10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalE nevoie de fonduri pentru restaurarea Coloanei fără Sfârșit

E nevoie de fonduri pentru restaurarea Coloanei fără Sfârșit

Coloana fără Sfârșit din Târgu Jiu are nevoie de lucrări de restaurare.

Ultimele lucrări de acest gen au fost executate în urmă cu aproape un deceniu, când în jurul monumentului realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu au fost instalate schele pentru restauratorii care au intervenit la suprafața monumentului situat în parcul cu același nume, în partea de est a municipiului Târgu Jiu.

Potrivit unui raport realizat de experți români și din afara țării, periodic este necesară intervenția pentru restaurarea și conservarea monumentelor din piatră și bronz care intră în componența Ansamblului „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu. Este vorba de Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana Fără Sfârșit.

Ansamblul a fost construit în perioada 1937-1938 și este nevoie ca periodic să se intervină cu lucrări de specialitate, astfel încât intemperiiile să afecteze cât mai puțin operele.

Anul trecut a fost alocată suma de 1.000 de lei

Autoritățle și șefii Centrului „Constantin Brâncuși” din cadrul Primăriei Târgu Jiu vor să solicite Ministerului Culturii alocarea de fonduri consistente anul acesta pentru lucrări de restaurare.

Este nevoie de o inspecție complexă a suprafeței întregului monument aflat în Parcul „Coloanei Fără Sfârșit”. Se va decide dacă este nevoie de o curățare, după care se va aplica un lac protector, așa cum s-a întâmplat la ultima acțiune de reabilitare a operei de artă Coloana Fără Sfârșit. Între timp, lacul nu mai acoperă peste tot modulele din bronz și suprafețele romboidale sunt expuse la intemperii. De altfel se poate observa în partea de sus a Coloanei că sunt nuanțe diferite pe anumite fațete.

Din păcate, și din cauza pandemiei și din cauza fondurilor insuficiente anul trecut nu s-a intervenit cu lucrări de restaurare. A fost alocată suma de numai o mie de lei. Deputatul de Gorj, Mihai Weber, a declarat că va face demersuri la Ministerul Culturii pentru alocarea de fonduri în bugetul din acest an sau la o rectificare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS