22.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj(GALERIE FOTO) Se alege praful de strada Râului!

(GALERIE FOTO) Se alege praful de strada Râului!

Strada Râului din Craiova, modernizată cu fonduri europene, se degradează de la o zi la alta. Gurile de canal s-au transformat în adevărate capcane pentru șoferi, iar asfaltul s-a lăsat în mai multe zone. De crăpăturile din carosabil nu mai are rost să amintim, pentru că unele dintre ele datează chiar dinainte de recepția lucrărilor (24 iunie 2016). Strada este încă în garanție și nu a fost an să nu fie cârpită pe ici, pe colo, mai ales în dreptul capacelor de canalizare. În zadar, însă, pentru că deficiențele au reapărut. Lucrările de modernizare a străzii Râului au fost executate de Tel Drum SA Alexandria, în cadrul unui proiect european de circa 10 milioane de euro, care a inclus și reabilitarea străzilor Caracal și Bariera Vâlcii.

Se alege praful de strada Râului! Drumul la care a lucrat Tel Drum SA Alexandria, ca lideră de asociere în cadrul unui proiect european în valoare totală de 54.958.148 de lei, arată din ce în ce mai rău.

Proiectul a cuprins modernizarea și a altor două străzi din Craiova, Caracal și Bariera Vâlcii, însă strada Râului a început să se degradeze chiar înainte de recepția lucrărilor (24 iunie 2016). Și a ținut-o așa de la an la an, cu toate cârpelile care s-au tot făcut, în special în zona gurilor de canalizare.

Strada este încă în garanție, iar constructorul a intervenit aici atât în 2018, cât și 2019, dar numai pentru mici reparații. Totul a fost însă în zadar, pentru că strada „a recidivat“. De fapt, ea a arătat prost încă de la început.

De când a intrat în reabilitare și a putut fi circulată (s-a lucrat pe tronsoane), nu a fost zi ca pe această arteră importantă din Bănie să nu fie sesizată vreo problemă legată de modul cum se comporta asfaltul. Cele mai multe deficienţe au apărut pe tronsonul de la intersecția cu strada Brestei până la intersecția cu strada Tabaci, fir stânga.

Aici proiectantul a prevăzut doar lucrări de reparații și așternerea unui strat de mixtură asfaltică de 4 cm. Asta însemna păstrarea fundației existente, frezarea și turnarea unui singur strat de uzură. Restul străzii Râului a avut prevăzută o refacere completă a sistemului rutier. În niciuna dintre situații însă, asfaltul nu a avut un aspect impecabil, demn de un drum european.

500 de metri de fisuri și plombe turnate înainte de recepție

Nici nu s-au finalizat bine lucrările din primăvara anului 2016 că problemele au și apărut pe strada Râului. Prima dată a cedat tronsonul unde nu s-a umblat la fundație. 420 de metri liniari de fisuri transversale și 82 de metri de fisuri longitudinale a contabilizat Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), chiar înainte de recepția lucrărilor (iunie 2016).

ISC a emis atunci un punct de vedere separat, în care recomanda respingerea recepției din cauza soluției tehnice alese de proiectant pentru acel tronson. Primăria Craiova a avut însă o altă părere și a admis recepția fără nicio obiecție privind carosabilul, deși deficiențele erau vizibile. Chiar cu o lună înainte de recepție, constructorul a colmatat fisurile apărute în carosabil și a turnat mai multe plombe.

Reparațiile au cedat în următorul an, iar de atunci strada a oferit același „peisaj“: denivelări, guri de canal care stau să se prăbușească, balize care te avertizează că te afli în preajma unei gropi și zone cu asfalt lăsat. Pe alocuri, drumul dă chiar impresia că este la un pas să se prăbușească, dacă ne gândim la intersecția cu Dealul Spirei și la cea cu strada Morii. Aici, asfaltul s-a lăsat chiar cu luni bune înainte ca strada Râului să fie recepționată, iar problema nu s-a remediat nici până în prezent.

Mai mult, astfel de zone cu asfalt lăsat au apărut acum și pe tronsonul unde s-a refăcut tot sistemul rutier, Brestei-Tabaci, fir dreapta. Și aici unele guri de canal s-au degradat, una chiar lipsește, punând în pericol participanții la trafic. De altfel, acestea guri de canalizare dau cele mai multe bătăi de cap şoferilor.

Se alege praful de strada Râului! Ce reparații a făcut Tel Drum

De strada Râului pare să se aleagă praful. Se degradează de la o zi la alta, fără vreo intervenție masivă a constructorului. De fapt, în afară de acele colmatări și de câteva reparații la gurile de canal distruse, pe strada Râului nu au existat reparații majore.

Ultima intervenție a fost în urmă cu un an, când o echipă de la Tel Drum a schimbat unele guri de canal și a reparat asfaltul din jurul lor. La fel s-a întâmplat și în 2018, când firma din Alexandria a efectuat reparații după mai multe cereri din partea primăriei.

Se alege praful de strada Râului!
Se alege praful de strada Râului!

Situația s-ar repeta și de data aceasta. Potrivit reprezentanților Primăriei Craiova, Tel Drum a fost deja înștiințată în legătură cu problemele de pe strada Râului și chemată să repare deficiențele. Ar avea mult de lucru, dacă luăm în calcul toate problemele apărute în ultima vreme la partea carosabilă.

Până una alta, primăria poate ar trebui să inventeze un semn nou de circulație, pe care să-l monteze la intrarea pe strada Râului. Iar mesajul cel mai potrivit pentru șoferi ar fi: circulați cu atenție, că altfel (îmi) sar capacele!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS