10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO conductă CEO care transporta apă uzată a crăpat şi a distrus mai multe culturi agricole

O conductă CEO care transporta apă uzată a crăpat şi a distrus mai multe culturi agricole

-

În după-amiaza zilei de miercuri s-a produs o avarie la o conductă care transporta apă uzată de la SE II Craiova la halda de cenuşă din Valea Mânăstirii. Din cauza presiunii, apa a ţâşnit cu putere precum o fântână arteziană. Cenuşa lichidă a distrus un hectar de cultură bio de căpşuni şi alte diverse culturi agricole din preajma conductei.

Apa reziduală a ţâşnit cu putere prin fisurile apărute în conducta uzată în după-amiaza zilei de miercuri. Terenurile din jurul acesteia au fost inundate cu apă reziduală şi acoperite cu cenuşa provenită de la arderea cărbunelui la SE II Craiova. Din spusele păgubiţilor, nu este prima dată când astfel de incidente au loc, iar deţinătorii terenului agricol sunt afectaţi de câţiva ani buni.


„Noi avem aici o cultură bio de căpşuni. Nu folosim produse nocive şi din acest motiv avem cumpărători care vor să ia mai ales pentru copiii mici. Anul trecut am păţit acelaşi lucru. Am sesizat de fiecare dată Garda de Mediu, dar nu se întâmplă nimic. Chiar dacă vin cei de la Termocentrală, cârpesc conducta şi în anul următor crapă din nou. Acum am sesizat Garda de Mediu şi ne-au spus că ajung abia marţi. Sunt reticent în privinţa măsurilor pe care le vor lua. Cei de la CEO nici nu ne-au răspuns la telefon. Acum terenul este acoperit cu apă. Nu putem intra acolo. Pe noi nu ne încălzeşte cu nimic amenda dată de Gardă. Stai şi munceşti din greu pe căldură şi într-o clipă se întîmplă un astfel de eveniment şi îţi strică toată munca depusă într-un an întreg. Oamenii care au culturile afectate nu ştiu pe ce căi să meargă”, spune unul dintre localnicii afectaţi.

E doar apă uzată, nu poluează

Reprezentanţii SE II Craiova- CEO spun că o astfel de avarie nu poluează. Din conducta fisurată ţâşneşte doar apă reziduală care nu este atât de nocivă, mai spun reprezentanţii SE II Craiova. „Avem o avarie la o conductă de transport. A apărut un por în conductă şi ţâşneşte apa reziduală. Nu vorbim în acest caz de poluare. Într-adevăr am mai avut probleme şi în trecut. Vom trimite o echipă să vadă ce culturi au fost afectate în zonă. Repet acolo nu este cenuşă, este apă uzată nu are cenuşă şi zgură”, a explicat Dan Vasile, director SE II Craiova.
De precizat este faptul că un incident similar s-a produs şi în data de 9 aprilie.

Garda de Mediu s-a obişnuit cu avariile

Garda de Mediu Craiova nu este străină de problemele pe care le produc astfel de avarii. În trecut, comisarii Grăzii au descins în această zonă, au constatat pagubele şi au aplicat amenzi, dar rezultatul nu a fost cel dorit. „Pe acolo trece o conductă. Aceasta este veche, ruginită şi la presiune crapă. La ultima sesizare, noi am verificat, le-am dat amendă şi le-am spus să schimbe conducta. Acum am fost sesizaţi că s-a produs o nouă avarie, că oamenii au acolo culturi şi acestea au fost afectate. Acum nu pot să trimit comisarii la faţa locului, dar vom ajunge în zilele următoare. Eu amendez din nou Sucursala şi le trasez măsuri noi. Păgubiţii trebuie să meagă să ceară despăgubiri. Eu ca şi Gardă nu le pot rezolva punctual”, a spus Gheorghe Călinoiu, comisarul Gărzii de Mediu Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Directorul Direcției Energie din cadrul CEO, reținut

Procurorii DNA-Secția de combatere a corupției l-au reținut pe...

ȘTIRI GdS