17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoliţia Locală: Fără maşini pe trotuar! Craiovenii: Unde parcăm?

Poliţia Locală: Fără maşini pe trotuar! Craiovenii: Unde parcăm?

Poliţia Locală: Fără maşini pe trotuar! Situaţie normală în Craiova. În lipsa locurilor de parcare, mulţi şoferi îşi lasă maşinile pe trotuar, respectând sau nu acea distanţă de „cel puţin un metru“ pentru pietoni, după cum se preciza în OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, actualizată în 2006. Mai nou, reglementarea privind „metrul“ destinat pietonilor s-a scos din Codul Rutier, iar oprirea sau staţionarea vehiculelor pe trotuar este interzisă.

Insuficienţa locurilor de parcare în Craiova îi face însă pe unii şoferi să încalce reglementările rutiere, atunci când îşi lasă maşinile pe trotuar, de cele mai multe ori chiar în faţa blocului în care locuiesc. O situaţie acceptată tot de cele mai multe ori tacit de către Poliţia Locală. Ce se întâmplă însă atunci când printre vecini există şi nemulţumiţi, care se arată deranjaţi de modul cum îşi lasă maşinile unii locatari? Atunci apare Poliţia Locală.

Sesizări peste sesizări de la un vecin „binevoitor“. Se întâmplă în cartierul 1 Mai

Asta se petrece de ceva vreme în cartierul 1 Mai, în zona străzilor Dr. Victor Gomoiu şi Dr. Ştefan Berceanu, spre intersecţia cu strada Popoveni. Aici reclamaţiile curg pe bandă, pe orice temă, de regulă de la aceeaşi persoană, iar poliţiştii locali vin să verifice cele sesizate. În urmă cu câteva luni, tot în urma reclamaţiilor privind parcarea maşinilor pe trotuar, Poliţia Locală a venit în control. Localnicii au fost înştiinţaţi, printr-un afiş lipit pe uşa de la intrarea în bloc, că nu au voie să-şi lase maşinile pe trotuar.

„Oprirea/staţionarea autovehiculelor pe trotuar constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă şi puncte penalizare la permisul de conducere. De asemenea, se impune şi măsura tehnico-administrativă de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar. Pentru a evita situaţiile neplăcute, vă rugăm să nu mai opriţi/staţionaţi neregulamentar cu autovehiculele pe trotuar, în caz contrar vor fi aplicate prevederile legale“, era anunţul Poliţiei Locale Craiova. La final se menţiona însă că „acţiunea are caracter preventiv, dar pe viitor vor fi aplicate prevederile legale“. 

Poliţia Locală: Fără maşini pe trotuar. Craiovenii: „Să vină primăria cu o soluţie“

Craiovenii vizaţi de anunţul Poliţiei Locale s-au revoltat şi au spus că vor lăsa maşinile în parcarea de la Centrul Mutifuncţioanal, unde funcţionează acum primăria. „Pe trotuar nu este voie să parchezi, pe stradă nu se poate pentru că nu se mai poate circula, locurile din parcări sunt insuficiente. Şi, atunci, unde parcăm? O să facem o solicitare la primărie, să ne dea cei de acolo soluția. Nu este corect nici să ne ridice mașinile, atâta timp cât nu ni se oferă varianta unei parcări regulamentare“, se plângeau unii locatari. 

Şoferii profită de trotuarele generoase lăsate după asfaltarea străzilor (circa 4 metri lăţime) şi îşi lasă aici maşinile. „Dacă se făceau de atunci locuri de parcare şi se micşora trotuarul, acum nu mai era nicio problemă. Dar ni s-a spus că nu se poate. Să vină primăria cu o soluţie, să nu mai stăm cu teama că ne vom trezi cu maşinile ridicate, din cauza unor vecini «binevoitori»“, erau de părere localnicii, puşi din nou în faţa acţiunilor poliţiştilor locali. Acţiuni care, de data asta, n-ar mai avea caracter preventiv, ca în urmă cu patru luni. 

Ce spune Poliția Locală

Totuşi, poliţiştii locali au ajuns în zonă tot în urma sesizărilor primite. Cum se va rezolva situaţia? Problema maşinilor parcate pe trotuar este una generală în Craiova, nu doar în cartierul 1 Mai.

Aici însă situaţia va fi reglementată, într-un final, prin instituirea unor sensuri unice. „Sistematizarea zonei a fost aprobată de către Comisia de Sistematizare a Circulaţiei, având avizul Poliţiei Rutiere. Urmează să se facă lucrările propriu-zise, cu marcare de parcări, blocare trotuare cu stâlpişori, instituiri reglementări rutiere“, au precizat, pentru GdS, reprezentanţii Poliţiei Locale Craiova. 

Poliţia Locală: Fără maşini pe trotuar. Când vor fi instituite noile sensuri unice din cartierul 1 Mai

Despre instituirea unor sensuri unice în cartierul 1 Mai, zona Complex Pelendava – strada Popoveni, s-a vorbit încă de anul trecut. Ba mai mult, decizia a primit şi avizul Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale din municipiul Craiova, chiar în ultima şedinţă din 2021. Hotărârea se referea la instituirea unui sistem de sensuri unice în cartierul 1 Mai, zona delimitată de străzile Popoveni, Râului, Dr. Ioan Cantacuzino şi Nicolae Ionescu Siseşti. 

Potrivit deciziei Comisiei, pe fiecare stradă cu sens unic vor fi amenajate locuri de parcare pe o parte, iar pe cealaltă parte se vor monta stâlpi de delimitare a zonei carosabile de trotuar. „Semnalizarea pe verticală, stâlpii de delimitare şi marcajele rutiere se vor realiza în prima parte a anului 2022, atunci când temperatura exterioară înregistrată va permite aceste activităţi“, se menţiona în hotărârea din decembrie 2021.

O hotărâre care nu a fost pusă până acum în aplicare, cu toate că vremea permitea de mult acest lucru. Reprezentanţii Primăriei Craiova au explicat, pentru GdS, că hotărârile Comisiei de Sistematizare vor fi puse în practică în cel mai scurt timp, iar în cartierul 1 Mai (zona descrisă mai sus) vor fi instituite, cel mai probabil de luna viitoare, noi reglementări rutiere: sensuri unice, stâlpi de delimitare şi marcaje rutiere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS