 715.560 de euro“, se menționează în finalul vechii expertize tehnice. Rămâne de văzut care va fi valoarea lucrărilor după actualizarea acestei expertize. În bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2018, Primăria Craiova prevăzuse suma de 50.000 de lei pentru actualizarea expertizei la Pasajul Electroputere, proiectul tehnic și asistența tehnică din partea proiectantului.

Podul peste triaj, pericol de prăbușire pe viitor

Podul rutier de peste triaj prezintă degradări vizibile, ce pot duce, în timp, la distrugerea structurii sale (Foto: Lucian Anghel)

Pentru celălalt pod cu probleme, cel de la triaj, primăria are în plan, deocamdată, efectuarea expertizei tehnice și întocmirea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții. Pentru acest lucru a stabilit o valoare estimată a contractului de 42.000 de lei (fără TVA), criteriul de atribuire fiind „prețul cel mai scăzut“. Termenul limită de primire a ofertelor este 5 aprilie, iar expertul va avea 30 de zile la dispoziție să întocmească expertiza, potrivit caietului de sarcini. Una care trebuie să fie clară, expresă și explicită. Nu de alta, dar potrivit aceluiași document, podul peste calea ferată aflat pe drumul spre Melinești, care are 186 de metri lungime, 7,80 metri lățime și două trotuare de câte 1,50 metri, ar fi într-o stare avansată de degradare. „Elementele constructive prezintă degradări vizibile pe zone întinse cu afectarea secțiunii transversale. Actualele degradări existente vor evolua, iar, în timp, vor duce la distrugerea structurii podului, având ca finalitate prăbușirea, ceea ce va produce pagube materiale, existând și posibilitatea unor victime umane“, se menționează în caietul de sarcini.
„De asemenea, rutele alternative se vor deprecia ca urmare a preluării traficului (…) Degradarea continuă a podului va duce la înrăutățirea condițiilor de transport în zonă, va afecta pe termen mediu și lung sănătatea populației și calitatea mediului și va fi un impediment pentru dezvoltarea performantă a regiunii (…) Ținând cont de aspectele prezentate, considerăm oportun demararea procedurii de întocmire a documentațiilor tehnice în vederea reabilitării podului rutier peste calea ferată drum Melinești“, se mai arată în document. Și la acest proiect, în bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2018 a fost prevăzută suma de 50.000 de lei, pentru expertiză, proiect tehnic și asistență tehnică din partea proiectantului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS