16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTreceri de pietoni care te pun în pericol, în Craiova

Treceri de pietoni care te pun în pericol, în Craiova

Există intersecţii în Craiova unde poţi fi în pericol, chiar dacă traversezi strada regulamentar, pe trecerea de pietoni.

La solicitarea consilierilor locali din partea PNL, Poliţia Rutieră a întocmit un top al intersecţiilor din Bănie unde rişti să fii accidentat pe trecerea de pietoni. A luat în calcul, evident, accidentele care au avut loc, unele deosebit de grave, soldate cu morţi şi răniţi. A fost analizat anul 2020, unul care nu poate fi chiar de referinţă având în vedere pandemia de coronavirus şi restricţiile impuse în acest context. Cu toate acestea, anul trecut pe trecerile de pietoni din Craiova s-au produs 70 de accidente, din care au rezultat doi morți, 19 răniţi grav şi 54 de răniţi uşor, potrivit raportului Biroului Rutier Craiova. 

În total, ar fi vorba de 24 de intersecţii unde trebuie să fii atent ca pieton, chiar dacă traversezi regulamentar. Iată care sunt acestea:

  • Calea București cu strada Romul; bulevardul Decebal cu strada Gheorghe Țițeica; bulevardul Decebal – între SUCPI și pod Electro; strada Caracal cu strada Anul 1848; bulevardul Gheorghe Chițu – Complex Charlie Comat până în Piața Chiriac; strada Brestei cu strada Constantin Lecca; bulevardul Ilie Balaci cu strada Siretului; bulevardul 1 Mai cu strada Dr. Victor Papillian (Sara); bulevardul 1 Mai cu strada Dealul Spirei; bulevardul Ştirbei Voda cu strada Câmpia Islaz; strada Râului cu strada Bucovăţ; strada Gheorghe Bibescu cu Câmpia Islaz; bulevardul Dacia cu strada 1 Decembrie 1918; bulevardul Dacia cu strada Nicolae Vulovici (Big Family); strada Sfinţii Apostoli cu strada Anul 1848; strada George Enescu – Lidl; strada George Enescu cu Aleea bl. D3 – bl. C14; strada Râului – zona Imobilului de la nr. 75; strada Caracal – complex Dacia; Calea Severinului – zona El Preco; bulevardul Carol I – după intersecția cu strada Frații Golești către bulevardul Dacia; strada Alexandru Macedonski – zona străzii Arieș; strada Pașcani – Liceul Adventist; strada Mihai Viteazu cu strada Iancu Jianu. 

Treceri de pietoni care te pun în pericol, în Craiova. Olguţa Vasilescu: „Nu sunt de acord cu limitatoarele de viteză“

În ultima şedinţă a Consiliului Local, consilierii municipali din partea PNL au chestionat primarul Craiovei cu privire la accidentele care au loc pe trecerile de pietoni din oraş, solicitând luarea unei măsuri. „Anul trecut, conform Poliției Rutiere au fost 70 de accidente pe trecerile de pietoni, cu 73 de răniți și doi morți. Rutiera a evidențiat 24 de treceri unde se întâmplă frecvent accidente și cred că ar trebui să revenim la limitatoarele de viteză pentru trecerile de pietoni. Gândiți-vă că 2020 a fost un an marcat de pandemie și totuși au fost 70 de accidente. Într-un an normal pot fi de două sau chiar trei ori mai multe accidente”, a fost mesajul liberalilor. 

Există intersecţii în Craiova unde poţi fi în pericol, chiar dacă traversezi strada regulamentar, pe trecerea de pietoni. Intersecţia străzii Râului cu strada Bucovăţ.
Există intersecţii în Craiova unde poţi fi în pericol, chiar dacă traversezi strada regulamentar, pe trecerea de pietoni. În imagine este intersecţia străzii Râului cu strada Bucovăţ.

Răspunsul primarului a fost însă tranşant: nu este de acord cu limitatoarele de viteză. „Să știți că eu nu sunt de acord cu limitatoarele de viteză, sub nicio formă. Suntem de acord ca la trecerile de pietoni să fie pus acel material antiderapant, care va obliga conducătorii auto să meargă cu o viteză mult mai mică“, a spus Olguţa Vasilescu.

„Deocamdată eu sunt primarul oraşului, ştiu că nu vă convine“

A fost întreruptă însă de consilierul liberal Teodor Sas. „Nu sunteţi de acord şi sunt accidente“, i s-a adresat acesta. „Deocamdată eu sunt primarul oraşului, ştiu că nu vă convine“, a răspuns edilul. 

Consilierul local a continuat şi a dorit să afle dacă decizia privind neamplasarea limitatoarelor de viteză aparţine primarului sau Comisiei de sistematizare a circulaţiei. „Decizia Comisiei de sistematizare se ia cu primarul de faţă. A fost dezbătută această problemă în comisie de ani de zile și cu toții am ajuns la concluzia că ar fi cea mai proastă soluție să punem limitatoare de viteză. De ce? Pentru că în momentul în care se face deszăpezirea vine lama și le ia, se strică și asfaltul și limitatoarele, iar ele au astfel o durată de viață de câteva luni”, a explicat Olguţa Vasilescu. 

Treceri de pietoni care te pun în pericol, în Craiova. Nicio aprobare în Comisia de sistematizare a circulației pentru limitatoare de viteză

Spusele Olguței Vasilescu se adeveresc în hotărârile luate de Comisia de sistematizare a circulaţiei rutiere şi pietonale din municipiul Craiova. Chiar de la prima întrunire a Comisiei din anul 2021 (6 ianuarie) au fost respinse mai multe cereri prin care se solicita montarea de limitatoare de viteză pe mai multe străzi din oraş. Cererile erau pentru strada Fermierului, strada Elena Farago (în dreptul Grădiniţei nr. 41), strada Trifoiului, pentru intersecţia străzii General Magheru cu strada Vasile Lupu sau pentru intersecţia străzii Drăgăşani cu Râului.

Nici măcar pentru strada Unirii, în dreptul Şcolii Gimnaziale „Sf. Dumitru“, nu a fost aprobată montarea de limitatoare de viteză. Nici pe strada Ion Ţuculescu nu au fost aprobate limitatoare de viteză, ci doar „completarea semnalizării din această zonă prin amplasarea unor covoare antiderapante în faţa şcolii“. Pe strada Ion Ţuculescu se află Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu“ şi Grădiniţa Prichindel. S-a aprobat, în schimb, limitarea vitezei la 40 km/h pe strada Râului. O limitare de care oricum şoferii nu prea ţin cont. 

Există intersecţii în Craiova unde poţi fi în pericol, chiar dacă traversezi strada regulamentar, pe trecerea de pietoni. Intersecţia bulevardului 1 Mai cu strada Dealul Spirei.
Există intersecţii în Craiova unde poţi fi în pericol, chiar dacă traversezi strada regulamentar, pe trecerea de pietoni. În imagine este intersecţia bulevardului 1 Mai cu strada Dealul Spirei.

Până în prezent, solicitări privind montarea de limitatoare de viteză pe unele străzi din Craiova au fost multe, dar niciuna nu a fost aprobată de Comisie. Comisia de sistematizare a circulaţiei rutiere şi pietonale din municipiul Craiova este formată din 11 membri (majoritatea din cadrul primăriei) şi un secretar. Preşedintele Comisiei este primarul municipiului, în speţă Lia Olguţa Vasilescu, iar vicepreşedinte este viceprimarul Craiovei, Aurelia Filip. 

Accidente pe trecerea de pietoni, în 2021

Şi în acest an au avut loc în Craiova mai multe accidente pe trecerea de pietoni, unele soldate cu decese, cum a fost cazul tinerei de 18 ani accidentată mortal pe Calea Severinului. Spre exemplu, la sfârşitul lunii februarie, două persoane au fost rănite grav în urma unui accident produs pe Calea Severinului. Poliţiştii au stabilit că victimele traversau strada regulamentar, pe trecerea de pietoni. Accidentul a fost produs de un şofer de 19 ani.

Tot pe Calea Severinului, două luni mai târziu, a avut loc un accident mortal. De data asta o tânără de 18 ani şi-a pierdut viaţa, după ce a fost spulberată pe trecerea de pietoni de un bărbat de 27 de ani. În iunie, o femeie de 74 de ani, din comuna Predeşti, a fost lovită de o maşină pe trecerea de pietoni, pe strada Râului. Tot în iunie, un tânăr de 22 de ani a fost lovit de o maşină, după ce se agajase în traversarea străzii pe marcajul pietonal. S-a întâmplat pe bulevardul 1 Mai. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS