13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎmprumutul cerut de RAT a generat scandal în consiliul local

Împrumutul cerut de RAT a generat scandal în consiliul local

Împrumutul cerut de RAT a generat scandal în consiliul local. RAT Craiova SRL vrea să obţină un împrumut de şase milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Solicitarea societăţii care gestionează transportul public în comun din Bănie a trecut de votul Consiliului Local, însă a generat discuţii aprinse între opoziţie şi executiv.

Şedinţa ordinară de joi a Consiliului Local Craiova, prima desfăşurată în sala mare a primăriei după trei luni de vot on-line, nu a dus lipsă de contre între opoziţie şi executiv. Discuţiile aprinse au pornit încă de la primele puncte de pe ordinea de zi. S-a vorbit, inițial, despre „Străpungerea străzii Traian Lalescu cu Calea București“, obiectiv de investiţii propus pentru acest an.

La rectificarea bugetară, suma de la acest obiectiv a fost diminuată cu 35.000 de lei, întrucât nu s-au finalizat procedurile de expropriere. Prilej pentru opoziţie de a cere clarificări executivului. „Nu avem niciun fel de explicație de ce nu s-au finalizat procedurile. Am primit un raport în care ni se spune că în 2019 am lucrat la documentație, iar anul acesta începem lucrările. Începem sau nu lucrările? S-au făcut sau nu exproprierile. De ce facem această diminuare de fonduri de la străpungerea Traian Lalescu?“, a întrebat Marian Vasile, consilier local din partea PNL.

Explicația primarului Mihail Genoiu

Explicaţia a venit chiar de la primarul Mihail Genoiu. Edilul a susţinut că suma prevăzută în buget pentru exproprieri a fost de 400.000 de lei. Numai că din studiul de fezabilitate a rezultat o valoare de zece ori mai mare.

„Se bugetează o sumă pentru a începe procedurile, după care se completează cu suma finală. La prima procedură nu s-a prezentat nimeni, iar suma a fost diminuată. Asta nu înseamnă însă că procedura de expropriere nu poate să înceapă în orice moment. Proiectul nu se abandonează. S-a luat deja autorizația și pentru celălalt tronson“, a precizat Genoiu.

Împrumutul cerut de RAT a generat scandal în consiliul local. Marian Vasile: Documentația depusă ne insultă cumva inteligența

Scandal a stârnit însă proiectul de hotărâre privind împrumutul pe care RAT SRL vrea să-l ia de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Cele şase milioane de euro dorite de RAT cu o perioadă de rambursare de opt ani şi o rată a dobânzii cuprinsă între 2% și 2,25% peste ROBOR/EURIBOR la şase luni nu au fost văzute cu ochi buni de opoziţie.

Asta şi pentru că societatea nu a explicat în detaliu cum va cheltui aceşti bani. În raportul ataşat proiectului se menţiona că banii vor fi folosiţi pentru „modernizare ateliere de reparaţii, corp birouri, dispecerat, spălătorie, platformă şi împrejmuiri, respectiv tot ceea ce presupune activitatea de exploatare şi întreţinere a flotei auto“.

Împrumutul cerut de RAT SRL de la BERD a generat scandal în consiliul local. Liberalul Marian Vasile a ridicat problema sumei și a lipsei explicațiilor.
Împrumutul cerut de RAT SRL de la BERD a generat scandal în consiliul local. Liberalul Marian Vasile a ridicat problema sumei și a lipsei explicațiilor.

O explicaţie considerată insuficientă de către consilierul local PNL Marian Vasile pentru o sumă aşa de mare. „Documentația depusă ne insultă cumva inteligența. Ni se cere să aprobăm un credit de 6 milioane de euro, iar la dosar este o cerere, un act constitutiv al RAT și contractul cu banca. Sigur, se amintește pe undeva că acești bani vor fi folosiți pentru modernizarea birourilor, a gardului, a curții, pe care cei de la PSD nu a văzut-o din 2012 până în prezent.

Consider că acest punct de pe ordinea de zi ar trebui amânat. Mai ales în condițiile în care mandatele administratorului expiră în câteva zeci de zile. Nu este normal ca pe ultima sută de metri să faci un împrumut de 6 milioane de euro, lăsându-l moștenire viitoarei conduceri a Consiliului Local sau a RAT SRL“, a spus Marian Vasile.

Discuții și pe seama prelungirii mandatului lui Sorin Manda la conducerea RAT

Primarul Genoiu a explicat că banii sunt pentru reabilitarea depoului de autobuze. Singura verigă care ar mai lipsi din „lanţul modernizării RAT SRL“. „Nu poţi să vii cu 80 de autobuze noi și să le depanezi într-un depou de acum 100 de ani. Depoul este închiderea lanțului modernizării RAT“, a afirmat edilul Craiovei.

Consilierii din opoziţie s-au legat şi de prelungirea până la 31 decembrie a mandatului lui Sorin Manda la conducerea RAT Craiova. „Din documentația depusă la dosar nu se înțelege foarte clar de ce trebuie să-i prelungim mandatul. Este o singură propoziție în care cineva din executiv ne spune că este necesară prelungirea. De ce este necesară prelungirea? Peste două-trei luni, configurația CL se va schimba. De ce să prelungim până la Revelion mandatul cuiva care va depinde de o altă configurație a Consiliului Local?“, a întrebat Marian Vasile.

„Faptul că mandatul primarului a fost prelungit prin lege, am considerat că este necesar să avem administrator la RAT până la sfârșitul mandatului primarului“, a explicat Mihail Genoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS