21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCL Craiova - scandal despre elefanţi şi parcarea rezidenţială

CL Craiova – scandal despre elefanţi şi parcarea rezidenţială

-

Şedinţa de joi a Consiliului Local (CL) Craiova a avut în prim-plan doar câteva puncte din cele 34 de pe ordinea de zi. Suficient însă cât să se creeze animozităţi între opoziţie şi executiv.

Mai exact, între consilierii locali din partea PNL, cărora li se adaugă mai mereu şi consilierul din partea ALDE – Dumitru Mănescu, pe de o parte, şi conducerea primăriei, de cealaltă parte. Cu toate că dezbaterea publică pe seama taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2020 avusese loc cu o zi înainte, liberalii au avut şi joi ceva de reproşat executivului. 

Ca de fiecare dată, tonul l-a dat Marian Vasile. Acesta a taxat, pentru început, lipsa de implicare a primăriei în dezbaterea publică de miercuri, 27 noiembrie.

Să le fie rușine celor care au organizat dezbaterea publică de ieri (miercuri – n.r.). O dezbatere publică într-un oraș cu sute de mii de cetățeni trebuie promovată cu o lună sau măcar două săptămâni înainte, nu cu o zi. Mai mult decât atât, o dezbatere publică în care chiar se dorește să se afle părerea cetățenilor trebuie făcută într-o zi de wekend (…) Somez conducerea primăriei să nu facă același lucru şi cu dezbaterea ce va urma cu privire la bugetul pe anul 2020. Așa cum promovați pe toate canalele media orice inaugurare la orice capac de canal, așa trebuie să promovați și dialogul cu cetățenii. Aplecați-vă către cetățeni!“, a spus Marian Vasile. 

Marian Vasile: Elefanții pot călca gazonul, dar fotbaliștii nu

Consilierul local din partea PNL a vorbit şi despre taxele de la stadion, care au crescut odată cu indexarea cu rata inflaţiei.

Vasile a propus, dacă tot se aprobă taxele şi impozitele pentru 2020, şi introducerea unei taxe pentru folosirea stadionului „Ion Oblemenco“ şi de către echipe din Liga a II-a şi Liga a III-a. Mai ales acum „când s-a schimbat gazonul pe cheltuiala craiovenilor“.

Marian Vasile, consilier local PNL
Marian Vasile, consilier local PNL

Văd că avem taxă doar pentru meciuri interne de Liga I, nu şi pentru meciuri din Liga a II-a şi Liga a III-a. Probabil că jucătorii din aceste eşaloane au crampoane mai vechi și strică gazonul. În schimb, permiteți închirierea terenului de fotbal pentru spectacole de circ. Adică, elefanții pot călca gazonul, dar fotbaliștii nu! Închiriaţi gazonul şi pentru mitinguri, care se fac cu mii de oameni. Nu are niciun fel de logică. De ce nu s-a introdus taxă şi pentru meciuri din ligile inferioare? Să nu se invoce iarăşi gazonul sau ce scrie în cartea tehnică, pentru că nimeni nu mi-a arătat această carte tehnică a gazonului“, a afirmat Marian Vasile. 

Gâlea: Nu avem un manual de mentenanță cu condițiile de exploatare a noului gazon

Răspunsul a venit de la Ionuţ Gâlea, directorul Direcţiei Patrimoniu din cadrul primăriei. El a precizat că noul gazon este în perioada de mentenanţă, iar direcţia nu a fost încă informată despre condiţiile de exploatare a actualei suprafeţe de joc.

A fost schimbat gazonul, lucrările s-au finalizat acum o săptămână și ne aflăm în perioada de mentenanță de şase luni, asigurată de către constructor. Până la această dată, nu avem un manual de mentenanță cu condițiile de utilizare și exploatare a acestei suprafeţe, astfel că nu am putut decât să ne menținem punctul de vedere plecând de la cele menționate în manualul de mentenanță iniţial, cel de la recepția stadionului“, a spus Gâlea.

Acesta a mai menţionat că în vechiul manual se prevedea ca gazonul să fie folosit cu o medie de 110 minute pe eveniment și o pauză între evenimente de cel puțin 15 zile.

„Când vom avea un manual nou de mentenanță și vom afla condițiile de exploatare impuse de către constructor pentru noua suprafață de joc vom lua măsurile corespunzătoare“, a adăugat Ionuţ Gâlea.

CL Craiova – discuţii aprinse pe subiectul „parcare rezidenţială“

Faptul că din 2020 se va introduce o taxă pentru parcarea rezidenţială, iar primăria nu pare încă pregătită cu locurile de parcare aferente, a generat discuţii în Consiliul Local.

„Aveţi mare grijă, pentru că nu vrem să ajungem să se bată cetățenii în parcările blocurilor. Drept urmare, stabiliți clar ce taxă introducem, ce scoatem la licitație, ca să nu ajungem la niște încăierări. De asemenea, vreau să vă propun, dacă tot băgați această taxă, să montăm și camere de luat vederi pentru aceste parcări, pentru că vedeți că sunt atacate mașinile și infractorii sunt pe toate străzile“, a spus Adriana Ungureanu, consilier local PNL.

„Eu nu sunt împotriva parcărilor rezidențiale, dar nu cred că sunteți în stare, în 2020, să rezolvați această problemă pentru tot orașul“, a afirmat şi Dumitru Mănescu (ALDE). 

Liberali au amintit executivului că au atacat în instanţă modul în care a fost introdus conceptul de parcare rezidenţială în Craiova, fără o dezbatere publică prealabilă, şi că termenul de judecată este 17 ianuarie 2020.

„Vedeţi să nu anuleze instanţa decizia“, au avertizat consilierii locali din partea PNL. 

CL Craiova. Consilierii locali din partea PNL, în discuții cu conducerea PSD a primăriei
CL Craiova. Consilierii locali din partea PNL, în discuții cu conducerea PSD a primăriei

„Consiliul Local a aprobat acea hotărâre. A fost învestită cu o cerere de suspendare de către consilieri liberali, dar aceasta a fost respinsă și este termen de judecată pe data de 17 ianuarie. În atare situație, regulamentul privind procedura parcărilor este în vigoare, pentru că acolo discutăm despre cuantumul taxei de parcare“, a răspuns Ovidiu Mischianu, şeful Direcţiei Juridice din cadrul primăriei. El a mai menţionat că extinderea parcării rezidenţiale urmează să se facă şi în anii următori, nu doar în 2020.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:00:16

(VIDEO) Continuă căutarea persoanei căzute în râul Olt

Căutarea persoanei căzută în râul Olt, în zona barajului...

ȘTIRI GdS