22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste o sută de străzi din Craiova vor avea canalizare

Peste o sută de străzi din Craiova vor avea canalizare

Pentru mii de craioveni, haznaua din fundul curții va deveni, începând din acest an, o amintire. Stăzi precum, Maria Rosetti, Izvorul , Drumul Industriilor, Eliza Opran, Aleea 4 Poligonului, Piatra Neamț, Bistrița, Alba Iulia, Banul Stepan, Caraiman, Abatorului, Oltului, Coșuna și multe altele vor avea până la sfârșitul anului canalizare.

Toată zona de vest a orașului Craiova va benericia de rețea de canalizare menajeră, dar și pluvială. Aceasta înseamnă aducerea canalizării pe mai mult de 100 de străzi ale orașului. Multe dintre ele se află în cartiere periferice ale Băniei. Canalizarea menajeră se va face cu bani europeni, iar cea pluvială, acolo unde este cazul se va face pe banii CAO.

sdr

„Noi am demarat acest proiect cu opt ani în urmă. După cum știți au durat foarte mult formalitățile și documentațiile necesare, finanțarea fiind obținută în 2019. Am reușit, astăzi, să semnăm primul contract pentru Craiova, dar vreau să vă spun că, în paralel, din fonduri proprii, Compania de Apă Oltenia va mai introduce canalizare și pe alte străzi de la periferia orașului care nu sunt cuprinse în acest proiect. CAO va mai introduce canalizarea pluvială pe străzi care se inundă în permanență.

Urmează apoi asfaltarea acestor străzi, după finalizarea lucrărilor. Cetățenii trebuie să aibă nervii tari, fiindcă aceste lucrări înseamnă și un deranj, dar scopul final este important. Vrem ca totul să iasă ca la carte. Vreau să vă asigur că voi fi prezentă în șantier, cu alte cuvinte vom superviza desfășurarea lucrărilor”,

a declarat primarul Craiovei Lia Olguța Vasilescu, prezentă la semnarea contractului.

Semnarea contractului „DJ-CL-02Reabilitare și extindere rețele de apă și canalizare în zona de Vest a Municipiului Craiova”

Este vorba despre un proiect pe bani europeni demarat cu câțiva ani în urmă. Ieri, Compania de Apă Oltenia a semnat contractul de execuție lucrări cu numărul zece în cadrul ”Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014-2020”. Este vorba despre CL 02 – Reabilitare și extindere rețele de apă și canalizare în zona de Vest a Municipiului Craiova.

Ce înseamnă aceasta, cartierele Rovine II, Izvorul Rece, Brestei, Mofleni, Catargiu, Făcăi vor avea începând din acest an canalizare. Peste 4000 de locuințe vor fi racordate la noua rețea, urmând să beneficieze de aceste investiții.

Operatorul de apă și canal al orașului, dar și constructorul dau asigurări că, imediat ce vremea va deveni favorabilă, lucrările vor demara.

Peste o sută de străzi vor avea canalizare menajeră

Străzi care vor beneficia de canalizare

Stăzi precum, Maria Rosetti, Izvorul , Drumul Industriilor, Eliza Opran, Aleea 4 Poligonului, Piatra Neamț, Bistrița, Alba Iulia, Banul Stepan, Caraiman, Abatorului, Oltului, Coșuna și multe altele vor avea până la sfârșitul anului canalizare. Pe altele lucrările vor dura și în anul viitor.

Lista este destul de lungă și cuprinde peste o sută de ztrăzi și alei. Durata de execuție a lucrărilor și de punere în funcțiune a instalațiilor este de 36 de luni. Directorul CAO, Alin Ionuț Șuiu, a precizat că lucrările aferente acestui contract cuprind peste 100 de străzi. Într-o lună, o lună și jumătate se va semna și cel de-al doilea contract, pentru investiții similare în zona de Est a Craiovei:

„Am semnat, astăzi, acest prim contract pentru Craiova, care prevede investiții consistente, cu fonduri europene, în zona de Vest a municipiului. Constructorul ne-a asigurat că va demara lucrările imediat ce vremea va permite acest lucru, mai ales că proiectarea este deja realizată. În cel mai scurt timp, o lună, o lună și jumătate, sperăm noi, vom semna și cel de-al doilea contract, pentru zona de Est a municipiului Craiova”.

Valoarea lucrărilor se ridică la peste 72 de milioane de lei

Listă străzi

Lucrările au o valoare de 72.127.319,00 RON – fără TVA, iar constructorul acestora este ASOCIEREA SC DSE CONSULTING SRL – SC THERMAL PIPES SOLUTIONS SRL – SC UTALIM SA. Lucrările aferente contractului „DJ-CL-02 Reabilitare și extindere rețele de apă și canalizare în zona de Vest a Municipiului Craiova”, cuprind reabilitarea rețelei de alimentare cu apă în zona de vest a orșului pe o lungime totală de 3.872 metri, dar și extinderea rețelei de canalizare pe o lungime totală de 58.112 metri.Lucrările includ și 3.255 de racorduri și 1.484 cămine de vizitare.

Contractul pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare
Contractul pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare

Mai mult, societățile care se vor ocupa de execuția contractului vor reabilita rețeaua de canalizare existentă, pe o lungime totală de 1.051 metri, incluzând 92 racorduri și 51 cămine de vizitare. În plus, se vor construi și 14 stații de pompare a apei uzate (și conductele de refulare aferente).

Concret, peste 4000 de locuințe ale craiovenilor din cartierele Rovine II, Izvorul Rece, Brestei, Mofleni, Catargiu,Făcăi vor beneficia de canalizare.

Urmează și zona de Est a Craiovei

Contractul de lucrări semnat astăzi în cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014-2020 – are o valoare totală de peste 455 milioane euro. Acesta nu este singurul ce vizeză Craiova.

Canalizare
Canalizare

A fost semnat deja cel care prevede montarea a peste 1000 cămine de apometru complet echipate și peste 22.000 de apometre cu citire la distanță și urmează cel care prevede reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare în zona de Est a municipiului Craiova.

Peste 100 milioane de euro din fondurile proiectului merg către Craiova, pentru a asigura un grad cât mai mare de acoperire cu servicii centralizate de apă și apă uzată. Termenul de finalizare a lucrărilor este sfârșitul anului 2023.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS