20.8 C
Craiova
marți, 22 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Local Dolj Casa Dianu, restaurată cu trei milioane de euro. Imagini de poveste cu „bijuteria“ construită în anii 1900

Casa Dianu, restaurată cu trei milioane de euro. Imagini de poveste cu „bijuteria“ construită în anii 1900

Casa Dianu din Craiova, monument istoric ridicat în anii 1900, va fi restaurată şi consolidată printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de peste trei milioane de euro. Contractul a fost atribuit, zilele trecute, unei firme din Slatina, care va avea doi ani la dispoziţie să termine lucrările. În final, în Casa Dianu va funcţiona o nouă instituție: Muzeul Cărții și Exilului Românesc.

Casa Dianu va fi restaurată cu trei milioane de euro. După două proceduri de achiziţie anulate, licitaţia pentru „Restaurarea, consolidarea şi dotarea monumentului istoric Casa Dianu ca Muzeu al Cărţii şi Exilului Românesc“ a fost adjudecată.

O firmă din Slatina, Rasub Construct SRL, a primit acest contract, după ce a venit cu „preţul cel mai scăzut“ dintre cei trei ofertanţi: 12.545.675,94 lei fără TVA. Adică 14,9 milioane de lei, echivalentul a 3,1 milioane de euro.

O economie importantă, după cum susţine chiar preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa. Asta pentru că CJ Dolj, instituţia care a demarat acest proiect cu fonduri europene, estimase contractul la valoarea de 14.476.749,26 lei, fără TVA.

Casa Dianu va deveni Muzeu al Cărţii şi Exilului Românesc

Rasub Construct SRL a venit la licitaţie împreună cu RCM Costruzioni SRL, ca terţ susţinător, şi cu alte trei firme ca subcontractanţi: Liftech Service SRL, Nibaco SRL şi Tehnic Gaz SRL. Societatea va avea doi ani la dispoziţie să termine lucrările, potrivit contractului.

Casa Dianu a fost ridicată în anii 1900 de către Tache Dianu, magistrat, cu studii de Drept la București și Paris. Imobilul, situat pe strada 24 Ianuarie din Craiova, este unul dintre puținele care, în proporție de 90%, păstrează elemente de arhitectură și de interior din timpul în care a fost ridicat.

Casa Dianu a fost costruită în anii 1900 şi este monument istoric
Casa Dianu a fost costruită în anii 1900 şi este monument istoric
Candelabrele de la 1900 se pastreaza in unele incaperi de la parter
Candelabrele de la 1900 se pastreaza in unele incaperi de la parter
Casa Dianu, la interior
Casa Dianu, la interior
Uşa principală de la intrarea în Casa Dianu

O bună perioadă de timp, în această clădire a funcţionat Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Cornetti“. După restaurare, Casa Dianu va avea o nouă funcţionalitate, unică la nivel național, după cum susţin autorităţile: un Muzeu al Cărţii şi Exilului Românesc.

Valoarea de inventar a operelor care vor fi expuse în casa transformată în muzeu depăşeşte 1,5 milioane de euro. Vorbim aici de 23 de colecţii, arhive și alte bunuri care au aparținut unor personalități marcante ale culturii româneşti, aflate în exil.

Proiectul „Valorificarea durabilă a monumentului istoric Casa „Dianu“ din localitatea Craiova, județul Dolj, prin crearea unui Muzeu al Cărții și Exilului Românesc și introducerea acestuia în circuitul turistic“ este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. El are o valoare totală de 4,8 milioane de euro, inclusiv TVA, din care asistența financiară nerambursabilă se ridică la 4,2 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Când s-ar putea produce Remdesivir în România

Remdesivir, singurul medicament dovedit eficient, prin studii...

ȘTIRI GdS

Vâlcea: 16 focare active de infecție cu SARS –CoV-2

Direcția de Sănătate Publică Vâlcea a anunțat că de la începutul pandemiei și până în prezent 1.919 cazuri de persoane au fost...

Coronavirusul închide porțile Colegiului ”Frații Buzești” pentru elevii și...

Coronavirusul închide porțile Colegiul ”Frații Buzești” pentru elevii și profesorii de la gimnaziu și liceu

Cîțu referitor la majorarea pensiilor: PSD aruncă ţara în...

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat, că majorarea pensiilor cu 40%, votată de parlamentarii PSD, este un “act criminal”.

Orban va ataca legea cu creșterea pensiilor la CCR

Premierul Ludovic Orban a declarat, marți, că Guvernul nu acceptă creșterea pensiilor cu 40% votată în Parlament și va ataca legea la...

Mehedințeni prinși la volan sub influența alcoolului

Polițiștii din Drobeta Turnu Severin au depistat, azi noapte, un bărbat 38 de ani, din municipiu, în timp ce conducea un autoturism,...

Culturism şi fitness / Delegaţia României a făcut furori...

Directorul tehnic al tuturor loturilor naţionale de culturism şi fitness, craioveanul Costel Torcea, şi antrenorii săi de la loturi, printre care se...