17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal(VIDEO) Salubritatea a primit gestionarea câinilor fără stăpân, la renumărarea voturilor

(VIDEO) Salubritatea a primit gestionarea câinilor fără stăpân, la renumărarea voturilor

Salubritatea a primit gestionarea câinilor fără stăpân. Schimbare de situaţie în problema gestionării câinilor fără stăpân din municipiul Craiova. Până la urmă, Salubritate SRL se va ocupa, temporar, de acest serviciu. Asta pentru că proiectul de hotărâre care presupunea înființarea la nivelul UAT Craiova a Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân şi atribuirea directă a contractului de delegare a acestuia către Salubritate a trecut, totuşi, de votul Consiliului Local.

Aflat pe ordinea de zi a unei şedinţe extraordinare care a avut loc marţi, proiectul a generat discuţii aprinse, iar la numărătoarea voturilor a picat. Cel puţin asta a anunţat în şedinţă secretarul general al municipiului, Nicoleta Miulescu. Aceasta a numărat doar 13 voturi „pentru“, ceea ce însemna că hotărârea nu întrunea condiţia de a fi aprobată, adică de a fi votată de jumătate plus unu din numărul total de consilieri. Adică de 14 din totalul de 27 de consilieri.

La şedinţa de marţi au participat 24 de consilieri locali, însă chiar şi aşa proiectul trecea cu 14 voturi „pentru“. Lucru care s-ar fi şi întâmplat, la mijloc fiind doar o problemă tehnică, după cum a anunţat, astăzi, Primăria Craiova. Instituţia a postat pe site o „Notă de rectificare a erorii cu privire la rezultatului votului exprimat de consilierii locali la punctul 4 aflat pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Local Craiova din data de 06.07.2021 referitor la proiectul de hotărâre privind înfiinţarea Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân, la nivelul municipiului Craiova“.

Cum a primit, totuşi, Salubritatea gestionarea câinilor fără stăpân

Potrivit notei emise de Primăria Craiova, după renumărarea voturilor au fost constatate, de fapt, 14 voturi „pentru“, în loc de 13. „Având în vedere că la stabilirea rezultatului votului pentru punctul 4 de pe ordinea de zi, secretarul general al municipiului Craiova a anunţat 13 voturi «pentru», rezultate din numărul celor înregistrate în aplicaţie (mai puţin votul domnului Marinescu Radu, care a anunţat că îşi modifică opţiunea din vot «pentru», în abţinere ), fără a ţine cont şi de voturile exprimate oral (motivate de imposibilitatea conectării în aplicaţie) ale doamnei Dinu Angelica şi domnului Drăgoescu Cezar şi, pe cale de consecinţă, a comunicat ca respins proiectul de hotărâre.

După terminarea şedinţei a fost constatată o eroare cu privire la numerotarea voturilor exprimate «pentru», în sensul neincluderii voturilor doamnei Dinu Angelica şi domnului Drăgoescu Cezar. Ulterior, dl. Drăgoescu a anunţat, prin mesaj, pe grupul de consilieri că, deşi şi-a anunţat votul «pentru», se abţine, nemaiputând însă să se conecteze şi să anunţe modificarea. Îndreptarea erorii materiale cu privire la exercitarea dreptului de vot pentru proiectul de hotărâre de la punctul 4 al ordinii de zi al ședinței extraordinare, a fost comunicat deîndată, pe grupul de consilieri“, a anunţat primăria.

Salubritatea a primit gestionarea câinilor fără stăpân. Cum s-a votat, de fapt, proiectul

Cum s-a votat proiectul? „Faţă de cele de mai sus, rezultatul votului pentru punctul 4 de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare din data de 06.07.2021, cu privire la proiectul de hotărâre referitor la înfiinţarea Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân, la nivelul municipiului Craiova este: 14 voturi pentru (Barbu Gheorghiţa Daniela, Berceanu Dorel, Diaconu Dan, Dindirică Lucian, Dinu Ionela, Filip Aurelia, Marinescu Octavian, Mogoşanu Constantin, Nicoli Marin, Pîrvulescu Ionuţ, Spânu Dan, Borţoi Manuel, Vasilcoiu Mădălin Cristian, Ungureanu Adriana); 9 abțineri (Corâţu Cosmin, Diaconu Razvan, Sas Teodor Nicușor, Stoian Daniel, Cîrceag Eduard Alexandru, Drăgoescu Cezar Mihail, Teodorescu Nicu Cosmin, Voicinovschi Mădălin Romeo, Marinescu Radu); un vot împotrivă (Săuleanu Lucian Bernd).

Pe cale de consecinţă, hotărârea a fost adoptată. Prezenta rectificare se va consemna în procesul verbal al şedinţei extraordinare din data de 06.07.2021 şi va fi publicată, prin afişare, la sediul Primăriei Municipiului Craiova şi în Monitorul Oficial Local“, se mai arată în nota emisă de Primăria Craiova.

Care au fost discuţiile

După cum se ştie, Curtea de Apel Craiova a anulat în acest an Hotărârea Consiliului Local nr.525/2019 prin care s-a aprobat înfiinţarea Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân din municipiul Craiova în cadrul Salubrităţii. Asta pentru că legea spune că serviciul trebuie înfiinţat la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, nu în cadrul unei societăţi comerciale, fie ea şi a primăriei. Tot legea mai spune că gestiunea serviciului trebuie „concesionată“ unei asociaţii de profil, nu încredinţată direct unei societăţi.

În şedinţa CL Craiova de marţi, care a avut loc online (VIDEO sus), avocatul Lucian Săuleanu, consilier municipal din partea USR-PLUS, a considerat că „prin adoptarea acestei hotărâri nu facem decât să încălcăm un text de lege“. „Trebuie să ţinem cont că am ajuns în această situaţie după o decizie definitivă a Curţii de Apel Craiova. Problema este că delegarea unui astfel de serviciu către Salubritate în viziune instanţei nu a fost legal, pentru că el trebuia concesionat unei asociaţii de profil. Atribuirea, concesionarea acestui serviciu a fost stabilită de legiuitor doar către anumiţi destinatari, persoane juridice, asociaţii sau fundaţii, or Salubritatea nu se încadrează în niciuna din aceste categorii. Nu cumva prin acest HCL, e adevărat, temporar, nu ajungem tot în ipoteza unei noi încălcări a legii? Din acest considerent, eu o să votez împotrivă“, a spus Lucian Săuleanu.

Ce explicaţii a dat executivul

Nicoleta Miulescu, secretarul general al municipiului Craiova, a încercat să lămurească problema. „Marea problemă este că și prima soluție pe care a dat-o instanța, aceea să gestioneze în mod direct autoritatea locală acest serviciu, ar fi imposibil de pus în practică. Nu s-ar putea face pe structura unității locale, cu birou, serviciu sau compertiment pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Pe de o parte că ar fi inadmisibil și incompatibil cu activitatea pe care o avem și cu textul de lege care spune «serviciu».

Pe de altă parte, la data la care l-am înființat, exact acest raționament l-am avut în vedere. Salubritatea era singura societate care avea ca obiect așa ceva și, ca atare, putea fi delegată gestiunea. Instanța a apreciat că nu este bine să fie dată către o societate a UAT și că trebuia să facem licitație. Aşa că am luat-o de la zero. Până facem licitația, cine va administra această activitate, care reprezintă un serviciu public? Asta e marea problemă care se ridică. Nimeni nu va putea gestiona problema câinilor fără stăpân”, a explicat, în şedinţa de marţi, Nicoleta Miulescu.

Licitaţiile demarate până acum cu privire la gestionarea câinilor fără stăpân din Craiova nu au avut niciun rezultat. Mai întâi a fost primită o singură ofertă, care a fost declarată ca neconformă, pentru ca la următoarea încercare să nu se mai prezinte nimeni la licitaţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS