10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNoi focare de pestă porcină în Dolj. 30 de animale au fost ucise

Noi focare de pestă porcină în Dolj. 30 de animale au fost ucise

Este alertă de pestă porcină în Dolj! Alte două focare au fost confirmate ieri în comunele Ostroveni şi Gighera, după ce luna trecută în Teasc au fost descoperite primele animale bolnave. De data acesta, pesta porcină a fost adusă de porcii mistreţi în localităţile riverane Dunării. Reprezentanţii DSVSA Dolj spun că au găsit mai multe cadavre în zona Dunării, pe lanurile din apropierea comunei Ostroveni. „Sută la sută, boala a fost adusă de porcii mistreţi. Deja am luat primele măsuri de prevenire. Au fost omorâţi patru porci la Ostroveni, la Gighera au fost găsiţi trei porci morţi, iar doi au fost ucişi, în timp ce la Nedeia, sat ce aparţine de Gighera, au fost ucise 25 de animale“, a declarat dr. Andrei Butaru, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj.

În funcţie de evoluţia bolii, reprezentanţii DSVSA Dolj vor stabili dacă vor trece sau nu la lichidarea în masă a porcinelor. „Deocamdată, monitorizăm toată zona şi facem catagrafierea tuturor porcinelor din gospodării. În funcţie de evoluţia bolii, vom stabili în Centrul Local de Combatere a Bolilor paşii ce trebuie urmaţi“, a spus Butaru.

În ceea ce priveşte comuna Teasc, reprezentanţii DSVSA Dolj spun că boala este staţionară. „La Teasc am avut 16 confirmări, au fost descoperiţi 25 de porci morţi, iar alţi 78 au fost ucişi. În acest moment, s-a stopat evoluţia bolii“, a adăugat Andrei Butaru.

Primul focar de pestă porcină africană din Dolj a fost depistat în toamna anului trecut, în satul Comănicea, comuna Secu. Atunci au fost ucise toate animalele pe care oamenii nu au mai apucat să le sacrifice la adăpostul nopţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS