5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOlguța „mută“ Pasajul Electroputere la Guvern. Reabilitare cu bani de la bugetul de stat?

Olguța „mută“ Pasajul Electroputere la Guvern. Reabilitare cu bani de la bugetul de stat?

De reabilitarea Pasajului Electroputere din Craiova s-a tot vorbit în ultimii ani, dar proiectul în sine nu a demarat. Podul peste bulevardul Decebal a fost expertizat de două ori, tot de atâtea ori s-a întocmit și proiectul tehnic de execuție, după care lucrurile au stagnat.

Nici nu puteau avansa, din moment ce în bugetul Craiovei pe anul 2020, spre exemplu, pentru pasajul Electroputere au fost bugetați doar 50.000 de lei. Nici în acest an lucrurile nu erau prea clare în privința reabilitării, pentru că în buget a fost trecută doar suma de 500.000 de lei. De aproape 11 ori mai puțin decât valoarea investiției, așa cum rezultase ea din ultimul deviz general. Așa că Primăria Craiova s-a reorientat. Cel puțin asta rezultă din proiectele de hotărâre privind pasajul Electroputere, care vor fi prezentate Consiliului Local în ședința de joi.

Edilul Olguța Vasilescu cere aprobarea consilierilor locali mai întâi pentru devizul general actualizat și noii indicatorii tehnico-economici ai obiectivul de investiţii „Reabilitare Pasaj rutier Electroputere“ și apoi pentru cererea de finanțare a proiectului prin intermediul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny“. Programul care s-a dovedit mărul discordiei în relația PNL – USR-PLUS și care a contribuit, printre altele, la ruperea coaliției de guvernare. Primăria Craiova pare însă decisă să obțină cât mai mulți bani prin PNI. Nu de alta, dar cele 1,2 milioane de euro, cât este noua valoarea a investiției, ar împovăra și mai mult bugetul local. Rămâne de văzut și dacă reabilitarea pasajului Electroputere va fi prinsă în Programul „Anghel Saligny“.

Olguța „mută“ Pasajul Electroputere la Guvern. Au crescut prețurile la materialele de construcții, a crescut și valoarea investiției

Pentru a solicita finanțarea de la bugetul de stat a reabilitării Pasajului Electroputere a fost nevoie de o reactualizare a devizului general al investiției întocmit în perioada noiembrie 2018 – ianuarie 2019, la pachet cu proiectul tehnic de execuție. Și atunci era vorba tot de o reactualizare.

Iată, pe scurt, istoria documentațiilor realizate pentru reabilitarea Pasajului Electroputere, așa cum se menționează în proiectul de hotărâre: „În anul 2011 au fost realizate fazele de expertiză tehnică și documentației de avizare a lucrărilor de intervenții, iar în anul 2013 proiectul tehnic, indicatorii tehnico-economici fiind aprobați prin HCL 101/2012. Având în vedere că vechimea mai mare de 5 ani face ca soluția constructivă propusă pentru a realiza obiectivul să nu mai fie eficientă, date fiind tehnologiile actuale recomandate pentru asemenea destinații, expertiza tehnică a fost reactualizată în luna mai 2018.

În data de 6 noiembrie 2018 a fost încheiat contractul între Municipiul Craiova și Planexe Design SRL, cu obiectul «Reabilitare Pasaj rutier Electroputere – actualizare documentație de proiectare, întocmire documentație de obținere avize DTAC, DTOE și asistență tehnică din partea proiectantului», având ca rezultat actualizarea Proiectului tehnic de execuție, în luna ianuarie 2019. În urma actualizării documentațiilor de proiectare conform noilor prevederi legale în vigoare, a rezultat modificarea devizului general și a indicatorilor tehnico economici: valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) 5.294.869,13 lei, din care C+M (inclusiv TVA) 4.679.194,40 lei“.

Care este noua valoare a investiției

Acum, valoarea a crescut cu aproape un milion de lei. „În urma solicitării Primăriei Municipiului Craiova, pe fondul creșterii prețurilor materialelor din domeniul construcțiilor, proiectantul Planexe Design SRL a actualizat devizul general. Astfel, valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) a ajuns la 6.190.150,08 lei, din care Construcții+Montaj (inclusiv TVA) – 5.485.345,80 lei“, se explică în raportul atașat proiectului de hotărâre.

Pasajul Electroputere
Reabilitarea Pasajului Electroputere ar costa peste 6 milioane de lei. Primăria Craiova vrea să obțină banii prin intermediul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny“.

Din cei 6.190.150,08 lei, echivalentul a 1.250.000 de euro, Primăria Craiova solicită de la bugetul de stat suma de 6.129.405,89 lei, diferența de 60.744,19 lei urmând să fie suportată de la bugetul local.

Ce lucrări ar trebui executate la Pasajul Electroputere

În ultima expertiză tehnică întocmită pentru Pasajul Electroputere sunt detaliate lucrările care ar trebui executate, atât la infrastructură, cât și la suprastructura podului. Este vorba de curățarea, repararea și protecția betonului cu materiale speciale, desfacerea căii de rulare și a hidroizolației, pentru o hidroizolație performantă și o cale nouă pe pod, refacerea rosturilor, realizarea de parapet pietonal și direcțional, refacerea trotuarelor și repararea cu betoane speciale a betonului degradat la fâșii și culei, precum și lucrări pentru racordarea cu terasamentele și pentru rampele de acces. Între timp, calea de rulare a suferit îmbunătățiri: a fost turnat un strat de asfalt.

În ceea ce privește deficiențele constatate de expert, printre acestea se numără: absența unor elemente structurale, aliniere în plan rampă-pod necorespunzătoare, acces dificil pe trotuarul podului, amplasare incorectă a grătarelor gurilor de scurgere sau lipsa acestora, armături fără strat de acoperire, zone cu beton exfoliat, coroziunea avansată a stâlpului metalic al parapetului în zona de contact cu betonul, degradarea betonului și coroziunea armăturii parapetului, distrugerea suprastructurii (elemente rupte), fisuri și crăpături.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS