5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIridexul face faţă cu greu gunoiului din Craiova

Iridexul face faţă cu greu gunoiului din Craiova

-

A trecut o săptămână de când noul operator de salubritate, Iridex colectează gunoiul în Craiova şi multe dintre platformele de gunoi din oraş încă gem de mizerie.

Foarte multe dintre platformele din cartierele de blocuri sunt încă pline ochi cu deşeuri în descompunere. Containerele dau pe lângă, iar de jur împrejur sunt îngropate în gunoi. Rar găseşti în Craiova o platformă eliberată de curând de resturile strânse aici de câteva zile. Craiovenii sunt nemulţumiţi de faptul că multe dintre tomberoanele din apropierea blocurilor sunt pline cu gunoi, iar mirosul degajat în preajmă este unul greu de suportat.
În prima zi, când a început colectarea în Craiova operatorul de salubritate promitea că în câteva zile oraşul va fi curat, platformele lăsate de Salubritate încărcate cu gunoi vor fi golite în câteva zile. Au trecut șase zile şi grămezile de gunoi adunate în jurul containerelor sunt în unele locuri nemişcate.


Aşa s-a întîmplat la blocurile de pe strada Sabba Ştefănescu din cartierul George Enescu. Locatarii spun că în ultimele două săptămâni nici vechiul operator, nici noul operator de salubritate nu au ajuns să degajeze gunoiul de la platformă. Containerele şi întreaga platformă sunt acoperite cu gunoi. Cu greu te poţi apropia din cauza mirosului pe care îl degajă mizeria în descompunere.


„Gunoiului s-a strâns la platformă şi nu a fost ridicat de aproximativ două săptămâni, pe strada Sabba Stefanescu nr. 18 Craiova. Cei de la Serviciul de salubritate nu au binevoit să își facă treaba, chiar dacă s-au facut sesizari privind acest aspect”, spune Marian, un craiovean din cartierul George Enescu

Platformă pe strada Sabba Ștefănescu


Într-adevăr, ieri la ora prânzului în spatele cvartalului de blocuri C9-C14, platforma de gunoi era plină cu gunoi. Din containerele aşezate în imediata vecinătate a unui loc de joacă, deşeurile se revărsau de jur împrejur. După cum arăta platforma de gunoi, era clar că deşeurile nu au fost ridicate de câteva zile bune.


„Nu mai este nevoie să spun eu de cât timp nu a fost ridicat gunoiul, se observă. Înainte se ridica o dată pe săptămână. Acum am înţeles că trebuie să se ridice la trei zile, dar nu a fost ridicat”, spunea o craioveancă venită să arunce gunoiul la platformă.

Pe strada Plevnei, în faţa a două blocuri noi, platforma de gunoi este plină cu deşeuri de tot felul, cartoane, crengi, pungi cu gunoi menajer, haine. Ce-i drept containerele au fost golite, dar gunoiul din jurul lor nu a fost clintit de câteva zile. Mai mult, peste gunoiul aruncat pe jos a mai fost aşezat altul. În acelaşi fel arată şi o altă platformă de gunoi de pe strada Făgăraş, cu certitudine nici aici gunoiul nu a fost ridicat de angajaţii Iridex de curând.

„Muntele ăla de gunoi este de două săptămâni”

Situaţii de acest fel se întâlnesc şi în alte cartiere ale oraşului. În Brazda lui Novac, în apropierea parcului din spatele Colegiului Pedagogic maşinile de gunoi ale Iridexului au ridicat gunoiul pe sărite, o platformă este plină cu gunoi, alta are containerele golite, dar deşeurile aruncate pe jos nu au fost mişcate de la locul lor.
Judecând după modul cum arată, pline de gunoi, platformele de la blocurile de pe bulevardul Calea Severinului, înclini să crezi că nici pe aici nu au trecut angajaţii Iridexului.

Platformă de gunoi


Nici la blocurile de pe bulevardul Nicolae Titulescu gunoiul nu a fost ridicat de noul operator de Salubritate. Un exemplu este aici blocul I1. Locatarii de la blocuri au postat pe Facebook imagini cu platformele de gunoi, iar comentariile nu au întârziat să apară. „Muntele ăla de gunoi este de două săptămâni. Au venit, au golit pubelele, dar au lăsat mormanele de lângă. Nu mai vorbesc de faptul că ieri(05.07 n.r) nu s-a ridicat deloc gunoiul”, spune un craiovean.

Iridexul a strâns peste 950 de tone de gunoi în primele zile de activitate în Craiova

Întrebaţi despre această situaţie reprezentanţii Iridex au evitat pentru început să dea un răspuns clar, cerând explicaţii cu privire la locaţiile despre care craiovenii spun că nu a fost ridicat gunoiul. Între timp au trimis angajaţii să ridice mizeria de la respectivele platforme. Mai mult, operatorul dă vina pe infrastructura moştenită de la Salubritate. Acesta mai spune că în primele cinci zile a adunat peste 950 de tone de deșeuri reziduale.


„De la toate platformele indicate gunoiul a fost ridicat, dar gradul ridicat de uzură al infrastructurii cu care sunt dotate platformele, majorează în mod substanțial timpii de operare și favorizează împrăștierea și depozitarea necontrolată a deșeurilor. Menționăm că au fost colectate și deșeurile reziduale menajere aruncate lângă platforme, fiind necesară utilizarea unor echipamente specializate de încărcare (încărcător frontal).
Majoritatea platformelor au fost operate zilnic tocmai datorită infrastructurii deteriorate și insuficiente, restul fiind operate o dată la două sau la trei zile, pe baza monitorizărilor efectuate în teren”, se arată într-un răspuns al Iridex.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Consilierii locali ai opoziţiei din Craiova, amorţiţi şi în...

Joi, 25 aprilie, a avut loc şedinţa Consiliului Local...

ȘTIRI GdS