5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVine asfaltul pe strada ta

Vine asfaltul pe strada ta

Mai multe străzi din Craiova pavate cu piatră cubică, piatră de râu sau de pământ urmează să fie modernizate. Unele dintre aceste străzi sunt situate aproape de centrul oraşului, dar au rămas pavate cu piatră cubică din perioada comunistă. Autorităţile locale au decis că a venit şi rândul lor să fie asfaltate. Prin urmare, pentru prima dată din existenţa acestor artere de circulaţie aici se va turan covor asfaltic.

Pe lista modernizării se regăsesc străzi precum: strada Cocorului, strada Ecaterina Teodoroiu, strada Dimitrie Bolintineanu.
Acestea, trei la număr, vor fi asfaltate pentru prima dată prin contractul de modernizare încheiat între „Municipiul Craiova și asocierea Erpia SA şi Erbaşu Construcţii, contract pe patru ani în valoare de circa 20 de milioane de euro.
Strada Cocorului este prima pe lista acestor modernizări. Este o stradă de pământ din cartierul Marin Sorescu (Şimnicu de Jos). Pentru modernizarea unei străzi de pămân cu o lunigme de peste 530 de metri, primăria scoate de la bugetul local 1.209.858 de lei, „din care construcții montaj (C+M) (inclusiv TVA) 1.085.380,22 de lei. Durata de execuție a investiției 4 luni”, se arată în Raportul privind aprobarea actualizării devizului general pentru obiectivul de investiții„Modernizare strada Cocorului”. Din punct de vedere funcțional, strada prezintă o stare de degradare rea la nivelul sistemului rutier datorată traficului și intervențiilor la nivelul utilităților. Trotuarele sunt puternic degradate, aproape inexistente, scurgerea apelor pluviale este deficitară, iar circulația se desfășoară cu greutate.

Trei străzi din Craiova intră la asfaltarer
Trei străzi din Craiova intră la asfaltarer

O stradă care duce la stadion va fi asfaltată

O stradă aflată la câteva sute de metri de centrul oraşului şi înt-o zonă intens circulată este strada Ecaterina Teodoroiu. Aceasta se regăseşte pe lista stăzilor care urmează la modernizare. Este una dintre arterele de circulaţie din imediata apropiere a stadionului „Ion Oblemenco”.
Este o stradă improprie circulației autovehiculelor și pietonilor. „Aceasta are la ambele capete intersecții cu strada Bucovăț. Strada mai intersectează următoarele străzi: Aleea de acces la stadionul Ion Oblemenco, strada Râului, strada Alexandru Odobescu, strada Șoimului.
Strada Ecaterina Teodoroiu are carosabilul realizat dintr-un pavaj de râu (amestec din nisip, pietriș și piatră bolovani de rău) care prezintă numeroase gropi și zone denivelate şi se poate parcurge în prezent cu viteza foarte redusă. Această stradă reprezintă un factor poluant destul de important atât pentru localnicii care își au casele de-o parte și de alta cât și pentru mediu”, se arată în Raportul privind aprobarea documentației DALI pentru obiectivul de investiții „Modernizare și reabilitare străzi, alei și trotuare în municipiul Craiova -Modernizare strada Ecaterina Teodoroiu” .
În acelaşi raport se mai spune că: „Structura rutieră existentă este necorespunzătoare, gradul avansat de degradare al suprafețelor de
rulare are drept consecințe viteze de circulație reduse, pericole de accidente, creșterea gradului de poluare, băltirea apelor pe carosabil, precum și disconfort în nivelul de trai al populației”.
Costurile asfaltării acestei străzi de 860 ml au o valoarea totală (inclusiv TVA) de 2.514.705 de lei. Din această valoare, 2.334.289,de lei reprezintă montajul şi construcţia. Lucrările de asfaltare se vor întinde pe o perioadă de şase luni din care o lună proiectare și cinci luni execuție.

De la bolovani de rîu la asfalt

Strada Dimitrie Bolintineanu, o altă stradă situată în zona centrală a oraşului este o stradă pavată cu piatră de râu. Pe strada cu o lungime de 300 de ml ajungi intrând de pe strada Caracal. „Carosabilul realizat din pavaj de piatră de râu (amestec din nisip, pietriș şi bolovani de râu) prezintă numeroase gropi şi zone denivelate şi se poate parcurge în prezent cu viteză foarte redusă. Trotuarele sunt realizate cu dale de beton sau asfalt, se prezintă rău, având dalele tasate, denivelate, între acestea crescând iarba. Bordurile sunt ciobite, mișcate, între ele a crescut iarba. Exista sistem de colectare şi evacuare a apelor pluviale”, se arată în Raportul privind aprobarea documentației DALI. Modernizarea acestei străzi scoate de la bugetul local o sumă de 1.223.355,92 de lei (inclusiv TVA). Lucările vor dura patru luni.

Cine este asfaltatorul

Asfaltare
Asfaltare

Reabilitarea și modernizarea străzilor și aleilor din Craiova (PT+execuție) se face în baza unui acord-cadru pe patru ani, estimat de primărie la valoarea de 76.159.250 lei (fără TVA). Acesta a fost adjudecat în 2018 de SC Construcții Erbașu SA, și de asocierea formată din Erpia SA Craiova – Romasco Concept SRL București. Este vorba de trei loturi de lucrări care cuprind 87 de străzi, majoritatea de la periferia orașului Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS