9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSute de sesizări pentru violenţă în familie, victimele nu depun plângere

Sute de sesizări pentru violenţă în familie, victimele nu depun plângere

Violenţa în familie continuă să fie o problemă majoră în rândul doljenilor. Sute de sesizări sunt făcute anual la poliţie. Însă, din păcate, aceste sesizări sunt ca focul de paie. Din disperare, victimele anunţă poliţia în momentul în care sunt bătute sau maltratate, apoi aleg să nu depună plângere şi să renunţe la demersurile legale. Iar agresorii continuă să se hrănească din suferinţa victimelor.

Sute de sesizări pentru violenţa în familie

Conform statisticilor poliţiei doljene, numai în acest an s-au făcut peste 700 de sesizări legate de violenţa în familie. „În primele 8 luni ale anului 2021, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj, au fost sesizate 733 de fapte privind violența în familie, din care 347 au fost comise în mediul urban și 386 au fost comise în mediul rural. Din totalul de 733 de fapte amintit mai sus, 597 au fost comise la domiciliu. Numărul total al victimelor pentru perioada enunțată a fost de 773. Din cele 773 de victime, 609 au fost victime majore, din care 143 bărbaţi și 466 femei. Totodată, 164 au fost victime minore, din care 86 de sex bărbătesc și 78 de sex femeiesc“, au precizat reprezentanţii IPJ Dolj.

Peste 1.200 de sesizări în 2020

Anul trecut a fost şi mai dezastruos. „În anul 2020, la nivelul IPJ Dolj, au fost sesizate 1213 fapte privind violența în familie, din care 520 au fost comise în mediul urban și 693 au fost comise în mediul rural. Din totalul de 1.213 de fapte amintite mai sus, 1.041 au fost comise la domiciliu. Numărul total al victimelor pentru perioada enunțată a fost de 1.288. Din cele 1.288 de victime, 1024 au fost victime majore, din care 243 bărbaţi și 781 femei. De asemenea, 264 au fost victime minore, din care 154 de sex bărbătesc și 110 de sex femeiesc“, au mai transmis reprezentanţii IPJ Dolj.

Nicio victimă găzduită în centrul special

Majoritatea femeilor bătute aleg să trăiască în suferinţă şi nu îndrăznesc să depună plângere împotriva agresorilor. Durerile, lacrimile şi chinurile le ţin ascunse între pereţii locuinţei în care continuă să trăiască alături de bărbaţii care le pot deveni oricând călăi. Frica pe care aceştia le-au înrădăcinat-o adânc în suflet şi teama de a părăsi locuinţa înving dorinţa de a scăpa de agresori. În Craiova există un centru special pentru femeile abuzate. Incredibil este că, de când acesta s-a inaugurat, nu a găzduit nicio femeie. Asta în ciuda numărului mare de sesizări la poliţie.

„Există un centru special pentru femeile abuzate, care are o capacitate de opt locuri. Însă, în acest moment nu există nicio femeie găzduită acolo. De fapt, de când l-am deschis, de câţiva ani, nu a fost nicio femeie care să fie găzduită acolo. Motivul este simplu. Victimele violenţei domestice există, însă condiţia pentru a putea sta în centrul respectiv este să existe o dovadă că sunt victime ale violenţei domestice. Practic, aici se opreşte totul pentru că ele refuză să depună plângere la poliţie, din diverse motive. Aşadar, le ajutăm doar cu consiliere psihologică, dacă este cazul. Adresa acestui centru este confidenţială. Însă, orice victimă a violenţei domestice poate suna la numărul uni 0251.983 şi poate cere ajutor“, a spus Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.


Doar câteva mame din judeţul nostru au îndrăznit să scape de agresori, în special pentru copiii lor. „Avem şi un centru maternal unde acum sunt găzduite şapte mame cu 11 copii. În momentul în care există episoade de violenţă în familie, vitcimele trebuie să ceară ajutorul poliţiei. Dacă vor solicita să fie găzduite de instituţia noastră, ori vor fi aduse de poliţie la noi, ori poliţia ne solicită să mergem să luăm noi victimele“, a mai spus Florin Stancu.

Cinci omoruri între soţi sau concubini, în ultimii trei ani

În unele dintre cazurile de violenţă în familie se ajunge la omor. tocmai pentru că agresorii nu sunt daţi pe mâna poliţiei la timp sau pentru că femeile nu mai suportă tratamentul violent.
„În 2019, 2020 şi 2021 au fost înregistrate, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, cinci dosare penale având ca obiect infracţiunea de omor, comisă între soţi sau concubini. În trei dintre aceste cazuri au fost acuzate femei. În aceeaşi perioadă, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj au fost înregistrate trei dosare penale având ca obiect infracţiunea de tentativă de omor. În una dintre aceste cauze a fost acuzată o femeie“, au transmis reprezentanţii Parchetului.

Citeşte şi: Se moare pe capete de Covid, mulţi craioveni ignoră masca

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS