8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIPJ Gorj face anchetă în cazul depozitului de gunoi care poluează orașul

IPJ Gorj face anchetă în cazul depozitului de gunoi care poluează orașul

Inspectoratul de Poliție al Județului(IPJ) Gorj a început o anchetă care vizează poluarea de la depozitul de gunoi de la Târgu Jiu.

Potrivit Biroului de presă al Inspectoratului de Poliție al Județului Gorj, în prezent sunt înregistrate două dosare penale pentru poluarea apei în zona depozitului de deșeuri de la marginea orașului.

Ancheta este în curs de desfășurare și urmează să fie audiate persoane și făcute expertize.

Este de precizat că poluarea principală afectează însă calitatea aerului. Mirosul de hidrogen sulfurat se simte în anumite perioade chiar și în zona centrală a municipiului Târgu Jiu. Polițiștii vor să afle dacă administratorul depozitului de deșeuri ale județului Gorj respectă legislația de mediu, iar activitatea nu afecteză viața oamenilor din zonă și mediul.

Garda de Mediu Gorj a aplicat în ultimul an amenzi de 470.000 de lei depozitului de gunoi de la Târgu Jiu.

Cresc temperaturile crește și intensitatea mirosului

Administratorul depozitului ar fi trebuit să realizeze până pe 4 februarie o serie de investiții care să reducă poluarea.

Nu a fost cazul, iar Garda de Mediu a mai aplicat o amendă.

De asemenea, săptămânal, firma Polaris trebuie să transmită rapoarte cu privire la stadiul lucrărilor.

O altă precizare importantă este legată de faptul că Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a suspendat anul trecut autorizația integrată de mediu pentru depozitul de deșeuri de la Târgu Jiu. Firma care administrează groapa de gunoi a contestat însă în instanță decizia și a pierdut la Tribunalul Gorj. Totul se va decide la Curtea de Apel din Craiova. Dacă procesul va fi pierdut și la instanța din Dolj, atunci județul Gorj va rămâne temporar fără un loc autorizat pentru depozitarea deșeurilor.

Nici alternative nu ar fi, în afara județului Mehedinți și chiar Alba, de unde luni de zile au fost aduse gunoaie la Târgu Jiu.

Prefectul a aruncat hainele după ce a mers în zonă

Prefectul de Gorj, Cosmin Pistol, a spus că situația depozitului de gunoi de la Târgu Jiu este una foarte delicată.

Reprezentantul guvernului în teritoriu a precizat că instituțiile cu atribuții de control ar fi trebuit să intervină în urmă cu mai mulți ani, să facă verificări periodice. Acum s-a ajuns în situația în care Gorjul poate rămâne fără un depozit de gunoi.

„Este o situație cu o singură direcție: trebuie făcute acele investiții, altfel nu va fi deloc bine. La depozit se promite foarte mult și nu știu cât se și face. Eu sper să construiască acele instalații de captare să ardă gazele emanate de groapa de gunoi.

Eu am fost de mai multe ori în zonă, am discutat cu administrația depozitului, cu locuitorii din zonă. La un moment dat, a trebuit să renunț la hainele în care eram îmbrăcat pentru că a intrat mirosul în ele și nu mai puteau fi folosite.

Este o viață foarte grea pentru localnicii din Slobozia. Cineva și-a cumpărat un aparat pentru măsurarea cantității de hidrogen sulfurat și depășirea era de 65 de ori mai mare. A spus că va depune și el plângere la poliție. Așteptăm să intre în vigoare și Legea mirosului, să se continue verificările”, a declarat prefectul de Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS