19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPandemia obligă RAT-ul să majoreze creditul de la BCR

Pandemia obligă RAT-ul să majoreze creditul de la BCR

Pandemia obligă RAT-ul să majoreze creditul de la BCR. RAT SRL, societatea deținută de primărie care are delegat serviciul de transport public în comun din Craiova, vrea să mărească cu 2.000.000 de lei linia de credit deschisă anul trecut la BCR, în sumă de 3.000.000 de lei.

Solicitarea va fi supusă la vot în ședința de joi, 30 aprilie, a Consiliului Local (CL) și presupune, de fapt, modificarea unei hotărâri mai vechi a legislativului craiovean. În urmă cu exact doi ani, CL Craiova aproba accesarea de către RAT SRL a unei linii de credit de 3.000.000 de lei.

Contractul privind împrumutul a fost semnat anul trecut, cu Banca Comercială Română SA. Acum, societatea de transport ar mai dori alți 2.000.000 de lei de la bancă, motivând că măsurile de urgență luate în contextul pandemiei de COVID-19 au dus la o scădere a încasărilor.

Pentru ce are nevoie RAT de bani

Banii ar fi necesari pentru „crearea unui capital de lucru şi susţinerea desfăşurării serviciului de transport în această perioadă“, după cum susține RAT în raportul atașat proiectului de hotărâre.

„Având în vedere dispoziţiile Decretului nr. 195/16.03.2020 potrivit căruia a fost instituită starea de urgenţă pe teritoriul României şi ţinând seama că potrivit actului normativ mai sus menţionat s-a dispus luarea unor măsuri pentru asigurarea continuităţii activităţii de transport în comun, precum şi scăderea încasărilor din vânzarea de bilete şi abonamente, urmare a suspendării cursurilor din toate unităţile de învăţământ, activităţii unor agenţi economici cărora societatea le presta servicii, instituirii muncii la domiciliu şi limitarea deplasării populaţiei, RAT SRL solicită majorarea liniei de credit contractată de la Banca Comercială Română SA cu suma de 2.000.000 lei“, este solicitarea societății.

Pandemia obligă RAT-ul să majoreze creditul de la BCR. Pentru ce a deschis RAT linia de credit de 3.000.000 de lei

În aprilie 2018, când RAT SRL obținea aprobarea CL Craiova privind accesarea unei linii de credit de 3.000.000 de lei, societatea motiva că are nevoie de acești bani „pentru efectuarea de plăţi în situaţia în care acestea nu pot fi făcute la timp din propriile resurse“.

RAT susținea atunci că a achiziționat cu o lună înainte, din resurse proprii, două autospeciale noi destinate activităţii de ridicări auto, pentru care a achitat 802.060 de lei, și că va trebui să plătească, tot din resurse proprii, contravaloarea celor cinci autobuze second-hand deja achiziționate, în sumă de 755.650 de lei.

„Pentru a evita neplata la termen a facturilor emise de către furnizori, precum şi plata unor eventuale penalităţi de întârziere, RAT SRL consideră necesară accesarea acestei linii de credit în valoare de 3.000.000 de lei. Totodată, facem precizarea că RAT nu are nici un alt credit în derulare, ci doar o eşalonare a obligaţiilor fiscale către ANAF – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova, în sumă de 260.000 de lei pe lună, cu termen de finalizare în luna ianuarie 2020“, se mai explica în raportul întocmit de RAT SRL în 2018.  

S-au schimbat garanțiile pentru accesarea creditului actual

Cu toate că deschiderea unei linii de credit de 3.000.000 de lei de către RAT SRL a fost aprobată de Consiliul Local în aprilie 2018, contractul de împrumut a fost semnat în iunie 2019. Asta după ce BCR a cerut alte garanții pentru accesarea creditului, față de cele înaintate inițial de societate.

RAT SRL anunța în 2018 că va garanta linia de credit cu patru imobile pe care le are în proprietate: cel de pe bulevadul Dacia nr. 3, cel din strada Dimitrie Gerota nr. 7, cel de pe Calea Severinului nr. 23 și cel de pe Calea Bucureşti bl. 17A, scara 1.

Ulterior, garanțiile au fost schimbate. Pentru linia de credit de 3.000.000 de lei, operatorul de transport public din Bănie a acceptat ipoteca mobiliară asupra conturilor bancare deschise la creditor; ipoteca imobiliară asupra imobilului situat în Craiova, strada Calea Bucureşti, bl. 17A, scara 1, parter; ipoteca mobiliară asupra creanţelor provenite din contractele încheiate cu șase clienţi ai RAT SRL.

Aceste noi garanții au fost aprobate în CL Craiova în ședința din 31 octombrie 2019, la câteva luni după semnarea contractului de împrumut.

Pandemia obligă RAT-ul să majoreze creditul de la BCR. Câți bani a încasat RAT de la primărie până la 31 martie 2020

Ce nu a menționat RAT Craiova în raportul proiectului de hotărâre care va fi supus la vot în ședința CL de joi este cu ce va garanta cei 2.000.000 de lei pe care vrea să-i adauge la linia de credit anterioară de 3.000.000 de lei.

Din vânzarea de bilete şi abonamente, RAT Craiova a obţinut anul trecut aproape 22 de milioane de lei
Din vânzarea de bilete şi abonamente, RAT Craiova a obţinut anul trecut aproape 22 de milioane de lei

Contactat de GdS, directorul societății, Sorin Manda, a precizat că pentru această suplimentare a liniei de credit banca nu a mai cerut și alte garanții, în afara celor din contractul inițial.

Potrivit execuției bugetului local al municipiului pe trimestrul I al anului 2020, RAT a primit de la Primăria Craiova până la 31 martie suma de 10.419.962 de lei, pentru acordarea de facilități la transportul în comun pentru anumite categorii de persoane. Comparativ, la execuția bugetului Craiovei după primele trei luni ale anului 2019, RAT SRL a încasat de la primărie 6.591.200 lei, pentru același tip de facilități, sumă similară cu cea primită în 2018, tot în primele trei luni ale anului – 6.570.595 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS