20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieMasterPlanul, făcut varză. Iridexul sortează în propria-i curte

MasterPlanul, făcut varză. Iridexul sortează în propria-i curte

După ce şi-a umplut curtea cu deşeuri, Iridex-ul cere acum să facă şi sortarea acestora în punctul de lucru de la Malu Mare. MasterPlanul pe deşeuri nu prevede astfel de activităţi, conform acestuia colectarea şi sortarea deşeurilor trebuie să se facă în staţiile special construite conform aceluiaşi proiect. La acest moment Iridex-ul nu este autorizat pentru aceste activităţi.

MasterPlanul, făcut varză
Iridexul sortează deșeurile în propria-i curte

Este o soluţie de compromis pentru că deşeurile reciclabile ridicate din Craiova nu au unde să fie depozitate şi sortate. Stația de Sortare de la Mofleni-Craiova nu este funcţională nici la acest moment. Transportul deşeurilor reciclabile din Craiova la staţia de sortare din Goicea ar fi mult mai costisitor.

În data de 21.10.2021, Iridex a solicitat către ADI ECODOLJ „extinderea capacităţii de sortare a deşeurilor reciclabile datorită cantităţilor mari de deşeuri reciclabile colectate şi care depăşesc capacitatea de prelucrare a Staţiei de Sortare Goicea, iar capacitatea de acumulare a unei cantităţi de stocare la punctul de lucru de la Malu Mare se epuizează în câteva zile de colectare”, se arată în solicitare.

MasterPlan

ADI ECODOLJ a acceptat propunerea Iridexului cu privire la realizarea activităţii de sortare la punctul de lucru din Malu Mare. Aceasta este o soluţie de avarie temporară până la darea în funcţiune a Staţiei de la Mofleni, se spune în răspuns. Totuşi, Asociaţia care supervizează respectarea MasterPlanului pe deşeuri pune două condiţii. În primul rând, această soluţie „să nu impacteze financiar contractul” şi „operatorul să obţină autorizarea punctului de lucru de la Malu Mare ca instalaţie temporară de sortare„.

Un nou act adițional la MasterPlan

Drept urmare, ADI ECODOLJ a încropit Actul Adițional nr. 4 la Contractul nr. 370/22.05.2018. Prin acest act adiţional se face:

„Delegarea prin concesionare a gestiunii unor activități componente ale serviciului de salubrizare, respectiv colectarea și transportul deșeurilor municipale și a altor fluxuri de deșeuri în județul Dolj și operarea stației de sortare și transfer Goicea”, prin care deșeurile reciclabile provenite din zona 1 (cu excepția orașului Segarcea) și zona 4 vor fi sortate temporar la punctul de lucru din localitatea Malu Mare, jud. Dolj”, se arată în Raport.

Se încalcă MasterPlanul?

Iridexul sortează deșeurile în propria-i curte

Reprezentanţii ADI ECODOLJ susţin că măsura se ia din cauza mai multor motive:


„-stația de sortare construită prin Proiectul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Dolj nu este încă operațională;

  • nu se identifică altă soluție urgentă și fezabilă din punct de vedere tehnic și financiar;
    pentru a evita suspendarea activităților de colectare și sortare a deșeurilor reciclabile generate în Municipiul Craiova;
    pentru optimizarea costurilor cu transportul deșeurilor, apreciem faptul că se impune posibilitatea realizării activității de sortare la punctul de lucru al operatorului din localitatea
    Malu Mare, jud. Dolj, ca o soluție de avarie și temporară până la darea în operare a Stației de Sortare de la Mofleni-Craiova”.
  • Aceştia mai spun că nu se încalcă Master Planul, deşi acesta prevede ca activitatea de sortare să se facă în staţiile construite prin acelaşi proiect. „Este o chestiune temporară ce se prevede în Actul adițional nr.4 pentru a se putea continua activitatea de colectare a deșeurilor reciclabile din Zona Craiova, până la intrarea în operare a stației destinate prin Master Plan. Nu se încalcă prevederile proiectului”, a precizat Adela Plăcintescu, reprezentant ADI ECO Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS