21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞcolile din Craiova care mai au locuri libere la clasa pregătitoare

Şcolile din Craiova care mai au locuri libere la clasa pregătitoare

A început deja cea de a doua etapă de înscrieri în clasa pregătitoare. În Craiova pentru această etapă au mai rămas doar 77 de locuri libere, în 14 unităţi şcolare. Pentru această etapă şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a emis o procedură în care se specifică faptul că unităţile şcolare nu mai pot primi cereri dacă nu au locuri disponibile.

În procedura respectivă scrie şi că în situatii exceptionale, consiliile de administraţie ale inspectoratelor şcolare pot ajusta planul de şcolarizare pentru a asigura accesul la educaţie al tuturor copiilor care trebuie să fie cuprinşi în clasa pregatitoare în anul şcolar 2022-2023.

Ce şcoli mai au locuri libere

Conform datelor oficiale ale ISJ Dolj, după prima etapă de înscrieri în clasa pregătitoare în Craiova nu mai sunt locuri libere la colegii şi nici la liceele teoretice care au şi învăţământ primar.

La nivelul oraşului au mai rămas 77 de locuri libere în 14 unităţi şcolare. Cele mai multe locuri libere sunt la Şcoala Nr. 27 Popoveni-15 locuri, la Liceul de Industrie Alimentară Craiova- 12, la Şcoala gimnazială „Ion Ţuculescu” şi la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu” câte 8 locuri, la Şcoala gimnazială „Ion Creangă”- 10 locuri. La Şcoala gimnazială „Lascăr Catargiu” şi la Şcoala gimnazială „Anton Pann” mai sunt câte două locuri libere. Câte un loc liber a mai rămas la Şcoala gimnazială „Gheorghe Ţiţeica”, Şcoala gimnazială „Nicolae Romanescu”, Şcoala gimnazială „Sf. Dumitru” şi la Şcoala gimnazială „Sf. Gheorghe”. De asemenea, la Liceul de Arte „Marin Sorescu” mai sunt disponibile 14 locuri.


„Am avut aprobate două clase pentru pregătitoare şi au mai rămas 14 locuri. Aşteptăm copiii să se înscrie. Se pot depune cereri chiar şi în toamnă. La clasa pregătitoare, elevii nu susţin nici un fel de probe, dar la clasa I susţin probe pentru a urma învăţământul vocaţional”, a spus Eduard Gegiu, directorul Liceului de Arte „Marin Sorescu” din Craiova.

Ce prevede procedura ISJ Dolj pentru a doua etapă

În această etapă, pot fi înscrişi copiii care nu au fost înamtriculaţi în etapa anterioară. Conform procedurii ISJ Dolj, părinţii trebuie să depună câte trei opţiuni. Şcolile care nu au locuri disponibile nu primesc cereri, scrie în procedura ISJ. Sunt acceptate situaţiile excepţionale.


„În situaţii excepţionale, consiliile de administraţie ale inspectoratelor şcolare pot ajusta planul de şcolarizare pentru a asigura accesul la educaţie al tuturor copiilor care trebuie să fie cuprinşi în clasa pregatitoare în anul şcolar 2022-2023”, scrie în pocedură.


„În situaţia în care într-o unitate de învăţământ numărul cererilor este mai mare decât numarul locurilor disponibile, ocuparea acestora, la unitatea de învăţământ la care a fost depusă cererea de înscriere, se realizează în ordinea stabilită prin aplicarea criteriilor generale şi a celor specifice de departajare”, conform sursei citate.

Aceste criterii sunt: existenţa unui certificat medical de încadrare într-un grad de handicap a copilului, existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi, existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte, existenţa unui frate sau a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învăţământ respectivă.

Când se va afişa lista finală cu elevii înscrişi la pregătitoare

Cerrerile pentru a doua etapă de înscriere la clasa pregătitoare se depun până pe 7 iunie 2022. În zilele de 8 iunie – 9 iunie sunt procesate la nivelul unităților de învățământ cererile-tip de înscriere depuse de părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul școlar, pe baza criteriilor generale și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile.

Pe 10 iunie se afişează la fiecare unitate de învățământ listele finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare. În perioada 1 septembrie – 8 septembrie se face centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților/ tutorilor legal instituiți/ reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ. Soluţionarea se face, având în vedere, cu prioritate, interesul superior al copilului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS