7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe deschide, nu se deschide Târgul Municipal din Craiova?

Se deschide, nu se deschide Târgul Municipal din Craiova?

Societatea care se ocupă de administrarea piețelor și târgurilor din Craiova a cerut Comitetului Județean pentru Situații de Urgență să ia în calcul și redeschiderea Târgului Municipal din cartierul 1 Mai. SC Piețe și Târguri “a solicitat Comitetului Județean pentru Situații de Urgență să analizeze posibilitatea de redeschidere a sectorului de activitate cu produse secon-hand în Târgul Municipal Craiova”, a precizat Adrian Dinu, purtătorul de cuvânt al SC Piețe și Târguri Craiova.

Este cunoscut faptul că de peste o lună, comercianții de vechituri din Târgul din cartierul 1 Mai nu mai au posibilitatea să vândă în incinta târgului. S-a ajuns în această situație după ce prin HG. nr.935/5 noiembrie 2020 s-a decis suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise, a târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante precum și a talciocurilor. Inițial comercianții s-au arătat revoltați și au cerut socoteală autorităților locale. În lipsa unei reacții, comercianții au părăsit incinta Târgului, dar și-au scos marfa afară. Mai precis s-au așezat pe trotuarele din vecinătate, de pe strada Dimitrie Gerota, strada Constantin Severneanu și bulevardul Râului.

Comercianții ocupă abuziv domeniul public
Comercianții ocupă abuziv domeniul public

Nu e lege, nu-s măsuri

În fața acestei situații, autoritățile locale s-au arătat neputincioase. Acestea au spus la unison că nu au cadrul legal ca să ia măsuri. Nici o instituție din Craiova nu are competența legală să stopeze acest comerț care se desfășoară într-un mod necivilizat și ilegal.

Reprezentanții IPJ Dolj, instituția către care s-au îndreptat toate privirile, spuneau, la momentul când au fost întrebați, că legea care protejează populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite a fost abrogată. Prin urmare, poliția nu poate acționa în acest sens. Nici ANPC-ul, instituția indicată de IPJ Dolj a fi competentă nu are atribuții în acest domeniu, din câte spuneau reprezentanții Autorității.

Ulterior reprezentanții IPJ Dolj au revenit cu următorul răspuns:

Târgul Municipal Craiova este închis
Târgul Municipal Craiova este închis

„În aceleași context, vă aducem la cunoștință faptul că structurile aflate în subordinea IPJ Dolj acționează în permanență pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică pe raza întregului județ, dar și pentru protejarea populației de anumite practici, care pot reprezenta, potrivit prevederilor legale aflate în vigoare în prezent, abateri de natură penală sau contravențională. Astfel, ori de câte ori sunt constatate fapte care ar putea întruni elementele constitutive ale unei contravenții sau infracțiuni și pentru care totodată cadrul legislativ stabilește o competență în sarcina structurilor aflate în subordinea IPJ Dolj, vor fi dispuse de îndată verificări, iar apoi măsuri în consecință, fără a fi necesară o sesizare din partea altor instituții sau persoane.

Precizăm faptul că poliţiştii doljeni desfăşoară în permanenţă acţiuni pe raza întregului judeţ pentru a pune în aplicare prevederile legale aflate în vigoare.Aceste activităţi sunt desfăşurate în colaborare şi cu alte instituţii care au atribuţii de control a respectării normelor legale aflate în vigoare.

În contextul pandemiei de COVID-19, aceste acţiuni au fost desfăşurate cu precădere în zonele aglomerate din judeţ, poliţiştii luând măsurile legale, potrivit competenţelor stabilite de actele normative aflate în vigoare.Astfel, aceste acţiuni au fost desfăşurate inclusiv în zona Târgului 1 Mai din Craiova, unde poliţiştii au aplicat sancţiunile contravenţionale corespunzătoare, potrivit competenţei legale”, a precizat într-un răspuns agent șef adjunct, Mihaela Sadoveanu, reprezentant IPJ Dolj.

Între IPJ și ANPC

În susținerea celor precizate mai sus, reprezentanții IPJ Dolj au explicat care este situația legală:

Romii din Târgul Municipal Craiova vând pe domeniul public
Romii din Târgul Municipal Craiova vând pe domeniul public

“Facem precizarea că, potrivit art. 1 din Legea nr. 222/2020, Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite se abrogă. Potrivit prevederilor existente înainte de abrograre, la art. 1 lit. a şi b din Legea nr. 12/1990 se menţionau următoarele:

Art. 1 Următoarele fapte reprezintă activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite şi constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni:

a) efectuarea de activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii, după caz, fără îndeplinirea condiţiilor stabilite prin lege;

b) vânzarea ambulantă a oricăror mărfuri în alte locuri decât cele autorizate de primării, consilii judeţene sau prefecturi;

De asemenea, la art. 2 lit. a – c din Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite erau prevăzute următoarele:

Art. 2(1) Contravenţiile prevăzute la art. 1 săvârşite de către persoane fizice se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 5.000 lei, iar dacă sunt săvârşite de persoane juridice, cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei.

(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către funcţionarii din aparatul de specialitate al primarului, de organele Direcţiei generale antifraudă fiscală, de organele controlului financiar şi de personalul Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi Poliţiei de Frontieră Române.

(3) Contravenţiile prevăzute la art. 1 lit. b)-d), g), h) şi k) se constată şi se sancţionează şi de către inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.”.

În același răspuns se mai arată:

Comercianții din Târgul Municipal Craiova vând pe stradă
Comercianții din Târgul Municipal Craiova vând pe stradă

“Astfel, având în vedere faptul că, începând cu data de 5 noiembrie a.c. a intrat în vigoare Legea nr. 222/2020 nu mai pot fi puse în aplicare. În cadrul OG nr. 21 din 21 august 1992 privind protecția consumatorilor, aflată în prezent în vigoare, sunt realizate următoarele menţiuni:

Art. 26(1) Comercializarea produselor și prestarea serviciilor se fac în locuri și în spații autorizate, conform reglementărilor legale în vigoare.

Art. 50(1) Constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni, și se sancționează după cum urmează:

d) încălcarea dispozițiilor art. 13 alin. (1), art. 17-25 și art. 26 alin. (1) și (2), cu amendă contravențională de la 1.000 lei la 10.000 lei;

Art. 54(1) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute la art. 50 și 51 se fac de către reprezentanții împuterniciți ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor”.

De la Primăria Craiova și de la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență nu am obținut nici un răspuns până la închiderea ediției.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS