12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova şi problema gunoiului. Ce explicaţii dă Olguţa Vasilescu

Craiova şi problema gunoiului. Ce explicaţii dă Olguţa Vasilescu

Craiova s-a confruntat în această lună cu o problemă serioasă: cea a gunoiului menajer. Schimbarea operatorului de salubritate începând cu data de 1 iulie a creat un disconfort craiovenilor. Aceştia s-au trezit cu pubelele pline, timp ce se uitau lung după maşinile de gunoi. Containerele au dat pe dinafară, mirosul a devenit insuportabil, dar Iridex, operatorul care a luat locul Salubrităţii, a fost scump la vedere.

După aproape o lună de când firma Iridex a început prestarea serviciului de colectare și transport al deșeurilor din municipiul Craiova, timp în care situaţia nu s-a schimbat prea mult în bine, primarul Lia Olguţa Vasilescu a venit cu explicaţii. Chestionată în această privinţă în şedinţa ordinară de joi a Consiliului Local, prima după ce Iridex a devenit noul operator de salubritate la nivelul municipiului Craiova, edilul a luat oarecum apărarea firmei.

A recunoscut însă că Iridex „nu au început cu dreptul în Craiova“. „După cum ştiţi, firma Iridex nu este în contract cu Primăria Craiova. A fost o licitaţie publică a Consiliului Judeţean Dolj care a durat mai bine de doi ani, iar operatorul a fost stabilit de instanţele de judecată. Practic, am jucat la impuse cu această firmă. Nu au început cu dreptul în Craiova. Au început, din păcate, cu stângul, dar să ştiţi că avem şi noi ceva de reproşat Salubrităţii, adică vechii firme care a operat colectarea gunoiului până la data de 1 iulie“, şi-a început discursul Olguţa Vasilescu. 

Craiova şi problema gunoiului. Olguţa Vasilescu dă vina şi pe Salubritate

Edilul Craiovei a arătat cu degetul şi către Salubritate SRL, societatea primăriei care s-a ocupat până la 1 iulie de colectarea gunoiului. Aceasta nu şi-ar fi făcut treaba până la capăt. Mai exact, s-ar fi lăsat pe tânjeală în ultimele săptămâni din contract. În plus, Iridex şi-ar fi luat ţeapă şi cu personalul de la Salubritate.

Aşa arătau majoritatea platformelor de gunoi din Craiova la câteva zile după ce colectarea deşeurilor menajere din municipiu a trecut în sarcina Iridex
Aşa arătau majoritatea platformelor de gunoi din Craiova la câteva zile după ce colectarea deşeurilor menajere din municipiu a trecut în sarcina Iridex

„La presiunea dumneavoastră, a Consiliului Local, am acceptat că trebuie să facem un protocol pentru a fi preluaţi de Iridex toţi oamenii de la Salubritate SRL. Motiv pentru care noul operator nu şi-a căutat personal în această perioadă, bazându-se pe cei 200 de angajaţi de la Salubritate prinşi în protocol. Din păcate, în ziua în care a început activitatea noul operator s-a trezit că se bazează doar pe 70 de oameni din cei 200 din protocol. Adică mai mult de jumătate din angajaţi i-a pierdut pe drum.

Mai mult decât atât, cei care urma să lucreze la Salubritate până la 1 iulie au refuzat să-şi facă datoria în ultimele două săptămâni, adică nu au mai strâns gunoiul. La data de 1 iulie, când a început activitatea, Iridex a intrat deja într-o criză de personal şi a intrat pe o situaţie devastatoare pentru municipalitate, cu gunoaie nestrânse în toate zonele oraşului“, a fost explicaţia Olguţei Vasilescu. 

„Dacă am fi început direct cu un scandal cu operatorul, nu am fi ajuns la nimic bun“

Edilul a continuat cu explicaţiile, afirmând că Iridex nu a găsit apoi „nici măcar la AJOFM personal necalificat care să strângă gunoiul“. În aceste condiţii, ar fi adus oameni din alte localităţi, dar care nu cunoşteau străzile. Aici ar fi intervenit în cele din urmă primăria, după ce le-ar fi transmis celor de la Iridex că „sunteţi total depăşiţi de situaţie, hai să vedem cum vă putem ajuta“. Astfel, potrivit edilului Craiovei, s-a ajuns la varianta ca oameni care se ocupau de coordonarea pe zone a deszăpezirii şi măturatului stradal, la care Salubritate SRL şi primăria nu voiau să renunţe, să plece la Iridex, „pentru că efectiv operatorul nu ar fi putut să desfăşoare această activitate“. 

Aşa arătau majoritatea platformelor de gunoi din Craiova la câteva zile după ce colectarea deşeurilor menajere din municipiu a trecut în sarcina Iridex
Aşa arătau majoritatea platformelor de gunoi din Craiova la câteva zile după ce colectarea deşeurilor menajere din municipiu a trecut în sarcina Iridex

În această ecuaţie ar fi intervenit şi Iridex, care a avut şi ea ceva de reproşat Salubrităţii: infrastructura. „Ni s-a spus că la unele zone de blocuri nu mai există containere decât fără acea platformă şi fără roţi, aşa că ele nu pot fi utilizate. Motiv pentru care, la cererea noastră, Iridex a achiziţionat pe propria cheltuială 600 de containere, care sunt deja pe străzile din Craiova. Dacă am fi început direct cu un scandal cu operatorul, nu am fi ajuns la nimic bun, aşa că am încercat să-l ajutăm“, a conchis Olguţa Vasilescu. Potrivit acesteia, „situaţia este în curs de îmbunătăţire, iar din luna septembrie nu vom mai avea niciun fel de probleme cu gunoiul“.                                                                             

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS