10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTransport public modern între Novaci și Rânca

Transport public modern între Novaci și Rânca

Stațiunea montană Rânca va beneficia de un sistem de transport public modernizat. Autoritățile local au decis că este oportună înființarea unui sistem de transport în comun modern, pentru cei care vor să își lase mașinile în Novaci unde sunt mai multe alternative de parcare.

Astfel, vor putea să utilizeze mijloacele de transport în comun care vor face legătura între orașul Rânca și zona turistică montană de la cota 1.650. Va fi o alternativă menită să reducă aglomerația de pe DN 67C, în perioadele în care se înregistrează un aflux ridicat de turiști.

A fost cazul ultimelor sărbători de iarnă și a începutului de an, când au apărut blocaje pe singura șosea care duce la Rânca. Mașinile au așteptat cu orele pentru a putea urca în zona pârtiilor. Cozile de mașini s-au întins la un moment dat pe întreaga lungime a drumului care face legătura între Novaci și Rânca. În cele din urmă numărul de turiști a mai scăzut.

S-a apelat și la soluția ca în Rânca să nu mai fie permis accesul celor care nu au cazare, atunci când numărul de turiști este prea mare.

Stații intermediare între cele două localități

În momentul de față au fost alocate fonduri din partea Primăriei Novaci pentru achziția de servicii de proiectare. Bugetul este de 70.000 de lei. „Servicii de proiectare tehnic pentru obiectivul „Terminal Novaci, terminal Rânca, autobaza Novaci, stații intermediare”, în cadrul proiectului „Realizarea rețelei de transport public de călători în orașul Novaci, judetul Gorj”, conform anunțului publicat pe siteul de licitații publice. Zona turistică montană Rânca a cunoscut în ultimii ani o creștere majoră a numărului de turiști, atât în perioada de iarnă, cât și în perioada de vară. Dacă iarna sunt la dispoziție 8 pârtii de schi, între care și una de 1,5 kilometri, vara Transalpina atrage zeci de mii de turiști care vin cu mașinile pentru a tranzita cea mai înaltă șosea din țară. Existența unor mijloace de transport în comun care să deservească zona turistică montană va fi un plus pentru cei care vor urca la Rânca.

Turiștii sunt așteptați și în weekend la Rânca

Zona turistică montană este pregătită și pentru acest final de săptămână să îi primească pe iubitorii sporturilor de iarnă.

Vor fi deschise toate cele 6 pârtii de schi și cele două pârtii de sanie. Va fi disponibil și transportul pe cablu, respectiv instalația de telescaun din zona Păpușa.

Stratul de zăpadă de pe pârtii asigură practicarea în bune condiții a sporturilor de iarnă.

În stațiune vor fi prezente și echipe de salvatori din cadrul Serviciului Public al Salvamont Gorj. Câte opt salvatori vor fi prezenți în zona Rânca, pregătiți să intervină pe pârtii și în afara acestora, în cazul în care va fi nevoie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS