9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTermo a murit, trăiască Termo Urban!

Termo a murit, trăiască Termo Urban!

Începând de azi căldura şi apa caldă a craiovenilor este furnizată de noua societate de termoficar, SC Termo Urban Craiova SRL. Ieri, consilierii locali au fost chemaţi să voteze un Studiu privind alegerea modalității de gestiune a serviciului de alimentare cu energie termică în municipiul Craiova. Totodată au delegat alimentarea cu energie termică a oraşului Craiova către noua societate, ulterior, urmând să se încheie contractul între noua societate şi producătorul de agent termic primar, în speţă Complexul Energetic Oltenia.

Noua societate are la dispoziţie trei luni de zile pentru obţinerea acreditărilor de la ANRE. Iniţial CE Oltenia a condiţionat încheierea contractului cu SC Termo Urban SRL de depunerea unei garanţii în valoare de 3 milioane de euro, echivalentul plăţii unei facturi pentru o lună de iarnă. În urma discuţiilor purtate între primărie şi furnizor, garanţia a scăzut la suma de 250 de mii de euro. Banii vor fi daţi de către primărie din cuantumul subvenţiei pentru căldură.

Termo dispare, apare SC Termo Urban
Termo dispare, apare SC Termo Urban

Tot cu bani din fondul de subvenţii se va capitaliza şi noua societate. La acest moment nu se pune problema preluării SE II Craiova de către primăria Craiova fiindcă fondurile necesare preluării şi susţinerii producătorului ar fi foarte mari pentru administraţia locală craioveană.

Şedinţă CL Municipiul Craiova

Ieri, consilierii locali au fost chemaţi să adopte Studiul privind alegerea modalității de gestiune a serviciului de alimentare cu energie termică în municipiul Craiova. Acesta a fost comandat de primăria Craiova în momentul intrării SC Termo Craiova SRL în insolvenţă.

„Suntem întro situaţie de avarie. Trebuie să aprobăm acest studiu privind alegerea modalității de gestiune a serviciului de alimentare cu energie termică în municipiul Craiova. Dacă nu, nu se semnează contractul, nu mai putem să furnizăm apă caldă şi căldură craiovenilor”, a spus primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu în şedinţa CL.

Contractul dintre CEO şi SC Termo SRL mai era valabil până la sfârşitul lunii aprilie. Lichidatorul judiciar trebuie să denunţe vechiul contract, urmând să intre în vigoare contractul cu noua societate.

Ce fac asociaţiile de proprietari

Asociaţiile de proprietari din Craiova trebuie să încheie contracte cu SC Termo Urban SRL. Mai mult, craiovenii care primesc căldură din sistemul centralizat vor încheia convenţii individuale cu noua societate.

” Noi ne-am luat măsuri. Pe noua societate se va semna o convenţie civilă cu fiecare abonat în parte. Blocurile în care mai există unu sau doi abonaţi vor fi debranşate în perioada imediat următoare. Ne gândim şi la posibilitatea unui sprijin pentru persoanele vulnerabile care nu-şi permit să-şi achiziţioneze o centrală termică”, a spus primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Ce le aşteaptă pe asociaţiile cu mari restanţe către fosta societate de Termoficare? Asociaţiile cu mari datorii rămân la mâna lichidatorului judiciar (Siomax SPRL).

SC Termo Craiova SRL
SC Termo Craiova SRL

” În privinţa celor rău-platnici, cei care nu şi-au plătit datoriile nu scapă, ei vor fi executaţi de creditori în perioada următoare. CEO preia creanţele pentru debitori”, a precizat Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.

Aceste precizări au fost făcute de primarul Craiovei în Şedinţa CL al Municipiului Craiova din data de 31.03.a.c ca răspuns la întrebările ridicate de unii dintre consilierii locali.

Tot la mâna lichidatorului judiciar rămâne şi fosta societate de Termoficare.

„Lichidatorul poate să execute doar bunurile care nu aparţin primăriei şi nu sunt în domeniul public. Toate bunurile care au fost cumpărate de municipalitate nu vor fi vândute. Lichidatorul poate vinde nişte maşini, birouri, calculatoare”, a precizat primarul Craiovei.

SC Termo Urban SRL a fost înfiinţată în 2015

SC Termo Urban SRL a fost înfiinţată de către Primăria Craiova în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Termis Dolj. Societatea a fost înfiinţată în octombrie 2015 pe motivul că SC Termo se afla în prag de faliment, pentru o datorie uriaşă moştenită de la fosta conducere de aproape 50 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS