15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum ar putea renunţa Primăria Craiova la 15 milioane de lei

Cum ar putea renunţa Primăria Craiova la 15 milioane de lei

Primăria Craiova ar putea renunţa la o sumă importantă de peste 15 milioane de lei. Finanţarea este acordată de la bugetul de stat, prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI).

Banii, mai exact 15.517.896 lei, ar urma să vină pentru decontarea lucrărilor începute în primăvară pe strada Carpenului.

Aici se derulează o lucrare complexă, prinsă în acordul-cadru de modernizare a drumurilor din Craiova. Suma de la FDI ar acoperi toate lucrările care mai sunt de executat.

Cu toate că primăria a fost cea care a solicitat această finanţare încă din primăvară, iar banii ar fi un plus pentru bugetul local, edilul Mihail Genoiu s-a declarat reţinut în privinţa utilităţii acestei sume.

Primăria Craiova a decontat deja lucrări de 4 milioane de lei

Nu neapărat că ea nu ar fi de folos, ci pentru că finanţarea ar putea încetini ritmul lucrărilor de pe strada Carpenului.

Valoarea totală a investiţiei de pe Carpenului este de circa 19 milioane de lei.

Bani de la bugetul local, dintr-un acord-cadru pe patru ani în suma totală de 75.316.196 de lei.

Până acum, primăria a decontat constructorului facturi de circa patru milioane de lei, potrivit primarului Mihail Genoiu.

Primăria Craiova ar putea renunţa la finanţarea de 15 milioane de lei obţinută de la FDI pentru lucrările de modernizare a străzii Carpenului
Primăria Craiova ar putea renunţa la finanţarea de 15 milioane de lei obţinută de la FDI pentru lucrările de modernizare a străzii Carpenului

Dacă lucrările vor continua cu noua finanţare, facturile constructorului vor fi decontate direct de către Fondul gestionat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză. Aici ar putea apărea şi problema, în opinia primarului Craiovei.

Genoiu: Dacă finanţarea nu va decurge cursiv, probabil că vom renunţa la ea

Dacă decontările se vor face cu întârziere şi lucrările vor întârzia.

Edilul susţine că nu vrea să-şi asume un alt termen de finalizare a proiectului.

Ultima dată stabilită în contract pentru terminarea lucrărilor este 29 noiembrie.

„În curând, va începe turnarea asfaltului pe primul tronson de pe strada Carpenului, pentru care avem şi acea finanţare pe FDI, care se referă la ceea ce este de plătit de aici înainte. Problema va fi însă în felul următor. Trebuie să vedem cât de cursiv decurge această finanțare şi cât de repede se mişcă constructorul cu lucrările. Dacă finanţarea merge foarte greu, vă spun sincer că vom renunţa la ea. Asta pentru că, dacă finanţarea se mişcă greu, constructorul trebuie să sisteze lucările, să aştepte banii, să iasă din termenul de execuţie şi să se ducă cu lucrarea la anul, ceea ce nu ne permitem. Eu am promis că strada Carpenului se termină anul acesta. Sunt oarecum reţinut cu această finanţare, sunt optimist 50% că plăţile se vor face repede, pentru că suntem şi în ultima parte a anului. Dacă finanţarea se primea în iulie, poate că eram optimist. Am cerut în permanenţă constructorului să se menţină în termenul de execuţie, încât nu pot ca acum să-l întârzii cu plăţile. El nu are nicio vină. Aşa că, repet, dacă finanţarea nu va decurge cursiv probabil că vom renunţa la ea“, a afirmat Mihail Genoiu.

Modernizarea străzii Carpenului, o lucrare complexă

Transformarea străzii Carpenului dintr-una de pământ şi balast într-un bulevard cu două benzi pe sens constituie o lucrare complexă. Asta pentru că ea cuprinde şi casetarea canalului de pe mijloc, pe o lungime de 1.691 de metri.

Lucrările de modernizare a străzii Carpenului
Lucrările de modernizare a străzii Carpenului

În plus, se introduce şi o conductă de 1.820 m, care să preia apa pluvială şi menajeră. Lucrările mai prevăd şi montarea de cămine, de gaigăre (120) şi de ţevi pentru canalizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS