11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj14 incendii de vegetație uscată în Gorj

14 incendii de vegetație uscată în Gorj

În continuare incendiile de vegetație uscată reprezintă un risc pe care cetățenii din județul Gorj nu-l conștientizează, iar utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor sau arderea resturilor vegetale generează numeroase situații de urgență.

În perioada 07 – 09 februarie, pompierii gorjeni au fost solicitați să intervină pentru gestionarea a 14 situații de urgență generate de incendiile de vegetație uscată izbucnite în orașele Tismana, Bumbești-Jiu, Târgu-Cărbunești și Turceni, comunele Albeni, Dănești, Săcelu, Scoarța, Mușetești.

Peste 51 de hectare de vegetație uscată au fost mistuite de flăcări fiind nevoie de intervenția echipajelor de pompieri pentru limitarea efectelor acestora. 

„Trebuie să conștientizăm riscurile și trebuie să respectăm prevederile legale în ceea ce privește utilizarea focului deschis pentru arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale rezultate în urma întreţinerii/curăţeniei terenurilor agricole.

Trebuie cunoscut faptul că nu sunt deloc puține situațiile în care, din cauza acestor arderi necontrolate, oameni au rămas sub cerul liber fiindu-le mistuite de flăcări locuințele și nu puține sunt situațiile în care aceste arderi de vegetație au provocat pierderi de vieți. Arderile de vegetaţie sunt interzise, iar nerespectarea prevederilor legale se sancţionează cu amenzi de până la 2.500 lei. Arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se efectuează numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, document care se eliberează de către Şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă constituit la nivelul autorităţilor publice locale sau persoana desemnată în acest sens.”, potrivit ISU Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS