12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe leapădă Craiova de Adrian Năstase?

Se leapădă Craiova de Adrian Năstase?

Se leapădă Craiova de Adrian Năstase? Foştii lideri PSD Adrian Năstase şi Miron Mitrea şi-ar putea pierde titlurile de „cetăţean de onoare” al Craiovei. Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local (CL) de săptămâna viitoare se află şi un proiect de hotărâre privind retragerea titlului „Cetăţean de Onoare” al municipiului Craiova, pentru Adrian Năstase și Miron Tudor Mitrea.

Lideri marcanţi ai Partidului Social Democrat, fostul premier Adrian Năstase şi fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea au fost condamnaţi în trecut la închisoare cu executare şi şi-au şi ispăşit pedepsele. Năstase a fost condamnat definitiv la patru ani şi şase luni de închisoare în două dosare penale, dar nu a stat decât fix 500 de zile după gratii, fiind eliberat condiţionat în 2014.

La rândul său, Mitrea a fost condamnat în 2015 la doi ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită. Se va lepăda Craiova condusă de Olguţa Vasilescu de un simbol al PSD cum este Adrian Năstase? Asta se va vedea după şedinţa CL din data de 30 septembrie. În Consiliul Local Craiova, PSD deţine majoritatea, iar toate proiectele trec sau pică după cum doreşte executivul. Scorul este mereu acelaşi: 14-13 în favoarea PSD.

Se leapădă Craiova de Adrian Năstase? USR-PLUS a venit cu iniţiativa

Iniţiativa acestui proiect de hotărâre privind retragerea titlului de „Cetăţean de Onoare” al Craiovei lui Adrian Năstase și Miron Mirea a aparţinut consilierilor locali din partea USR-PLUS (5 consilieri). Cel care a luat poziţie a fost Cezar Drăgoescu.

„Știu că suntem în fieful PSD, însă condamnații penali nu pot deține titlul de «Cetățean de onoare». Am depus împreună cu consilierii USR-PLUS un proiect de Hotărâre de Consiliu Local prin care solicit retragerea titlului de «Cetățean de onoare al Municipiului Craiova» domnilor Adrian Năstase (fost prim-ministru al României) și Miron Mitrea (fost ministru al Transporturilor). Având în vedere faptul că cei doi sunt condamnați penal și conform legii persoanele condamnate penal nu mai pot deține titlul de cetățean de onoare, consider că este o normalitate să acționăm în consecință pentru a proteja imaginea Municipiului Craiova, iar deținerea acestui titlu de către cei doi nu face cinste comunității locale. Sper ca respectarea legii să nu fie facultativă pentru colegii din Consiliul Local al Municipiului Craiova, iar acest proiect să fie aprobat în ședința de Consiliu Local din această lună”, este mesajul postat de Cezar Drăgoescu pe pagina sa de socializare.

Acelaşi lucru a încercat şi PNL în 2019, dar fără rezultat

În urmă cu fix doi ani (septembrie 2019), acelaşi lucru au încercat şi consilierii locali din partea PNL, dar fără niciun rezultat. Craiova era condusă tot de PSD, însă primar era Mihail Genoiu. Actualul subprefect de Dolj Flavius Sirop, pe atunci consilier municipal, anunţa că a depus la Consiliul Local o iniţiativă privind retragerea titlului de cetăţean de onoare lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea.

„Trebuie respectat regulamentul Consiliului Local, care la art. 14 spune că în cazul unei condamnări penale definitive şi irevocabile se retrage titlul de cetăţean de onoare. Este o stare de fapt că această calitate a încetat. Trebuie doar s-o constate cineva. Este normal să nu avem cetăţeni de onoare condamnaţi penal“, spunea atunci Flavius Sirop. Iniţiativa PNL nu a fost băgată în seamă de executivul PSD. O va face acum tocmai Lia Olguţa Vasilescu? Rămâne de văzut.

Adrian Năstase a ajuns în închisoare în 2012. În acel an, tot în luna septembrie, Olguţa Vasilescu, aflată la primul mandat de primar al Craiovei, primea o solicitare similară din partea unui consilier local PD-L (Dan Cherciu). El cerea executivului să-i retragă titlul de cetățean de onoare lui Adrian Năstase. Motivul: condamnarea definitivă pe care Năstase o executa. Răspunsul edilului, dat tot într-o şedinţă de Consiliu Local, a fost însă ferm: titlul de onoare acordat lui Adrian Năstase rămâne valid. „Este cel mai bun prim-ministru pe care l-a avut România“, spunea atunci Lia Olguţa Vasilescu.

Ştefan Popa Popa’s, ultimul cetăţean de care s-a lepădat Craiova

Ultimul cetăţean de care s-a lepădat Craiova a fost caricaturistul Ştefan Popa Popa’s. În iulie 2019, Consiliul Local Craiova a aprobat cu doar un vot împotrivă (Dumitru Mănescu) retragerea titlului de cetăţean de onoare al municipiului lui Ştefan Popa Popa’s. Totul a pornit de la nişte declaraţii pe care celebrul caricaturist le-a dat la Timişoara.

Invitat la un post local de televiziune, Popa Popa’s a spus că orașul de pe Bega „a fost invadat de olteni, care au stricat echilibrul cultural“, numindu-i pe olteni „ciurucuri“. Afirmaţiile acestuia au fost considerate defăimătoare la adresa oltenilor de către autorităţile locale din Bănie, iar Popa Popa’s a rămas fără titlul de cetăţean de onoare al Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS