10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGarda a amendat CET Craiova cu 100.000 de lei, CEO plătește doar 25.000 de lei

Garda a amendat CET Craiova cu 100.000 de lei, CEO plătește doar 25.000 de lei

A fost poluare, așa a decis Garda de Mediu Craiova cu privire la cele petrecute în weekeendul trecut în Bariera Vâlcii. Atunci pulberile din incinta SE II au fost suflate de vânt și au acoperit un întreg cartier al Craiovei. Drept urmare, Garda a aplicat o amendă de 100.000 de lei poluatorului, CEO – SE Craiova II. Complexul spune că plătește doar 25.000 de lei.

Sâmbătă și duminică din cauza rafalelor de vânt care a suflat cu putere praful de cărbune și pulberile de la coșurile Electrocentralei au acoperit tot cartierul. Scandalizați foarte mulți craioveni care locuiesc în acest cartier au alertat autoritățile cu precădere Garda de Mediu. Comisarii de mediu au verificat instalațiile și incinta Complexului Energetic Oltenia – SE Craiova II pe parcursula două zile. În cele din urmă au amendat poluatorul cu 100.000 lei. Este prima amendă pe care CEO o primește de la GNM în acest an după ce anul trecut a mai fost amendat de două ori tot pentru poluare.

Poluare/sursa foto: Facebook

“Comisarii Gărzii de Mediu au amendat CET II cu suma de 100.000 lei şi au notificat Agenţia de Protecţie a Mediului pentru poluarea provenită de la respectivul poluator -praful de cărbune care a acoperit mai multe străzi ale Municipiului Craiova”, au precizat reprezentanții Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Dolj.

În urma verificărilor, comisarii de mediu au concluzionat că din cauza “rafalelor de vânt, care au avut loc în perioada decembrie 2021- ianuarie 2022, au avut loc spulberări de pe cazanele unu şi doi. Spulberările au generat depuneri de pulberi sedimentabile în zona apropiată Complexului Energetic – SE Craiova II”, spun comisarii.

Poluare, controale și amenzi

Reprezentanții Gărzii de Mediu spun că de la începutul anului și până în prezent au efectuat două controale la SE Craiova II ca urmare a sesizărilor venite din partea populației. Oamenii reclamă faptul că în ultima perioată poluarea cu pulberi este tot mai prezentă. Ultima vizită s-a lăsat cu amendă.

Poluare în Bariera Vâlcii
Poluare în Bariera Vâlcii

“Acţiunea de inspecţie şi controlul s-a efectuat în dată de 17.01.2021, respectiv în perioada 31.01 – 01.02.2022, în urma sesizărilor, privind calitatea aerului în zona străzilor Aleea 2 Drumul Corneșului, Mălinului, Parângului, Coacăzului, din cartierul Bariera Vâlcii. La finalizarea verificărilor făcute în teren, atât la punctul de lucru al SE Craiova II, cât şi la adresele petenţilor, s-a constatat că blocurile energetice unu şi doi, construcţii tip deschis, prezintă pori sau fisuri la sistemul de etanşare al cazanelor şi a canalelor de gaze de ardere, existând depuneri de pulberi pe maşini, alei şi curţi S-a consemnat faptul că cele sesizate de cetăţeni se adeveresc”, au concluzionat comisarii GNM, Comisariatul Dolj.

Faţă de această situaţie, CET II a fost sancţionat contravenţional, în conformitate cu OUG nr. 195 din 22 decembrie 2005 privind protecţia mediului, cu amendă în cuantum de 100.000 lei. Operatorului i-a fost impus să ia toate măsurile necesare limitării consecinţelor asupra mediului şi a prevenirii altor incidente sau accidente posibile. De asemenea i-a fost dispusă măsură de a adopta tehnologii de exploatare ale instalaţiilor de ardere, astfel încât să reducă la minim poluarea. Societatea are obligaţia şi de a executa lucrări de reparaţii la sistemul de etanşare al cazanelor şi la canalele de gaze arse.

Grup energetic SE II Craiova sancționat de Garda de Mediu

CEO plătește doar 25.000 de lei și scapă

Reprezentanții CEO spun că într-adevăr au fost sancționați, dar conform Procesului-Verbal de constatare și sanctionare a contravenției, încheiat în data de 01.02.2022, GNM a stabilit că sancțiune aplicabilă SE Craiova II: amendă de la 50.000 la 100.000 de lei. Conform prevederilor legale, contravenientul poate achita în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării/comunicării procesului -verbal jumatate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, respectiv suma de 25.000 de lei.

CEO a plătit de fiecare dată amenzile date de Garda de Mediu

Poluare
Poluare/ sursa foto:Facebook

Reprezentanții Gărzii de Mediu spun că de fiecare dată când a fost amendat, Complexul a plătit amenda. Încercările de a contesta aceste amenzi în instanță nu au avut succes, operatorul pierzând de fiecare dată procesele.

Reamintim că weekendul trecut poluarea a atins cote maxime în cartierul craiovean Bariera Vâlcii. Vântul care a suflat cu putere, cu rafale de aproximativ 65 km/h a ridicat tot praful de cărbune din incinta uzinei și cenușa de la coșurile grupurilor energetice. Aerul a fost irespirabil, încărcat cu pulberi provenite de la cazanele care funcționează pe cărbune. Tot cartierul Bariera Vâlcii a fost acoperit de un nor negru de cenușă provenit din incinta SE Craiova II.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS