14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalApar primele blocuri cu 15 etaje în Craiova?

Apar primele blocuri cu 15 etaje în Craiova?

Primăria Craiova a dat undă verde pentru primele blocuri cu 15 etaje care s-ar putea construi în oraș. Pentru început a fost eliberat un certificat de urbanism pentru reconsiderare funcțională din zonă industrială în zonă de locuințe colective și servicii cu regim maxim de înălțime P+15E, pentru un teren privat situat pe bulevardul Decebal.

Terenul are 6.060 mp și aparține Metal Lemn SA, o societate care a derulat mai multe proiecte imobiliare în Craiova. Eliberarea documentulului nu înseamnă neapărat demararea unui astfel de proiect, dar primul pas a fost făcut. Conform documentului, folosința actuală a terenului de 6.060 mp de pe bulevardul Decebal este de „curți construcții“, iar destinația după PUG este de unități industriale, terenul fiind parțial afectat de zona de protecție a căii ferate, de lărgirea bulevardului Decebal și de zona culoarului de zbor.

Care este procentul de ocupare a terenului solicitat prin PUZ

În vechiul Plan Urbanistic General al Craiovei aprobat în 2000 și prelungit prin hotărâre de Consiliu Local în 2018, procentul de ocupare a terenului (POT) și coeficientul de utilizare a terenului (CUT) nu sunt reglementate, iar amplasamentul este situat în zonă industrială. Conform legii, CUT-ul va fi în funcție de regimul de înălțime, dar nu poate fi mai mare de 4, după cum se precizează în certificatul de urbanism.

Primăria Craiova a eliberat un certificat de urbanism pentru construcții cu regim maxim de înălțime P+15E pe bulevardul Decebal

Terenul are acces la bulevard printr-un drept de servitute de trecere, iar dezvoltatorul solicită elaborarea unui PUZ pentru transformarea zonei dintr-una industrială în una de locuințe colective și servicii, cu regim maxim de înălțime P+15, cu POT propus de 23,59% și CUT = 2,91. Autoritatea publică locală poate să și condiționeze autorizarea investiției de elaborarea unui PUZ „prin grija investitorului privat“ și de aprobarea acestuia în baza unui aviz de oportunitate întocmit de Direcția de Urbanism condusă de arhitectul-șef al municipiului.

Apar primele blocuri cu 15 etaje în Craiova? Decizia finală aparține Consiliului Local

Apar primele blocuri cu 15 etaje în Craiova? Ultimul cuvânt îl va avea Consiliul Local Municipal. După finalizarea dezbaterii publice a documentației de urbanism, legislativul local emite o hotărâre prin care aprobă sau respinge documentația respectivă. Ultima astfel de acțiune are dată recentă (vineri, 3 iunie), decizia fiind una istorică pentru Craiova: primele documentații respinse.

În premieră, două proiecte de hotărâre care vizau aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru reconsiderarea urbanistică a unor zone au fost respinse, în urma unei ședințe extraordinare a Consiliului Local. Concret, s-a solicitat aprobare pentru construirea a două blocuri P+5+6 retras în cartierul Brazda lui Novac, pe terenul unde era ştrandul Titulescu, şi a unui bloc P+5 pe bulevardul Dacia. Proiectele au avut toate documentaţiile în spate, în care se susţinea că totul este legal, dar au picat la vot.

Este nevoie și de aviz de la Autoritatea Aeronautică Civilă

Revenind la proiectul imobiliar pe care Metal Lemn SA vrea să-l realizeze pe terenul de 6.060 mp cu deschidere la bulevardul Decebal, blocuri cu 15 etaje, pentru a se obține autorizația de construire este nevoie de o serie de avize. Asta în situația în care documentația de urbanism trece de Consiliul Local.

Primăria Craiova a eliberat un certificat de urbanism pentru construcții cu regim maxim de înălțime P+15E pe bulevardul Decebal

Printre avizele necesare se numără, pe lângă cele date de furnizorii de utilități, și avizul prealabil de oportunitate emis de primărie, avizul de la Poliția Rutieră și de la Comisia de sistematizare a circulației, ba chiar și un aviz de la RAT. În plus, ar fi nevoie și de un aviz de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, având în vedere culoarul de zbor care va fi afectat parțial de construcțiile solicitate spre aprobare. Asta pe lângă studiile obligatorii cum sunt cele de însorire și de trafic. Rămâne de văzut dacă în Craiova chiar vor apărea primele blocuri cu 15 etaje.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS