0 C
Craiova
marți, 2 martie, 2021
Știri de ultima oră Local Dolj Craiova poluată: APM nu înregistrează nivelul poluanților periculoși, iar Primăria vrea green city, dar aruncă problema în curtea „instituțiilor abilitate”

Craiova poluată: APM nu înregistrează nivelul poluanților periculoși, iar Primăria vrea green city, dar aruncă problema în curtea „instituțiilor abilitate”

Dacă în ultima perioadă, societatea civilă din Craiova dă semne că se coalizează, ușor-ușor, împotriva unui inamic comun numit poluare, instituțiile care ar trebui să se preocupe de protecția mediului și cetățeni fie bâjbâie, fie aruncă de la unele la altele grenada.

În Ajunul Crăciunului, stațiile independente de monitorizare a calității aerului din Craiova au indicat din nou valori extreme. Iar de această dată nu a mai fost vorba de un singur senzor independent, ci de două rețele diferite, fiecare cu mai mulți senzori.

Dar în timp ce poluarea sufocă orașul, Primăria Municipiului Craiova își declină senin responsabilitatea și trimite toate reclamațiile la Garda de Mediu, „singura instituție de control abilitată”. În același timp, tot Primăria anunță că orașul „se pregătește să devină oraș verde, fiind primul municipiu din țară și printre puținele din Europa care are un plan concret de acțiune pentru provocările actuale legate de mediu”.

Primăria se laudă cu plan de acțiune pentru mediu, dar aruncă problema la Gardă

Primăria scrie, într-un răspuns către Gazeta de Sud, că a transmis toate sesizările cetățenilor privind poluarea aerului din Craiova către Garda de Mediu, „singura instituție de control abilitată în județul Dolj”.

Instituțiile abilitate în identificarea surselor de poluare a aerului și contracararea depășirilor valorilor admise sunt Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Dolj și Agenția pentru Protecția Mediului Dolj. Referitor la măsurile concrete pentru rezolvarea problemei poluării aerului în zonă, în funcție de sursa poluării, după identificare, instituțiile abilitate pot impune măsuri concrete de rezolvare a acestei probleme”, ne-a răspuns administrația locală când am solicitat o luare de poziție cu privire la problema poluării din oraș.

Pe de altă parte, la mijlocul lunii decembrie, tot Primăria este cea care anunța en fanfare că e prima din țară care are plan de acțiune pentru un green city: „CRAIOVA TRECE PE VERDE! Craiova se pregătește să devină oraș Verde. Suntem primul municipiu din țară și printre puținele din Europa care are un plan concret de acțiune pentru provocările actuale legate de mediu. Este vorba despre Planul de Acțiune Orașe Verzi pentru municipiul Craiova – Green City Action Plan, un proiect al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, la care Primăria Craiova a aderat anul trecut.

Acest plan include obiective strategice care integrează îmbunătăţirea calităţii vieţii, sănătatea, educaţia, dezvoltarea socială şi protecţia mediului. Astfel, municipiul Craiova devine membru al unui club select din care fac parte 43 de orașe din 21 țări din Europa, Asia sau Africa, ce au beneficiat de un program dezvoltat de BERD”, transmitea Primăria Craiova.

În acest timp, unii cetățeni care au sunat în ultima vreme la telefonul cetățeanului pentru a sesiza probleme legate de poluare au fost informați că trebuie să sune la Garda de Mediu. Cum creșterea emisiilor poluante are loc în special seara și în timpul nopții, iar Garda de Mediu nu are program în această perioadă, oamenii nu mai știu cui să se adreseze.

Două rețele de senzori independenți pun presiune pe autorități

De la prima abordare a subiectului valorilor extreme ale poluanților în Gazeta de Sud, mai mulți cetățeni și-au achiziționat din banii lor senzori pe care i-au montat în diverse locuri din Craiova. De asemenea, două companii locale s-au implicat în această luptă împotriva poluării și au instalat, de asemenea, mai mulți senzori în oraș. Astfel, în acest moment, Craiova are atât senzori UradMonitor, cât și senzori Airly. Ambele companii au produse certificate, iar senzorii lor sunt utilizați la nivel internațional.

În Ajunul Crăciunului, atât senzorii Urad, cât și senzorii Airly indicau un nivel mare de poluare în oraș. Ba chiar, pe harta senzorilor independenți, Craiova se afla, la un moment dat, pe primul loc la nivel național în privința nivelului de poluare.

Dintre stațiile de monitorizare ale Agenției pentru Protecția Mediului Dolj, doar cea de la Billa era, și ea, pe roșu.

Stațiile APM nu înregistrează valorile celor mai periculoase particule poluante

Cum se explică faptul că restul stațiilor „oficiale” nu înregistrau aceleași valori? Conform site-ului calitateaer.ro, unde sunt înregistrate datele stațiilor APM, acestea nu înregistrează valori PM 2,5, ci doar PM 10.

Particulele în suspensie 2,5 sunt particule fine, fiind mai periculoase, conform studiilor, decât PM 10, deoarece, având o dimensiune foarte mică, ele pot pătrunde mai adânc în plămâni, cauzând inflamații și boli ale acestora. Există date conform cărora PM 2,5 cresc în mod îngrijorător și riscul de accident vascular cerebral.

Gazeta de Sud a solicitat clarificări Agenției de Mediu Dolj în privința lipsei din măsurători a nivelului PM 2,5, în condițiile în care instituția spune că nu ia în calcul senzori independenți pentru că nu sunt gestionați de aceasta. Până la această dată, nu am primit un răspuns.

Pe același subiect: 

Tu știi ce aer respiră copilul tău? O stație europeană arată valori aproape de hazard în Bariera Vâlcii

Poluare terifiantă miercuri noapte în Bariera Vâlcii. Craiovenii au respirat moarte curată

Craiova poluată: După ce a zis ca nu a găsit nimic, Garda de Mediu a găsit, totuși, ceva

Garda de Mediu anunță control la Termo. APM explică de ce nu are stație de monitorizare în zonă

Garda de Mediu a amendat CET II pentru că poluează. Conducerea CET, în urmă cu 2 săptămâni: „Nu ne permitem să evacuăm noxe care să polueze”

Avocatul Poporului s-a sesizat cu privire la poluarea din Craiova: posibilă încălcare a unui drept constituțional

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Tramvaiele noi destinate Craiovei, telenovelă fără sfârşit

Tramvaiele noi destinate Craiovei devin o telenovelă fără sfârşit. La mai bine de doi ani de când a fost lansată licitaţia, procedura a intrat în impas.

ȘTIRI GdS

Tramvaiele noi destinate Craiovei, telenovelă fără sfârşit

Tramvaiele noi destinate Craiovei devin o telenovelă fără sfârşit. La mai bine de doi ani de când a fost lansată licitaţia, procedura a intrat în impas.

Megaîntâlnire la primărie: Cine poluează Craiova?

Aerul din Craiova continuă să fie irespirabil. Craiovenii se plâng de praf, miros de cărbune, fum. Concret există poluare, dar cine sunt poluatorii? La sfârşitul...

Plângere penală după vânzarea Abatorul Podari

Vânzarea de către un lichidator judiciar a Abatorului Podari vine "la pachet" cu o plângere penală la DNA, dar şi acţiuni în instanţă. Abatorul Podari, deţinut de omul de afaceri Dinel Staicu, a fost vândut de lichidatorul judiciar al Băncii Internaţionale a Religiilor la sfârşitul anului trecut, după ani de procese. Problema este, spune un craiovean, că lichidatorul a vândut şi o clădire(cantina) şi terenul cumpărate de el în 1998, respectiv 1999.

Polaris trebuie să scape în 3 luni Târgu Jiul...

Administratorul depozitului de gunoi de la Târgu Jiu are termen trei luni de zile pentru eliminarea poluării olfactive. Este înțelegerea la care s-a ajuns...

Peste 400 de mașini sunt abandonate pe domeniul public...

Peste 400 de mașini sunt abandonate în prezent pe domeniul public din Târgu Jiu. Este vorba de mașini care nu sunt folosite de proprietarii...

CEO a ajuns pe locul al doilea în topul...

Complexul Energetic Oltenia a urcat luni pe locul al doilea în topul producătorilor de energie electrică din țară. Pe prima poziție se află de...