20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljContainerele pentru deşeuri reciclabile, de 3 milioane de euro, au ajuns în Craiova

Containerele pentru deşeuri reciclabile, de 3 milioane de euro, au ajuns în Craiova

Un sfer din containerele destinate deşeurilor reciclabile au fost livrate de furnizorul din Italia, firmei de salubritate, Iridex. Au fost achiziţionate 1.120 de containere la un preţ de aproximativ 2.400 de euro, în total 3 milioane de euro. Containerele au fost cumpărate de firma de salubritate şi vor fi plătite de craioveni, banii fiind luaţi de la bugetul local. Acestea vor fi amplasate în zona de blocuri din Craiova şi vor servi pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Este o cheltuială în afara Masterplanului de deşeuri, fiindcă la momentul gândirii acestuia s-au proiectat doar platforme cu containere îngropate.

Iridex, operatorul de salubritate din Craiova a adus până la această dată aproximativ 400 de containere destinate colectării selective. Acestea fac parte din lotul de 1.120 de containere pentru colectare selectivă şi vor fi amplasate în cartierele de blocuri.


„Până acum am primit în jur de 400 de recipiente și primim inclusiv în această săptămână încă două livrări. Din cele 1.120 de containere au venit în Craiova undeva între 300-400 de containere. Suntem la cel de-al cincilea transport. Aceste containere vor fi montate la sfârşitul lunii octombrie, apoi amplasate în Craiova la platformele de gunoi sau în alte locaţii pe care urmează să ni le pună la dispoziţie primăria”, a precizat Dan Tiberiu Anghel, director Iridex.


Pentru această achiziţie banii, 12,93 de milioane de lei, adică aproximativ 3 milioane de euro vor fi plătiţi din bugetul local. Iridexul a cumpărat pe banii craiovenilor containerele care ar fi fost normal să fie prevăzute prin Masterplanul de deşeuri.

Drept urmare, când să se bucure de containerele îngropate municipalitatea a constatat că cele mai multe platforme realizate prin Masterplanul de deşeuri sunt prevăzute cu un singur container pentru deşeurilor reziduale.

Cât este containerul ?


Preţul unui container de suprafaţă este undeva la 2.400 de euro şi nu poate fi cumpărat decât de la o singură firmă, European Waste Technology. În şedinţa de consiliu reprezentanţii primăriei au explicat că preţul unui container nu ar fi de 2.400 euro/buc, ci prețul ar fi de 1.750 de euro/buc, diferența de 650 de euro reprezintă costul cu transportul şi amplasarea.
Firma este cea care a câștigat și licitația CJ Dolj pentru containerele îngropate din Craiova. De ce s-a ajuns aici? Maşinile care au fost deja achiziţionate pe Master Plan au un soft şi nu pot opera decât pe astfel de containere.

Primăria a cerut Iridexului să cumpere containere

Containere pentru reciclarea sticlei
Containere pentru reciclarea sticlei

Ca să poată pune în practică acest proiect, primăria Craiova le-a cerut consilierilor locali, în vara acestui an să-şi dea girul în cadrul unei şedinţe extraordinare de Consiliu Local.

Decizia a trecut cu brio şi prin urmare, Iridex avea mână liberă să cumpere pe banii craiovenilor 408 containere de suprafaţă pentru deşeuri reciclabile de tip sticlă şi 712 containere de suprafaţă pentru deşeuri reciclabile de tip hârtie/carton, plastic/metal.

„Costurile cu recuperarea noii investiţii aferente infrastructurii pentru deşeurile reciclabile din municipiul Craiova vor fi recuperate de către operator în timpul derulării contractului, lunar, de la municipiul Craiova. (…) Pentru bunurile de preluare prevăzute în Anexa 6 punctul 1 şi 2 şi Anexa 7 punctul D.25 şi D.26, Municipiul Craiova va achita delegatului, prin intermediul ADI ECODOLJ, suma fixă de 135.303,62 lei/lună fără TVA, până la concurenţa sumei de 12.989.147,36 lei fără TVA, începând cu data începerii exploatării. Suma fixă de 135.303,62 lei/lună fără TVA, aferentă investiţiei suplimentare solicitate, va fi achitată de către Municipiul Craiova, independent de uzura şi distrugerea recipientelor amplasate pe domeniul public (…)“,se arăta în raportul care a stat la baza HCL care a fost aprobată în şedinţa extraordinară din data de 10 iunie 2021.

Iridexul vine cu containerele, primăria cu locaţiile şi banii

La acest moment, primăria Craiova trebuie să dea operatorului de salubritate locaţiile unde vor fi amplasate aceste containere, iar operatorul să le primească pe toate cele 1.120 de containere de la furnizor.

Parte din acestea au fost aduse şi se găsesc depozitate în halele de sortare de la Groapa de gunoi din Mofleni.

Lângă containerele de gunoi apar şi containere pentru reciclabile
Lângă containerele de gunoi apar şi containere pentru reciclabile


„Avem stabilite aceste locaţii. Cei de la Iridex urmează să le aducă şi să le amplaseze, sunt în jur de 400 de locaţii, unde acestea vor fi amplasate. Pot fi 3 containere, sticlă, hârtie/carton şi plastic/metal în acelaşi loc sau pot fi doar două containere, hârtie/carton şi plastic/metal, iar sticla separat într-o altă locaţie”, a precizat Marina Andronache, purtător de cuvânt al Primăriei Craiova.

Prin urmare, în cartierele de blocuri din Craiova vor fi răspândite peste o mie de containere de suprafaţă pentru colectarea deşeurilor reciclabile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS