11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSalariile bugetarilor din Dolj, îngheţate şi în 2022

Salariile bugetarilor din Dolj, îngheţate şi în 2022

Salariile bugetarilor din Dolj nu vor creşte de anul viitor, ca urmare a majorării, de la 1 ianuarie 2022, a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Acesta a fost stabilit, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 15,239 lei/oră. În ianuarie 2021, salariul minim brut lunar a crescut de la 2.230 de lei la 2.300 de lei (pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 ore pe lună, reprezentând 13,583 lei/oră), dar nici atunci nu au crescut salariile bugetarilor. De fapt, salariile bugetarilor au fost „îngheţate“ prin hotărâre de guvern în ianuarie 2020, fiind păstrate la nivelul din decembrie 2019. Acum nu se face altceva decât să se meargă pe aceeaşi linie. 

Prima instituţie care s-a conformat a fost Consiliul Judeţean (CJ) Dolj. Printr-o hotărâre care va fi aprobată, astăzi, într-o şedinţă extraordinară, salariile personalului din aparatul de specialitate al CJ Dolj și din instituțiile subordonate Consiliului Județean se vor menţine şi în 2022 la nivelul din decembrie 2021 (de fapt, decembrie 2019). „În anul 2022, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, salariul de bază brut lunar de care beneficiază funcționarii publici și personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Dolj se menține la nivelul aferent lunii decembrie 2021, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii“, se arată în proiectul de hotărâre.

Care sunt bugetarii vizați de hotărârea CJ Dolj

La fel vor sta lucrurile şi în cazul personalului contractual care face parte din familia ocupațională „Administrație” din cadrul Direcţiei Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj, a funcționarilor publici și personalului contractual din cadrul Direcției Publice Comunitare de Evidență a Persoanelor Dolj şi a personalului contractual din cadrul Direcției Județene de Pază și Servicii Dolj. 

Salariile personalului din aparatul de specialitate al Consiliului Județean Dolj și din instituțiile subordonate Consiliului Județean se vor menţine în 2022 la nivelul din decembrie 2021

Şi personalul contractual care face parte din familia ocupațională „Administrație”, din cadrul Clubului Sportiv Județean Știința „U” Craiova, şi personalul contractual din cadrul Centrului Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj va intra sub incidenţa hotărârii mai sus menţionate. Aşa că salariile vor „îngheţa“ la nivelul aferent lunii decembrie 2021, evident în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii. 

Salariile bugetarilor din Dolj, îngheţate şi în 2022. Motivarea CJ Dolj

După cum se ştie, în cazul modificării salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, salariul de bază pentru conducătorul instituției se va stabili prin Dispoziție a Președintelui Consiliului Județean Dolj, iar salariile de bază pentru personalul instituției se vor stabili prin dispoziție a conducătorului acesteia. Cum salariul de bază va creşte de la 1 ianuarie 2022, se impunea recalcularea salariilor de bază, prin raportarea coeficienților stabiliți la noul salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Lucru care nu se va întâmpla. „Având în vedere anvelopa bugetară preconizată pentru anul 2022, dar și obligativitatea respectării principiului ierarhizării salariilor, în funcție de complexitatea și importanța activității desfășurate, se impune ca, în anul 2022, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, salariile de bază brute lunare ale personalului aparatului de specialitate al Consiliului Județean Dolj și al instituțiilor subordonate Consiliului Județean Dolj, ale căror salarii au fost stabilite prin Hotărâre a Consiliului Județean Dolj, să se mențină la nivelul lunii decembrie 2021“, este motivarea din proiectul de hotărâre care va fi votat astăzi. 

Ce salarii au bugetarii din Dolj, încă din 2018

De fapt, motivarea este aceeaşi cu cea din 2021, când salariile au fost „îngheţate“ la nivelul din decembrie 2020. Potrivit ultimei grile de salarii aprobată în 2018, președintele CJ Dolj și primarul Craiovei au o indemnizație lunară de 13.689 de lei. La rândul lor, vicepreședinții de Consiliu Județean și viceprimarii încasează un salariu lunar net de 12.168 de lei.

Conform Hotărârii Consiliului Local al municipiului Craiova nr. 14/2018, secretarul de municipiu se încadra la un salariu de bază lunar brut de 13.944 de lei, arhitectul-şef al municipiului la un salariu brut de 12.050 de lei, un director executiv din primărie – 11.689 de lei, un director executiv adjunct – 11.088 de lei, un şef de serviciu – 9.616 lei, iar un şef de birou – 8.180 de lei.

Trecând la directorii Direcțiilor subordonate CJ Dolj, aceștia au, începând din ianuarie 2018, indemnizații lunare cuprinse între 14.250 de lei și 12.350 de lei. Și directorii din cadrul instituției Consiliului Județean Dolj au un salariu net lunar de aproape 10.000 de lei. Ca, de altfel, toţi directorii SRL-urilor deţinute de Primăria Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS