10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSalubritatea, dispecerat nou în aşteptarea iernii

Salubritatea, dispecerat nou în aşteptarea iernii


Operatorul care se va ocupa în această iarnă de deszăpezirea oraşului Craiova, SC Salubritate, dă asigurări că în acest sezon rece, străzile vor fi deszăpezite ca la carte. În acest scop, societatea şi-a făcut un dispecerat nou, clădire care va găzdui comandamentul central pentru deszăpezirea urbei. Clădirea a costat SC Salubritate Craiova SRL 923.550 de lei, cu TVA.

Salubritatea a aplicat zicala „să-ţi faci iarna car şi vara sanie“ şi şi-a construit un dispecerat nou, unde se va întruni comandamentul de iarnă, responsabil cu deszăpezirea oraşului. De la noul sediu va fi coordonată deszăpezirea tuturor celor 823 de străzi din oraş.

Utilaj cu lamă pentru deszăpezire

De aici vor pleca utilajele de deszăpezire, acestea fiind urmărite prin GPS şi îndrumate către zonele cu probleme.

Vor fi transmise în timp real şi redate pe un ecran de mari dimensiuni, date despre poziţia oricărui autovehicul, despre istoricul de deplasare al acestuia, inclusiv direcţia de mers.

Împărţirea maşinilor se va face în funcţie de importanţa arterelor de circulaţie. În Craiova, străzile pe care se va acţiona în perioada rece sunt împărţite după priorităţi.

Prioritate I include marile bulevarde şi străzile intens circulate, acestea sunt 150 la număr. Prioritate II sunt străzile de cartier şi cuprinde 220 de străzi. La prioritate III intră străzile secundare şi de la periferie, acestea sunt 560.

Service pentru reparaţii


Comandament, din toamnă până-n primăvară


Comandamentul de iarnă va funcţiona de la 15 noiembrie 2019 până la sfârşitul lunii martie 2020.

În activitatea de deszăpezire vor fi angrenate 100 de utilaje. Dintre acestea, 55 le are deja Salubritatea. Plus alte 6 utilaje de ridicat gunoiul care pot fi dotate cu lamă. Pentru suplimentarea parcului auto necesar în sezonul de iarnă, Salubritatea face licitaţie.

Mihai Butari, director SC Salubritate Craiova SRL

Avem 55 de utilaje ale noastre şi șase autogunoiere dotate cu lamă pe care le băgăm dimineaţa la deszăpezire, după masă la ridicarea gunoiului. Suntem în procedură de licitaţie pentru restul utilajelor până la 100. Pe 26 octombrie deschidem ofertele, avem 12 loturi pentru minimum 27 de utilaje, maximum 48 de utilaje. Loturile sunt în funcţie de capacitatea utilajelor. Comandamentul de iarnă va fi la noul sediu.

Aici este sistemul de monitorizare prin GPS pentru toate utilajele de deszăpezire, dar şi pentru celelalte maşini pe care le avem. De la sediul Dispeceratului vom comunica prin staţie cu angajaţii noştri, în special cu CF-işti.

În privinţa soluţiilor, vom folosi sare, nisip şi clorură de calciu. Nu pot preconiza la ce costuri se va ridica deszăpezirea din această iarnă.

De exemplu, în iarna trecută costurile cu deszăpezirea au ajuns la 55 de miliarde de lei vechi. Tot la sediul noului dispecerat avem şi un atelier de reparaţii pentru utilajele pe care le deţinem,

a precizat Mihai Butari, director SC Salubritate Craiova SRL.


Aşteptarea zăpezii este pe bani

Utilaje


Craiovenii trebuie să ştie că pentru problemele pe care le vor avea cu deszăpezirea străzilor pe care locuiesc pot apela numărul de dispecerat 0251/422.733 cu program 24 de ore din 24, dar şi faptul că, ninge sau nu, utilajele şi angajaţii vor fi plătiți pentru timpul de aşteptare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS