10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCimitirul Bobonete, mort pentru autorităţi

Cimitirul Bobonete, mort pentru autorităţi

Cimitirul Bobonete, aflat pe strada Brestei din Craiova, te îngrozeşte. Dar nu din cauză că acolo sunt morminte, ci din cauza modului în care este administrat. Cine îl administrează? În mod normal, ar trebui să fie îngrijit de RAADPFL. Însă, în realitate, un proces verbal lipsă, a lăsat în aer acest cimitir.

Cimitirul Bobonete se află chiar la strada principală, pe Brestei, iar în lateralele lui sunt o mulţime de gospodării. Însă, cei care ar trebui să se ocupe de administrarea lui nu au ţinut cont nici măcar de respectul faţă de oamenii care locuiesc în zonă. Despre memoria celor înmormântaţi acolo nici nu poate fi vorba. Cimitirul este un dezastru. Plin de buruieni şi mormane de gunoaie zac în tot cimitirul.

Intrarea în cimitir, odioasă

Chiar dacă nimeni nu merge de plăcere într-un cimtir, iar vizitele acolo sunt mereu însoţite de durere, modul în care arată cimitirul din Brestei te face să nu îţi doreşti să pui piciorul într-un astfel de loc. La intrare, imediat lângă poartă, pe partea dreaptă, te întâmpină un morman foarte mare de gunoi. Coroane vechi, candele şi alte resturi. Peisajul este absolut dezolant. De altfel, întreg cimitirul arată foarte rău. Mormintele sunt foarte înghesuite, abia dacă te poţi deplasa printre ele, iar construcţiile cavourilor sunt groaznice. Nimeni nu a controlat, în niciun fel, costrucţia acestora.

Multe dintre cavouri au fost supraînălţate şi par nişte coşmelii demult uitate, care adâncesc urâţenia cimitirului. Pe lângă toate acestea, din loc în loc, mai apare câte o grămadă de gunoi printre cavouri, dar şi câte o tufă de buruieni înalte, pe care nimeni nu se oboseşte să le taie. „E dezastru ce e aici. Uitaţi-vă cât gunoi şi cât de neîngrijit e tot cimitirul. Nici nu-ţi vine să mai vii pe aici. Dar venim să îi pomenim pe cei îngropaţi aici, să le aprindem o lumânare. Noi mai curăţăm pe lâng cavouri, dar primăria ar trebui să trimită pe cineva şi să cureţe mizeria de aici. Nu se mai poate aşa“, a spus o femeie.

Administrarea Cimitirului Bobonete, în aer

Până în anul 2009, Cimitirul Bobonete s-a aflat în administrarea Parohiei Sfântul Ioan Botezătorul, pottrivit Mitropoliei Olteniei. Din acel an, acesta a fost predat către Primăria Craiova. Mai departe, în Hotărârea de Consiliu Local nr. 526 din 2009, s-a aprobat darea în administrare, către Regia Autonomă de Administrarea Domeniului Public şi Fondului Locativ Craiova a Cimitirului Bobonete, aşa cum se procedează cu toate cimitirele care aparţin primăriei. Însă, reprezentanţii RAADPFL Craiova spun că nici până acum nu s-a făcut un proces verbal de predare-primire, aşa că, deocamdată, ei nu se ocupă de administrarea cimitirului de pe strada Brestei.

Primăria Craiova susţine că administrarea cimitirului cade în sarcina parohiei. „Deși există o hotărâre de Consiliu Local prin care Cimitirul Bobonete a fost cedat de parohie Primăriei Craiova, această hotărâre nu a avut finalitate, deoarece predatorul – parohia Bobonete nu a pus la dispoziția Primăriei și RAADPFL, operatorul care are în gestiune locurile de veci din administrarea Municipiului Craiova, registre cu evidențele necesare administrării unui cimitir și nici autorizația DSP a cimitirului. Până la finalizarea transferului de acte între parohie și Primărie – RAADPFL, cimitirul Bobonete este administrat, în continuare, de parohie“, se arată într-un răspuns trimis de Primăria Craiova la solicitarea GdS.

Şi în Cimitirul Roboaica sunt gunoaie

Nici cimitirul Roboaica, care este administrat de o parohie a Mitropoliei Olteniei, nu arăta foarte bine luni. Tot la intrare, un morman de gunoi era strâns şi lăsat acolo. De asemenea, o altă grămadă de coroane şi candele trona în mijlocul cimitirului. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei a spus că problema se va rezolva în curând. „Cunoaştem situaţia de la cimitirul Roboaica şi aceasta o să se rezolve cât mai curând posibil. Problema de acolo a fost aceea că parohia încă nu făcuse contract cu firma de salubritate, însă acum s-a semnat contractul şi gunoiul va fi ridicat cât mai repede“, a declarat Ioniţă Apostolache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS