10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria nu găsește expert judiciar, specialitatea drumuri. Pierde 2,8 milioane de lei?

Primăria nu găsește expert judiciar, specialitatea drumuri. Pierde 2,8 milioane de lei?

Primăria nu găsește expert judiciar, specialitatea drumuri. Primăria Craiova se află în proces cu Ministerul Dezvoltării pentru suma de 2.875.635,16 lei (2.319.060,64 lei + 56.574,52 lei TVA), în urma implementării proiectului privind amenajarea și revitalizarea Centrului Istoric al municipiului.

Proiectul este vechi, de mai bine de șase ani, când s-a obținut finanțarea europeană de circa 13 milioane de euro, dar procesul este nou, din luna mai.

Serviciul Constatare Nereguli şi Antifraudă din cadrul ministerului a constatat, anul trecut, neeligibilitatea sumei de 2.875.635,16 lei. Municipalitatea a dat însă în judecată Ministerul Dezvoltării și a solicitat restituirea creanţei. Procesul este pe rol la Tribunalul Bucureşti, iar instanţa a cerut o expertiză a lucrărilor şi a granitului montat pe străzile din centrul vechi al Craiovei. Tribunalul nu a dat un verdict, amânând până acum de trei ori judecarea cauzei. Ultima dată (6 octombrie) cauza a fost amânată pentru administrarea probei cu expertiza tehnică.

Primăria nu are expert tehnic judiciar, specialitatea drumuri

Pentru a o avea, primăria a demarat o procedură de achiziţie de servicii de expertiză tehnică judiciară – specialitatea drumuri, expert asistent autorizat ANEVAR. Asta pentru că „aparatul propriu al Primarului Municipiului Craiova nu dispune de persoane calificate şi autorizate în această specialitate“, motiva municipalitatea.

„La termenul din data de 8 septembrie instanţa, în şedinţă publică, a apreciat solicitarea noastră ca fiind concludentă, pertinentă şi utilă soluţionării cauzei şi a încuviinţat proba cu expertiza tehnică, specialitatea drumuri, solicitată de Municipiul Craiova, precum şi solicitarea aceluiaşi petent de a avea un expert asistent“, explica primăria în raportul de achiziţie a serviciilor de expertiză tehnică judiciară.

Primăria nu găsește expert judiciar, specialitatea drumuri. Procedura a fost anulată. Se amână și soluționarea cauzei?

Surpriza a apărut însă, ulterior. În urma licitației, nu s-a depus nicio ofertă admisibilă, așa că procedura a fost anulată. Fără un expert tehnic judiciar – specialitatea drumuri, primăria nu se poate apăra la termenul din data de 17 noiembrie. Așa că, cel mai probabil, Tribunalul București va amâna din nou soluționarea cauzei.

Ce vrea să afle instanța din expertiza cerută în cazul granitului montat în Centrul Istoric? Tribunalul vrea „să se stabilească dacă executantul a pus în operă toate cantităţile de lucrări solicitate la plată şi decontate pentru pavajul ornamental de granit. În caz contrar, expertul va stabili care este cantitatea şi valoarea acestora“. De asemenea, mai vrea să ştie dacă executantul a pus în operă toate cantităţile de granit solicitate la decontare.

Nu am putut afla de la primărie de ce nu a fost depusă nicio ofertă admisibilă. Este însă posibil ca și suma oferită să nu fie considerată atractivă. Contractul de servicii de expertiză tehnică judiciară – specialitatea drumuri a fost estimat de municipalitate la valoarea de 1.600 de lei.

SF-urile parcărilor supraetajate, la licitație a patra oară

În aceeași situație s-ar putea încadra și alte două studii de fezabilitate pentru realizarea cărora primăria nu găsește „clienți“. Autoritățile locale se chinuie de la începutul anului să găsească o firmă care să realizeze SF-urile a două parcări supraetajate. Una pe strada Unirii, la intersecţia cu strada Corneliu Coposu, cealaltă pe strada Fraţii Goleşti, intersecţia cu Calea Bucureşti.

Studiile, evaluate la valoarea de 16.806 lei fiecare, au fost scoase la licitaţie de patru ori până acum. Ultima dată, la sfârșitul lunii trecute. Ofertele sunt așteptate până la data de 5 noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS