10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Cu pubela în spinare

Schimbarea operatorului de Salubritate în Craiova le creează craiovenilor tot felul de probleme. Locuitorii urbei, abonaţi ai SC Salubritate Craiova SRL trebuie să returneze acum pubelele operatorului care îşi încetează activitatea, începând cu data de 1 iulie. De la această dată, craiovenii vor folosi cele trei containere primite de la Iridex.

Returnarea pubelelor este însă o mare problemă pentru craioveni. Aceştia au primit adrese de la Salubritate să aducă pubelele la sediul societăţii. Cu alte cuvinte să ia în spate pubela de 240 de litri şi până la data de 15 august să o returneze operatorului, la sediul de pe strada Fluturi. Cei 19 mii de abonaţi au fost atenționați că trebuie să returneze pubelele sau să le păstreze. Cei care optează să le păstreze trebuie să plătească Salubrității prețul acestora. Valoarea pubelelor este de 88,86 de lei pentru pubela de 120 de litri, 102,82 de lei pentru pubelele de 240 de litri și 1156,44 de lei pentru un eurocontainer de 1100 de litri.

Supărarea este legată de faptul că sunt persoane care nu au posibilitatea să transporte containerul la adresa indicată de Salubritate, alţii sunt în vârstă, alţii sunt bolnavi sau nu deţin un mijloc de transport cu care să se deplaseze cu uşurinţă.

Craiovenii trebuie să returneze Salubrității Pubelele
Craiovenii trebuie să returneze Salubrității Pubelele

„Am primit de la Salubritate Craiova o notificare prin care contractul cu această firmă încetează pe data de 01 iulie a.c. În adresă ni se spune că trebuie să returnăm pubelele sau să le cumpărăm.Care este marea problema pe care o vor avea foarte mulți foști abonați? Până pe data de 15 august a.c.,pubelele distribuite de dânșii acum câțiva ani, lăsate în custodie nouă, trebui aduse la sediul unității, dacă nu urmând a fi platite. Eu mă descurc să vin cu pubela de 240 litri, dar ce se va face un bătrân sau cineva care nu are cu ce să le aducă…sau s-au gândit la faptul ca ele au roți și pot fi trase prin oraș până pe strada Fluturi. Mi s-ar fi părut de bun simț ca Salubritatea să le colecteze anunțând o dată când pe anumite strazi ar fi venit”, spune craioveanul Mihai Ionescu.

Returnarea se face la magazia Salubrității

Pubelele se returnează sau se păstrează
Pubelele se returnează sau se păstrează

Într-adevăr în notificarea primită de craioveni de la Salubritate se spune negru pe alb:

Începând cu 01.07.2021, SC Salubritate Craiova SRL nu va mai presta activitatea de colectare deșeuri municipale și, în consecință, încetează contractul de prestare a serviciului de salubrizare încheiat cu dumneavoastră. În cazul în care, în baza art.8, lit j din Contractul de prestare a serviciului de salubrizare, ați primit în comodat recipiente pentru colectarea deșeurilor, este necesar să le returnați la magazia societății noastre, situată în strada Fluturi, nr.48. Conform contractuluide comodat încheiat la predarea recipientului, acesta a rămas în continuare în proprietatea SC Salubritate, dumneavoastră obligându-vă să îl folosiți numai la colectarea deșeurilor. În cazul în care, până la data de 15.08.2021, nu veți restitui recipientele sau vă exprimați în scris opțiunea de a le păstra, veți fi obligați la plata contravalorii acestora”, se spune în adresă.

În concluzie, craiovenii au două variante, ori le returnează Salubrității, ori le cumpără de la aceasta. Cei care le returnează trebuie să aducă tomberonul la sediul operatorului. Un exercițiu de imaginație arată că este destul de dificil să transporți pubela dacă nu ai un mijloc de transport. De exemplu, locuiești în cartierul Bariera Vâlcii și nu ai un autovehicul, nu ai altă variantă decât să traversezi tot orașul târând după tine un tomberon. Și cum Salubritatea are peste 19 mii de abonați s-ar putea ca într-o zi să vedem pe străzile orașului câteva zeci sau chiar sute de craioveni care cară după ei pubelele de gunoi.

Salubritatea: Le aduce doar cine poate

Reprezentanții Salubrității spun că lucrurile nu stau chiar așa. Prin urmare, la sediul societății le aduce doar cine poate, iar pentru restul populației operatorul va planifica o operațiune de recuperare a pubelelor.

“În ultima săptămână de colectare a deșeurilor de la populația de la case, respectiv 24.06-30.06.2021, vom merge în teren alături de echipaje pentru a recupera o parte din cele peste 19.000 de europubele de 120 și 240 de litri pe care le-am dat în comodat utilizatorilor, în baza unui aviz de predare. Având în vedere că noul operator a avut nevoie de câteva luni pentru a distribui în teren pubelele, este clar însă că nu vom reuși să ridicăm toate recipientele într-o săptămână, motiv pentru care am dat posibilitatea oamenilor care dispun de mijloacele necesare să vină la punctul nostru de lucru din strada Fluturi, nr. 48, în intervalul luni-vineri, între orele 7 și 15, pentru a le preda.

Ulterior datei de 1 iulie, vom planifica pe străzi și zile această operațiune, anunțând anterior utilizatorii. Așadar, toate persoanele care nu au posibilitatea de a veni la noi pentru a preda recipientele trebuie să stea liniștite: în niciun caz nu vor continua să plătească serviciul pentru că toate contractele vor fi reziliate cu data de 01.07.2021, iar predarea europubelelor se va face în timp. Am dat posibilitatea oamenilor care au primit în folosință gratuită aceste pubele să le păstreze, anunțându-ne în scris despre această opțiune la adresa [email protected] și plătind contravaloarea recipientului, și avem deja cereri în acest sens. Precizăm însă că orice utilizator care va refuza predarea pubelei și nu va achita nici contravaloarea acesteia, va fi acționat în instanță pentru recuperarea prejudiciului”, se arată într-un răspuns al SC Salubritate Craiova SRL.

Salubritatea își încetează activitatea de colectare a gunoiului
Salubritatea își încetează activitatea de colectare a gunoiului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS