10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIridexul nu ridică gunoiul suplimentar de la platformă

Iridexul nu ridică gunoiul suplimentar de la platformă

-

Iridexul nu este obligat contractual să ridice gunoiul suplimentar de la platformele de gunoi din cartierele de blocuri. Pentru deşeurile voluminoase, gen mobilă sau moloz, craiovenii trebuie să anunţe operatorul de salubritate care le va ridica contra cost. Cei care sunt prinşi că depozitează la platformă altceva decât gunoi menajer vor fi amendaţi.

Noul operator de salubritate, Iridex îşi intră cu greu în mână. A reuşit încet-încet să facă faţă fluxului de deşeuri pe care le produc craiovenii, dar tot mai sunt dificultăţi în ridicarea gunoiului din oraş. Craiovenii reclamă că operatorul de salubritate vine, goleşte containerele de la platformele de gunoi din cartierele de blocuri, dar nu se atinge de gunoiul aruncat lângă acestea.

„Au venit cei de la firma de salubritate, au ridicat gunoiul din containere. Apoi a venit cu un tractor şi au mai ridicat ce a fost pe jos, dar au luat doar jumătate din gunoi. Înainte parcă era mai curat. Cum să vii şi să ridici jumătate din gunoi şi să pleci? Ceilalţi ( Salubritatea n.r) măturau platforma, ăştia nu. Este şi vina oamenilor, fiindcă aruncă peste tot”, spune o locatară.

Au dus mobila la platforma de gunoi

Au trecut trei săptămâni de când Iridex-ul şi-a început activitatea în Craiova şi multe dintre platformele oraşului au rămas neatinse în ceea ce priveşte aşa zisul gunoi suplimentar. Firma consideră că astfel de deşeuri nu trebuie să ajungă la platforma de gunoi şi nu se atinge de ele. În plus, operatorul spune că din punct de vedere contrcatual nu este obligaţia lui să le ia de pe platformă.
În acest fel a stat săptămâni întregi o platformă de gunoi din Craioviţa Nouă, de pe strada Duiliu Marcu. Aici, la platforma de gunoi, lângă containere zac tot felul de mizerii, haine, pet-uri, scheletul unui scaun, un pat dezmembrat, resturi vegetale. În schimb, cele patru containere sunt golite de gunoiul rezidual periodic de către angajaţii operatorului. Obiectele voluminoase sau molozul nu au ce căuta la platforma de gunoi spun angajaţii firmei de salubritate. Pentru acestea, craiovenii trebuie să sune la dispeceratul societăţii şi acestea vor fi ridicate separat şi contra cost, aşa cum spune şi contractul operatorului.

Iridexul nu are în contract o clauză care să-l oblige să ridice deşeurile aruncate în jurul containerelor. Momentant face acest efort dacă este sesizat şi factura o plăteşte primăria.

Platformă de gunoi în Craiovița Nouă/ foto: Claudiu TudoPlatformă de gunoi în Craiovița Nouă/ foto: Claudiu Tudor
Platformă de gunoi în Craiovița Nouă/ foto: Claudiu Tudor

„În conformitate cu prevederile contractuale, Iridex Group Salubrizare, la solicitarea Autorității contractante, poate colecta deșeurile abandonate pe domeniul public. Autoritatea administrației publice locale va notifica operatorului locațiile de unde trebuie ridicate deșeurile, tipul acestora și cantitățile de deșeuri pentru care se solicită colectarea și transportul către instalațiile de tratare.
Locuitorii municipiului Craiova trebuie să utilizeze serviciile dedicate colectării deșeurilor voluminoase și a deșeurilor rezultate din reamenajarea locuințelor, care se colectează pe bază de comandă/contract individual, prin care, Iridex Group Salubrizare pune la dispoziție recipientul potrivit pentru colectarea cantității și tipului de deșeu generat”,

se arată într-un răspuns al Iridex Group Salubrizare.

Camere video la platformele de gunoi cu probleme

ADI ECO Dolj, autoritatea care se ocupă de Masterplanul de deşeuri ameninţă cu amenzi şi sancţiuni atât pentru craioveni, cât şi pentru operator. Acesta din urmă este obligat contractual să ridice de la platforme doar gunoiul rezidual.
Tototdată, reprezentanţii Asociaţiei spun că vor monta camere video la platformele cu probleme, pentru a depista persoanele care depun ilegal deşeurile aici.


„Contractual, operatorul are obligaţia să ridice doar menajerul de la platformele de gunoi. Deşeurile voluminoase, gen mobilă sau deşeuri din construcţii sau demolări pot fi ridicate pe alt flux , cu alte maşini. În mod corect, cetăţenii nu trebuie să arunce o canapea la platforma de gunoi. Ei trebuie să înveţe să facă comandă pentru ridicarea acestora de către operator.

Acesta din urmă ridică şi astfel de deşeuri, dar doar acum pentru început fiindcă nu este treaba lui contractual. În alt doilea rând, aceste deşeuri nu pot fi ridicate cu maşinile de gunoi pentru că acestea nu sunt făcute pentru aşa ceva. Echipele operatorului trebuie să comunice între ele ca ulterior sau în acelaşi timp să vină alte utilaje care să ridice şi aceste deşeuri. Repet, acestea nu au ce să caute la platformele de gunoi care deservesc populaţia de la blocuri. Pentru aceste deşeuri abandonate, populaţia va fi amendată”spune Adela Plăcintescu, reprezentant ADI ECO Dolj.


Aceasta mai spune că şi-a trimis în teren echipele de la Corp Control ca să monitorizeze platformele cu probleme. Acestea au făcut fotografii şi filmări care vor fi înaintate către Poliţia Locală, ca să poată da nişte amenzi în cazul în care sunt depistaţi vinovaţii. Asociaţia ia în calcul şi montarea unor camere de luat vederi la platformele de gunoi cu probleme din oraş.

Platformă de gunoi în Craiovița Nouă/ foto: Claudiu Tudor
Platformă de gunoi în Craiovița Nouă/ foto: Claudiu Tudor


” Iridexul zilnic ridică gunoiul menajer din oraş. Înainte, aparent era curat, se ridica gunoiul fiindcă era Salubritatea, dar nimeni nu vedea că populaţia nu colecta selectiv. În privinţa măturatului platformelor de gunoiu nu este în regulă. Noi putem să sancţionăm inclusiv operatorul. Populaţia trebuie să înţeleagă că acest lucru nu se reglează într-o lună nici la cetăţeni, nici la operator. În momentul în care noi sau operatorul suntem sesizaţi acţionăm. Noi căutăm soluţii, vom pune anunţuri la platformele cu probleme, vom încerca să montăm camere şi vom merge pe sancţiuni atât pentru cetăţeni, cât şi la operator”,

spune Adela Plăcintescu, reprezentant ADI ECO Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

„U“ Craiova – CFR Cluj 0-1 | Ocazii au...

Universitatea Craiova a pierdut la limită, scor 0-1, partida...

ȘTIRI GdS