7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii din Craiova, după Evaluarea Naţională: La matematică au fost şi subiecte dificile

Elevii din Craiova, după Evaluarea Naţională: La matematică au fost şi subiecte dificile

Absolvenţii de gimnaziu au susţinut, ieri, examenul la matematică. Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, nu au mai fost erori în privinţa distribuirii variantei corecte de subiecte, aşa cum s-a întâmplat la proba scrisă de Limba şi literatura română. De această dată, însă, la unele centre s-a imprimat numele şcolii pe foile de examen ale elevilor, dar din cauza aplicaţiei din care s-au descărcat subiectele, au spus inspectorii şcolari, iar elevii nu vor fi afectaţi. În ceea ce priveşte cerinţele de la examen, mulţi elevi din Craiova au spus că au întâmpinat dificultăţi la rezolvarea celui de al treilea subiect, unii dintre ei declarând chiar că au avut cel puţin o cerinţă la care nu au ştiut să răspundă.

Ce schimbări au fost făcute după eroarea de la prima probă

Ieri a fost ultima probă scrisă din cadrul Evaluării Naţionale. În Dolj, după erorile de la centrul de examen organizat la Şcoala Gimnazială Predeşti, unde elevii au primit subiecte pentru şcolile cu predare în limba maghiară a fost schimbat preşedintele comisiei, iar ceilalţi membri au primit sancţiuni între unu şi cinci ani, în funcţie de gravitatea faptei, după cum a precizat preşedintele comisiei judeţene pentru organizarea Evaluării Naţionale, inspectorul şcolar general adjunct Oana Zaharie.


La matematică nu au mai apărut astfel de erori, dar au fost probleme tehnice, în sensul că pe unele lucrări apare şi numele şcolii în care candidaţii au susţinut proba, date care nu ar trebui să fie vizibile. Eroarea este însă dată de aplicaţie, spun inspectorii şcolari şi nu este doar în Dolj.


„Din fericire, la proba de matematică nu a mai fost nici un incident. Subiectele au venit la timp. Au fost într-adevăr nişte probleme la aplicaţie. Au fost şcoli care au sesizat că sub watermark era tipărit şi numele şcolii, însă această situaţie nu este numai în Dolj, este la nivel naţional. Deci, problema o reprezintă aplicaţia”, a spus inspectorul şcolar general adjunct, Oana Zaharie.

Numărul de elevi absenţi echivalent a peste 10 clase

La matematică, în Dolj, faţă de prima probă scrisă, la matematică s-a înregistrat un singur elev absent în plus, acesta fiind de la şcoala din Craiova cu cel mai mare procent de absentesim la Evaluarea Naţională.
” Am avut şi absenţi. Din totalul de 4.362 de elevi înscrişi avem 273 de absenţi. Avem centre cu mulţi absenţi. Discutăm de Şcoala Gimnazială „Anton Pann”, unde la fel sunt foarte mulţi elevi absenţi. Acum au fost mai mulţi elevi absenţi, respectiv 32 de absenţi dintr-un total de 50 de copii înscrişi la Evaluarea Naţională. În judeţ, au venit copiii la examen. Nu este nici o şcoală care să se evidenţieze în mod deosebit după numărul de absenţi”, a spus inspectorul şcolar general adjunct, Oana Zaharie. Cei 273 de elevi absenţi sunt echivalentul a 10 clase de câte 26 de elevi.

Ce au spus elevii despre subiecte


După cele două ore în care au avut de răspuns la diverse cerinţe, elevii au spus că proba la matematică a fost mai grea. Au avut chiar cerinţe la care nu au ştiut să răspundă.


„Subiectele au fost destul de grele. La română mi s-a părut mai uşor. Subiectul al treilea mi s-a părut cel mai greu, celelalte au fost acceptabile. Cerinţa cea mai dificilă a fost să demonstrăm că o arie are 20 de cm. Nu prea am ştiut să rezolv”, a spus una dintre eleve.


Copiii au mai spus că totuşi cerinţele nu au fost mai dificile comparativ cu cele de la simulare.
„Primul şi al doilea subiect au fost într-adevăr uşoare, dar de la subiectul al treilea am întâmpinat probleme. Au fost cerinţe şi de algebră şi de geometrie. Comparativ cu simularea, subiectele au fost în acelaşi gen. Consider m-am descurcat. Mă aştept să iau peste 8, dar până în 9”, a spus o altă elevă.


Elevii care au avut doar o cerinţă la care nu au ştiut să răspundă se aşteaptă la note peste 9.


„A avut la subiectul al treilea o problemă cu un segment şi nu am ştiut să îl fac. Dar am scris la toate exerciţiile câte ceva. Eu mă aştept o notă destul de mare, 9.40-9.50. Am făcut toate grilele corecte. Am vorbit şi cu colegii şi unde aveam nelămuriri am aflat că am reuşit să fac bine. Acum, Doamne ajută şi să fie o notă mare! Aş vrea să rămân elev la Colegiul Naţional „Elena Cuza” pentru că mă voi întâlni cu mulţi colegi de-ai mei”, a spus un alt elev.
Primele rezultate ale Evaluării Naţionale se vor afişa pe 23 iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS