19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFără canalizare și asfalt aproape de centrul Craiovei

Fără canalizare și asfalt aproape de centrul Craiovei

Casele de pe o străduță situată la aproximativ un kilometru de centrul Craiovei nu au canalizare, iar deversarea apelor uzate se fac prin fose ca la periferia orașului sau în mediul rural. Pe mijlocul străduței cresc buruienile.

Aleea III George Enescu este situată în apropierea centrului Craiovei, deși imaginile te-ar duce cu gândul la o uliță dintr-un sat. Nu este însă, nicidecum așa, ba mai mult, Primăria Municipiului Craiova a stabilit că strada cu pricina se încadrează în zona A, deși acolo nu există asfalt și canalizare.

În schimb, craiovenii care locuiesc aici au un impozit mult prea mare, comparativ cu starea uliței, că stradă e cam greu să o numim.

“Strada Allea III George Enescu este praf, fără canalizare, fără asfalt și nu este la periferie, este chiar zona 1, centru. Străduța este mai degrabă o uliță deși până la kilometrul zero al orașului faci mai puțin de cinci minute cu mașina”, spune un locuitor de pe Aleea III George Enescu.

Proprietarii care locuiesc acolo au tot făcut adrese către Primăria Craiova, însă până în prezent nu au primit decât promisiuni. În repetate rânduri, proprietarii au solicitat și asfaltarea străzii, dar și introducerea canalizării. Anii au trecut iar canalizarea și asfaltul au întârziat să apară. În timp ce autoritățile vorbesc despre modernizare, despre asfaltarea tuturor străzilor din oraș și extinderea rețelei de canalizare, aproape de centrul orașului sunt craioveni care nu beneficiază de aceste utilități.

 O astfel de stradă nu pot concura nici măcar cu ulițele satelor de lângă oraș, asta pentru că în zonele rurale oamenii se bucură de ani de zile de canalizare și asfalt.

„Noi nu avem canalizare și nici asfalt. Pe celelalte alei, este asfalt, este canalizare, la noi nu. Am făcut solicitări la primărie, le-am explicat că suntem aproape de kilometrul zero al orașului și…degeaba. Folosim hazna ca la țară. Pe stradă crește iarba, suntem mai rău ca la țară”,

se plânge unul dintre localnicii de pe Aleea III George Enescu.

Aleea III George Enescu

Vine canalizarea și pe Aleea III George Enescu

Craiova este încă deficitară la capitolul canalizare. În 2020 orașul avea peste 230 de străzi și alei fără canalizare, din cele aproape 630 de străzi. Populația încă mai folosește haznaua din fundul curții pentru deversarea apei menajere. Cele mai multe dintre străzile fără canalizare sunt în zona de vest a orașului, după cum figurează în evidența furnizorului de apă și canal al orașului.

Adică, sunt 145 de străzi și alei în zona de vest, în timp ce în partea de est a orașului sunt 91. Acestora li se adaugă străzile pe care rețeaua de canalizare este mult învechită și subdimensionată, adică 100 de străzi.

Totuși pentru locuitorii de pe Aleea 3 George Enescu există o rezolvare măcar în privința canalizării.

”Această alee este prinsă în proiectul de extindere a rețelei de canalizare a orașului. Cetățenii de acolo au făcut sesizării și la noi și la primărie. Eu am avut la mapă chiar săptămâna trecută o astfel de sesizare. Da, această alee va avea canalizare, dacă nu mă înșel este prinsă în proiect chiar în acest an. Probabil din această cauză primăria nu a venit cu asfaltul. Nu cunosc care a fost problema juridică a acestei căi de acces. În Craiova sunt multe alei private, unde autoritățile nu vin cu utilitățile tocmai din acest motiv”, a spus Alin Șuiu, directorul Companiei de Apă Oltenia.

Alte străzi fără canalizare

O situație similară se întâlnea și pe strada Arțarului din cartierul 1 Mai. Nu este o stradă în cine ştie ce fundătură de cartier a oraşului Craiova. Este o stradă situată în imediata vecinătate a bulevardului 1 Mai. Aceasta face legătura între strada Dealul Spirei şi strada Adrian Păunescu, mergând până în spatele Liceului Marin Sorescu.

În primăvara anului trecut în zonă au demarat lucrările de modernizare, respectiv asfaltarea şi lucrări la reţeaua de apă şi canalizare. S-a asfaltat strada Dealul Spirei, strada Buziaş, s-au schimbat reţelele, dar strada Arţarului a fost ocolită. Aceasta s-a ales doar cu trotuarele asfaltate şi o parte  din borduri schimbate. Motivul pentru care strada a fost scoasă de la asfaltare, lipsa canalizării. Pare de necrezut ca o stradă din zona centrală a oraşului să fie lipsită de utilităţi.

O stradă uitată, strada Arțarului
O stradă uitată, strada Arțarului /foto: Claudiu Tudor

Peste 4000 de locuințe vor fi racordate la canalizare

În acest an, Compania de Apă Oltenia a semnat contractul de execuție lucrări cu numărul zece în cadrul ”Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014-2020”.

Este vorba despre CL 02 – Reabilitare și extindere rețele de apă și canalizare în zona de Vest a Municipiului Craiova.

Ce înseamnă aceasta, cartierele Rovine II, Izvorul Rece, Brestei, Mofleni, Catargiu, Făcăi vor avea începând din acest an canalizare. Peste 4000 de locuințe vor fi racordate la noua rețea, urmând să beneficieze de aceste investiții.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS