12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTermo Urban: Debranşaţi-vă, încălzirea de la termoficare nu mai e rentabilă!

Termo Urban: Debranşaţi-vă, încălzirea de la termoficare nu mai e rentabilă!

Furnizorul de căldură al oraşului a ajuns să se roage de craioveni să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire al oraşului. Termo Urban a trimis recent adrese unor asociaţii de proprietari prin care le spune că va înceta furnizarea energiei termice, începând cu sezonul următor de încălzire. Nu este pentru prima dată când Termo Urban le cere craiovenilor să părăsească sitemul de încălzire al oraşului. Acelaşi lucru l-a făcut operatorul local şi în primăvara anului 2021. Atunci şi-a început activitatea chiar cu o mărire de tarif.

Povestea se repetă.Craiovenii sunt îndemnaţi din nou de furnizorul de căldură să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire. În fapt este vorba despre proprietarii care au rămas singurii din bloc racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. Ei trebuie să opteze pentru altă sursă de căldură fiindcă transportul agentului termic pentru aceste blocuri este prea costisitor. Furnizarea agentului termic a devenit prea scumpă atât pentru furnizorul de căldură, cât şi pentru beneficiari. Drept urmare Termo Urban a afişat în această lună pe uşa unor blocuri din Craiova următorul anunţ:


„Debranşarea apartamentelor din condominiul mai sus menţionat, a dus la valori mari cu costurile pentru încălzire a apartamentelor rămase pe sistemul centralizat cât şi la cheltuieli suplimentare pentru apartamentele cu centrale tremice care trebuie să plătească părţile comune. Având în vedere aspectele menţionate, vă rugăm să înţelegeţi situaţia de fapt şi vă solicităm să găsiţi soluţii de asigurare a condiţiilor de confort termic pentru sezonul de încălzire 2022-2023”, se spune în adresă.

În blocul N3 din Brazda lui Novac, majoritatea proprietarilor și-au pus centrale de apartament/foto: Claudiu Tudor

Cu alte cuvinte, locatarii trebuie să ştie că furnizorul va înceta livrarea energiei termice pentru sezonul următor de încălzire. Pierderile de energie termică sunt prea mari pentru a mai duce agentul termic în blocurile cu unu, două sau trei apartamente racordate la termoficare. Un exemplu în acest sens sunt mai multe blocuri din asociaţia de proprietari N1-N7 Brazda lui Novac. Acestea sunt situate la capătul reţelei de termoficare, iar locatarii rămaşi pe termoficare sunt în număr redus.


” Cei mai mulţi locatari din asociaţia noastră sunt debranţaţi. De exemplu, în blocul N1 mai sunt două apartament, la N3 mai sunt cinci, iar la N4 tot două apartamente, restul blocurilor sunt debranşate. Cei nedebranşaţi au plătit pentru două camere întreţinerea pe o lună 1.000 de lei, iar eu la trei camere cu centrală am plătit la jumătate. Nu se merită să mai stea pe termoficare. Cei care au posibilitate să-şi pună centrală pentru că sunt pierderi mari pe Termo”, spune preşedinta asociaţiei de proprietari, Elena Bălan.

În blocurile cu multe debranșări, locatarii au de suferit pentru că nu mai primesc căldură şi apă caldă la parametri normali

Pierderi pentru Termo Urban, pierderi pentru locatari

Reprezentanţii Termo Urban spun că astfel de notificări sunt transmise anuale în toate cartierele Craiovei. Pierderile sunt de ambele părţi, Termo-locatari. Locatarii nu mai primesc apă caldă şi căldură în parametri normali, dar plătesc scump ceea ce primesc. Termo Urban, la rândul ei înregistrează pierderi ca să ducă agent termic pentru câteva apartamente.

„Noi, notificări facem în fiecare an către asociaţiile de propritari care au foarte puţine apartamente legate la sistemul centralizat de încălzire al oraşului şi sunt şi capăt de coloană. Locatarii au de suferit pentru că nu mai primesc căldură şi apă caldă la parametri normali. În al doilea rând şi noi avem pierderi mari ca societate. Noi le trimitem notificări, pentru că şi societatea are de pierdut şi proprietarii. Noi trimitem notificări doar în aceste cazuri, dar nu-i putem lăsa fără utilităţi dacă nu-ţi găsesc o altă sursă de încălzire a locuinţei”, a explicat purtătorul de cuvânt al SC Termo Urban, Maria Petroşanu.

Se scumpeşte gigacaloria?

Termo Urban: Debranşaţi-vă, încălzirea de la termoficare nu mai e rentabilă!

Trebuie menţionat că în Craiova, prețul căldurii este unul dintre cele mai scumpe, comparativ cu alte orașe mari din țară. Craiovenii plătesc începând cu data de 1 noiembrie 462,11 de lei/Gcal. Tariful de distribuție și furnizare a energiei termice distribuită din centrale termice a crescut la sfârşitul anului trecut de la 701,93 lei/Gcal, la 930,93 lei/Gcal (TVA inclus).
Tariful agentului termic furnizat prin PT a crescut de la 415,30 de lei/Gcal, la 487, 41 de lei/Gcal.
În această lună. Termo Urban pregăteşte o nouă scumpire a tarifului de distribuţie şi furnizare a agentului termic secundar. Proiectul se află deja pe masa de lucru a consilierilor locali, iar Termo Urban aşteaptă aprobarea ANRE. Creşterea tarifului va fi între 10 şi 20 de lei/Gcal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS