11.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii au consumat mai multă căldură în martie 2020 decât anul trecut

Craiovenii au consumat mai multă căldură în martie 2020 decât anul trecut

Craiovenii au consumat mai multă căldură în martie 2020 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Din datele oferite de furnizorul de căldură al oraşului reiese că s-au consumat mai multe gigacalorii pentru încălzirea apei menajere şi căldură în prima lună de primăvară a acestui an. Comparaţia se face cu aceeaşi perioadă din 2019. Asta şi datorită faptului că temperaturile au fost mai scăzute în acest an, în prima lună de primăvară.

„În luna martie 2020 s-au furnizat către consumatorii din Craiova, pentru apă caldă şi încălzire, un număr de 55.299 Gcal la o medie a temperaturii exterioare de 7,7° C, faţă de 48.669 Gcal în luna similară din 2019, la o medie a temperaturii exterioare de 9,7° C“,

se arată într-un răspuns dat GdS de către SC Termo Craiova.

Factură Termo- 2019

De remarcat că între cele două perioade şi citirile s-au făcut diferit. În 2019, citirile le-au făcut angajaţii furnizorului. În 2020, citirile au fost făcute într-un anumit procent de reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, iar alt procent s-a facturat estimativ.

„Pentru a evita răspândirea virusului COVID-19, la sfârșitul lunii martie s-a renunțat la deplasarea oamenilor pe teren pentru citirea contorilor de energie termică, am reușit prin forțe proprii citirea radio (de la distanţă) a unui număr de peste 2.000 de contori, iar prin grija asociațiilor de locatari/proprietari s-au înregistrat datele corecte la încă peste 2.000 de contori.

În general, 70% din facturarea lunii martie 2020 s-a bazat pe înregistrările contorilor de energie termică, diferența însemnând consumuri estimate în funcție de consumurile individuale ale punctelor termice, de temperatura exterioară, cât şi de istoricul fiecărui punct de consum în parte.

Consumurile estimate în luna martie se vor regla automat odată cu citirea indexurilor contorilor de energie termică de la sfârșitul lunii aprilie, când, în condițiile speciale impuse de legislație, Termo Craiova va face tot posibilul să citească toţi contorii de energie termică montați la branșamentele consumatorilor“,

se arată în acelaşi răspuns venit de la furnizorul de căldură.

Au consumat mai mult anul acesta decât anul trecut

Craiovenii au consumat mai multă căldură în martie 2020 decât anul trecut

Diferenţa de consum de la un sezon la altul se resimte şi în facturile emise către asociaţiile de proprietari. De exemplu, o asociaţie de proprietari cu cinci scări a consumat în martie 2020 pentru încălzire 54 de gigacalorii. În timp ce în martie 2019 a consumat 42 de gigacalorii. Aceeaşi asociaţie a înregistrat în luna februarie 2020 un consum de 62 de gigacalorii. Reiese clar că a fost un consum mai mare în februarie, chiar dacă perioada este mai scurtă.

Proprietarii au plătit pentru căldura din martie, în funcţie de SET, facturi cuprinse între 45 şi 781 de lei. Diferenţa este dată şi de unităţile înregistrate de repartitoarele montate pe calorifere.

Alte valori înregistrate în Asociaţia de proprietari bloc Romarta, căci despre ea este vorba, sunt 445 de lei, 350 de lei, 230 de lei. Avem şi facturi mai mici, ca valoare, de 55 de lei, 78 de lei şi 36 de lei.

Facturi mai mici în martie decât în februarie

Factură căldură

Reprezentanţii altor asociaţii de proprietari spun că valoarea facturilor din luna martie este mai scăzută decât în ultima lună de iarnă, februarie.

„Am reuşit să facem listele de plată şi valorile din martie sunt mai scăzute decât în februarie. Asta la Asociaţia de proprietari IJK din centru. La asociaţia din Lăpuş nu am făcut încă listele de plată, dar din factura trimisă de Termo observ aceeaşi diferenţă, valori mai scăzute în luna martie comparativ cu februarie”,

a spus Florica Simulescu, preşedinte la Asociaţia de proprietari IJK.

Ultimele zile când se mai furnizează căldură

Termo Craiova va sista furnizarea căldurii în dimineaţa zilei de 27 aprilie 2020. Practic, noaptea dinspre 26 spre 27 aprilie va fi ultima în care caloriferele craiovenilor se vor mai încălzi în acest sezon rece.

Pe 27 aprilie Termo sistează furnizarea căldurii
Pe 27 aprilie Termo sistează furnizarea căldurii

„Datorită condițiilor meteo din luna aprilie, Termo Craiova a făcut tot posibilul asigurării confortului termic în apartamente, furnizând energie termică pentru încălzire doar în perioadele reci. Deoarece prognoza meteo anunță temperaturi ridicate, începând cu data de 27 aprilie, ora 9.00, se va sista furnizarea energiei termice pentru încălzire“,

se precizează în răspunsul Termo.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS