Începutul lunii martie le-a adus craiovenilor care locuiesc la bloc şi cele mai scumpe facturi la întreţinere din acest sezon rece, 2018 – 2019. Costurile cele mai mari din lista de plată sunt la încălzire. Cauzele sunt, în primul rând, scumpirea gigacaloriei, începând cu 1 ianuarie 2019, dar şi faptul că în ianuarie au fost cele mai scăzute temperaturi. Este cunoscut faptul că proprietarii care primesc căldură de la sistemul centralizat de încălzire al oraşului plătesc începând din ianuarie cu aproape 14 lei mai mult pe gigacalorie, comparativ cu iarna trecută. Prin urmare, locatarii care primesc căldură de la Termo prin punctele termice plătesc 250,29 lei/Gcal faţă de 236,86 lei/Gcal.
După ce administratorii au afişat la avizier cheltuielile de întreţinere pe luna ianuarie, proprietarii au aflat că au de plătit doar pentru căldură facturi de până la 500, 600 şi 700 de lei. Au fost însă şi locatari care au avut costuri reduse cu căldura, aceştia fiind cei cu repartitoare de costuri.
De exemplu, proprietarul unui apartament cu două camere, cu repartitoare, a plătit 143 de lei, iar un altul 390 de lei. În cazul unui apartament cu trei camere, cu repartitoare, factura la căldură, în luna ianuarie, a fost între 187 de lei şi 560 de lei, iar la o garsonieră s-a plătit doar căldura 135 de lei respectiv 280 de lei. Exemplele sunt din Asociaţia de proprietari nr. 17 Brazda lui Novac. Trebuie precizat că încălzirea se calculează în funcţie de SET şi nu după numărul de camere al apartamentului
„La apartamentele fără repartitoare, cu două camere, avem facturi la căldură în valoare de 313 lei, dar şi de 560 de lei. La apartamentele cu trei camere, valorile sunt mai ridicate, respectiv 498 de lei şi 720 de lei. Pentru o garsonieră, costurile cu căldura s-au ridicat între 290 de lei şi 365 de lei. La un alt bloc avem la două camere 262 de lei şi 430 de lei“, a precizat Ion Poenaru, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 17 Brazda lui Novac.

Căldură scumpă, factură scumpă

Cum în facturi se regăsesc toate scumpirile şi, mai ales, creşterea preţului la gigacalorie, cheltuielile cu utilităţile pentru un apartament cu o cameră au trecut de 400 de lei, pentru un apartament cu două camere au sărit de 600 de lei, pentru unul cu trei camere s-au apropiat de 1.000 de lei.
La Asociaţia de proprietari nr. 2 Iancu Jianu, costurile doar cu căldura arată cam aşa: „În blocul 14, proprieterul unui apartament cu trei camere are de plătit diferenţiat, în funcţie de SET, 417 lei, 518 lei, 472 de lei, dar şi 265 de lei şi 281 de lei, la care se adaugă ACM (apa caldă). În blocul 12 avem facturi la căldură în valoare de 528 de lei, la care se adaugă 13 lei ACM, mai avem 562 de lei căldura şi 40 de lei ACM. Acestea sunt valorile pentru luna ianuarie 2019“, spune Marin Iordache, preşedintele asociaţiei.
Aceleaşi valori le găsim şi la alte blocuri din cadrul altor asociaţii de proprietari din Craiova. De exemplu, la Asociaţia de proprietari nr. 2 Nicolae Titulescu, într-un bloc cu două şi trei camere, fără repartitoare, costurile la căldură au fost şi ele destul de ridicate. Proprietarul unui apartament cu trei camere a plătit pentru căldura din luna ianuarie 474 de lei, altul şi 551,54 lei. Valorile sunt mai scăzute în apartamentele cu două camere, proprietarii acestora au plătit pentru căldura din ianuarie 228 de lei şi cel mai mult 479 de lei.

Maria CERNĂTESCU
A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.