9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRestaurarea Casei Dianu se apropie de final. Interiorul arată exact ca la începutul secolului trecut

Restaurarea Casei Dianu se apropie de final. Interiorul arată exact ca la începutul secolului trecut

Restaurarea Casei Dianu din Craiova se apropie de final. Imobilul monument va găzdui Muzeul Cărții și Exilului Românesc, un proiect amplu cu fonduri europene în valoare totală de aproape 5 milioane de euro.

Președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a efectuat o vizită de lucru pe șantierul de la Casa Dianu, la final anunțând că „lucrările de restaurare ale clădirii se află pe ultima sută de metri”.

„Tavanele aurite, pereții decorați, tâmplăria recondiționată, toate arată exact ca la începutul secolului XX, atunci când a fost realizată reședința familiei Dumitru și Sofia Dianu. Pe șantierul casei se fac ultimele finisaje, urmând ca lucrările să se finalizeze în această vară. Vor urma apoi lucrările de amenajare și dotare ale Muzeului Cărții și Exilului Românesc, noua instituție care va funcționa în această clădire. În această primăvară, au început și lucrările la clădirea din spatele curții Casei Dianu. La parterul acesteia va funcționa un centru pilot menit să promoveze scrierile literare valoroase ale spațiului geografic al Dunării de Jos.

Este vorba de un proiect al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, pe programul transfrontalier INTERREG România-Bulgaria, „Comori scrise ale Dunării de Jos”, care presupune crearea de noi facilitati prin intermediul echipamentelor de prezentare interactive: holograme, asistenți virtuali și ecrane tactile.La primul etaj va funcționa Institutul Exilului Românesc, iar restul spațiilor vor fi utilizate ca birouri pentru personalul administrativ al muzeului și institutului”, a anunțat Cosmin Vasile pe pagina sa de socializare.

Cine se ocupă de restaurarea Casei Dianu

O firmă din Slatina, Rasub Construct SRL, a primit acest contract în vara nului 2019.

Ea a venit cu „preţul cel mai scăzut“ dintre cei trei ofertanţi: 12.545.675,94 lei fără TVA. Adică 14,9 milioane de lei, echivalentul a 3,1 milioane de euro la vremea aceea.

Casa Dianu a fost ridicată în anii 1900 de către Tache Dianu, magistrat, cu studii de Drept la București și Paris. Imobilul, situat pe strada 24 Ianuarie din Craiova, este unul dintre puținele care, în proporție de 90%, păstrează elemente de arhitectură și de interior din timpul în care a fost ridicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS