21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateVIDEO / Cum vor arăta noile tramvaie din Craiova

VIDEO / Cum vor arăta noile tramvaie din Craiova

Cum vor arăta noile tramvaie din Craiova. Gazeta de Sud vă prezintă imagini cu tramvaiele produse de firmele care s-au înscris la licitaţia pentru furnizarea celor 17 tramvaie cu lungimea de circa 25 m destinate transportului public din Bănie.

Noile tramvaie destinate transportului public în comun din Craiova au, în sfârşit, ofertanţi. După două licitaţii eşuate din diverse motive, a treia s-a dovedit cu noroc. Chiar dacă termenul de primire a ofertelor a fost prelungit cu două săptămâni, la final au fost depuse patru oferte. Toate de la firme din străinătate.

Doi producători din Turcia, unul din Polonia şi unul din Ucraina se luptă pentru a câştiga licitaţia de 170.000.000 de lei, fără TVA, pentru furnizarea a 17 tramvaie cu lungimea de circa 25 m. Este vorba de firmele Bozankaya Otomotiv şi Durmazlar Makine din Turcia, fiecare pe cont propriu, de Pojazdy Szynowe Pesa din Polonia şi de Tatra-Yug, din Ucraina.

Licitaţia pentru noile tramvaie din Craiova, la a treia strigare

Procedura de achiziţie a celor 17 tramvaie destinate transportului public din Craiova a fost lansată pentru a treia oară de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, chiar de Crăciun. Asta după ce procedura a demarat prima dată în ianuarie 2019. A fost însă anulată în iunie, din lipsă de oferte, şi reluată în octombrie.

S-a spus atunci că firmele constructoare nu s-au înscris la licitaţie din cauza termenului scurt de livrare. Adică 15 luni pentru primul tramvai, respectiv 22 de luni de la data semnării contractului pentru restul de 16. În octombrie, când a fost reluată licitaţia, s-a spus că nu vor mai exista probleme. Asta pentru că în caietul de sarcini s-a ţinut cont de toate doleanţele constructorilor.

Nu a fost însă chiar aşa. Pe parcurs a apărut o altă problemă, iar procedura a fost anulată din nou. Motivul? O greşeală în caietul de sarcini, unde ar fi apărut o condiţie pe care nu putea să o îndeplinească niciun producător.

„Sper să vedem cât mai repede noile tramvaie pe traseu“

Greşeala a fost îndreptată, iar licitaţia s-a reluat chiar în ziua de Crăciun, cu termen 11 februarie. Termen care, ulterior, a fost prelungit cu două săptămâni, adică până la 25 februarie. De data asta, ofertele au venit, iar ministerul ar avea de unde să aleagă. Mai ales că în joc au intrat producători importanţi din Europa.

După mai multe încercări, licitația pentru cele 17 tramvaie pare să fi intrat pe linie dreaptă. La ora actuală, avem patru oferte. Sper să fie conforme și după evaluarea ofertelor să fie desemnat un câștigător care să furnizeze garniturile și să vedem cât mai repede noile tramvaie pe traseu“, a spus primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Valoarea totală a proiectului este de 202.349.385 de lei – fonduri europene nerambursabile, iar cofinanţarea primăriei se ridică la 3.400.987,70 lei. Criteriul de atribuire a contractului este „cel mai bun raport calitate – preţ“, unde componenta financiară reprezintă 80% din valoarea ofertei.

Restul criteriilor de care se va ţine cont în alegerea ofertei câştigătoare se referă la numărul suplimentar de călători transportați în picioare şi pe scaune, la perioada de garanție extinsă şi la consumul de energie electrică pentru tracțiune.

Durmazlar şi Pesa, familiarizate cu România

Durmazlar Makine şi Pojazdy Szynowe Pesa au o prezenţă activă la licitaţiile din România privind tramvaiele. Pesa a participat la licitaţia pentru cele 16 tramvaie cu lungimea de circa 30 de metri destinate transportului public din Iaşi, un contract de 184 de milioane de lei.

În schimb, Durmazlar Makine s-a înscris atât la licitaţia pentru cele nouă tramvaie unidirecționale cu lungimea de circa 18 metri, destinate transportului de călători din Botoşani, cât şi la cea pentru cele 40 de tramvaie de 18 metri pentru Brăila (10 tramvaie), Galaţi (10) şi Ploieşti (20) – contract de 320 de milioane de lei.

Pe ce trasee vor circula noile tramvaie din Craiova

Nici nu a început bine evaluarea celor patru oferte, că Primăria Craiova se şi vede cu noile tramvaie în curte.

Mai bine spus, în curtea RAT SRL. Într-un comunicat emis ieri, primăria a anunţat cum vor fi distribuite pe trasee noile tramvaie.

Cele 17 tramvaie de aproximativ 25 de metri fiecare vor fi distribuite pe trei rute ale operatorului local de transport, după cum urmează: ruta 100 – zece tramvaie; ruta 101 – trei tramvaie; ruta 102 – patru tramvaie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS