23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncepe construcția celui de-al doilea laborator de testări COVID din Gorj

Începe construcția celui de-al doilea laborator de testări COVID din Gorj

Județul Gorj va beneficia de cel de-al doilea laborator de genetică moleculară. Aici se vor putea realiza teste pentru depistarea coronavirusului. Laboratorul va funcționa pe lângă Spitalul COVID din Târgu-Cărbunești, singura unitate medicală de acest tip din județul Gorj.

Constantin Târziu, managerul Spitalului de Urgență din Târgu-Cărbunești, a declarat că finanțarea pentru realizarea clădirii va fi asigurată de către compania Transgaz. De asemenea, Ministerul Sănătății va furniza echipamentele pentru dotarea completă a viitorului Laborator de genetică moleculară. Potrivit lui Constantin Târziu, a fost depusă o cerere la compania Transgaz, în vederea obținerii unei sponsorizări sau a unei donații, iar aceasta a fost aprobată recent. Suma de care va dispune unitatea medicală este de 285.000 de lei. Din acești bani va fi construită clădirea care va găzdui Laboratorul COVID.

Vor să fie gata în această toamnă

Managerul Spitalului de Urgență din Târgu-Cărbunești a mai spus că în perioada imediat următoare vor fi demarate lucrările la sediul laboratorului. Între timp se așteaptă și furnizarea echipamentelor. Acestea vor fi păstrate în spital, dacă vor sosi înainte de finalizarea lucrărilor.

„Vestea bună este că această companie s-a oferit să ne asigure finanțarea pentru construirea laboratorului. A și fost aprobată solicitarea noastră. Am avut în vedere și suma folosită pentru construirea laboratorului de la Târgu-Jiu. Am primit aprobare pentru 285.000 de lei. Rămâne de stabilit procedura, respectiv dacă primim noi banii și facem lucrarea sau se ocupă cei de la Transgaz de lucrări și vom primi la final clădirea. Ministerul Sănătății va asigura aparatura necesară. Dorința noastră este ca până la finalul toamnei să avem funcțional acest laborator. Ar trebui să fie realizat rapid pentru că este o construcție din panouri”, a declarat Constantin Târziu, managerul Spitalului de Urgență din Târgu-Cărbunești.

Personalul este perfecționat la Craiova

Conform conducerii unității medicale COVID, a fost identificat și personalul care va activa în cadrul Laboratorului de genetică moleculară de la Cărbunești. Este vorba de un medic. Acesta va asigura și conducerea laboratorului. Vor mai fi încadrați: un chimist, un biolog și doi asistenți medicali.

„Avem deja personalul care va lucra în cadrul laboratorului și a fost trimis la cursuri de specializare la Craiova. Așa cum au procedat cei de la Târgu Jiu, la fel facem și noi. În momentul în care laboratorul va fi construit și dotat cu aparatura necesară se va putea începe imediat activitatea. Ne va ajuta foarte mult acest laborator, dat fiind faptul că suntem unitate medicală COVID, singura din județ. Vom putea să câștigăm timp cu unele proceduri și să nu mai așteptăm după rezultalele de la alte laboratoare din țară”, a mai spus doctorul Constantin Târziu.

Este de amintit faptul că laboratorul de genetică medicală de la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu a costat 200.000 de lei, iar echipamentele 200.000 de euro. Instituția realizează teste COVID încă din luna aprilie. Mediat zilnică de teste este de 120 – 125. Capacitatea de testare poate fi mărită, dacă se lucrează în trei schimburi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS