10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocalnic din Teasc: „E lucru dracu' cu pesta asta!“

Localnic din Teasc: „E lucru dracu’ cu pesta asta!“

Apariţia celui de-al doilea focar de pestă porcină africană din Dolj pare să ia pe nepregătite atât oamenii, cât şi autorităţile. Astăzi, la câteva ore după ce a fost confirmată suspiciunea de pestă porcină în comuna Teasc, localnicii ridicau din umeri, neştiind ce măsuri se iau într-o astfel de situaţie. În acelaşi timp, un reprezentant al DSVSA Dolj se lupta atât cu canicula, cât şi cu …. pesta. În fapt, monitoriza zona de risc şi făcea dezinsecţie în gospodăriile din vecinătatea celei în care a fost descoperit focarul.

Este din nou alertă de pestă porcină în judeţul Dolj. De data aceasta, în comuna Teasc. Autorităţile au confirmat în această dimineaţă virusul bolii şi au convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) la Prefectura Dolj. „În data de 19.06.2019, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Dolj a identificat genomul viral al pestei porcine africane, în probele recoltate de la doi porci, dintr-o gospodărie din comuna Teasc, satul Teasc, județul Dolj. Ulterior, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat prezența virusului pestei porcine africane. Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din județul Dolj s-a întrunit în această dimineață, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli.

Gospodăria unde a fost descoperit focarul de pestă porcină – Foto: Lucian Anghel


Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului“, se arată într-un comunicat de presă al DSVSA Dolj.

„Nu suntem informaţi, nu ştim ce trebuie să facem“

În apropierea gospodăriei în care a fost descoperit focarul era parcată o maşină a DSVSA Dolj – Foto: Lucian Anghel

În realitate, însă, lucrurile stăteau cu totul altfel. În apropierea gospodăriei în care a fost descoperit focarul era parcată o maşină a DSVSA Dolj, iar un angajat al al acestei instituţii – extrem de rezervat în declaraţii – monitoriza zona. Pe stradă, oameni debusolaţi, care nu ştiau ce se întâmplă şi ce măsuri se iau într-o astfel de situaţie. „Am doi porci aduşi de la Gorj. Sunt mici, n-au nici 30 de kilograme. Nu vreau să îi tai sau mi-i ia aşa, fără nici un motiv. E lucru dracu’ cu pesta asta! Nu suntem informaţi, nu ştim ce trebuie să facem. Măcar să vină să li se facă analize şi să vadă dacă au boala“, a spus Ion Geantă, din comuna Teasc.

„Toată noaptea au guiţat porcii în sat“

Un alt localnic a spus că, de teama bolii, mulţi vecini şi-au sacrificat animalele. „S-a confirmat boala, dar în sat nu mai e niciun porc bonav. Eu am doi porci, au fost doctorii la mine, i-au văzut, au zis că nu sunt bolnavi. Eu nu îi tai. Toată noaptea au guiţat porcii în sat, au mai tăiat oamenii din ei. În special cei care au avut porci mari“, a spus bărbatul.
Un alt sătean, vecin cu proprietarul în curtea căruia a fost descoperit focarul, a spus că şi-a găsit porcul mort în curte. „Ieri-dimineaţă l-am găsit mort. Seara a mâncat şi dimineaţa era mort. Avea 160 de kilograme. Nu ştiu ce a avut, a luat doctorul probe, să vedem ce iese la analize“, a spus bărbatul.

Un alt sătean, vecin cu proprietarul în curtea căruia a fost descoperit focarul, a spus că şi-a găsit porcul mort în curte – Foto: Lucian Anghel

„Orice suspiciune de boală trebuie anunţată“

Reprezentanţii DSVSA Dolj fac apel la oameni să nu îşi sacrifice animalele şi dau asigurări că vor fi eutanasiaţi doar porcii bolnavi.

„DSVSA Dolj solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat la medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităţilor locale.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie“, se arată în comunicatul DSVSA Dolj.

Cât despre „desfăşurarea de forţe“ din teren, Costică Retea, directorul adjunct al DSVSA Dolj, a spus că sunt mai multe echipe decât cea pe care am găsit-o noi. „Nu mai facem filtre, că le facem degeaba, noi facem dezinsecţie în curtea respectivă şi în împrejurimi. Poliţia şi jandarmeria fac patrule în tot satul.

Aşa s-a stabilit în CLBC: patrule în sat, medicii fac examene clinice şi recoltează probe şi altă grupă de medici intră în curtea respectivă. Sunt medici cu echipamente, cu maşina DSV-ului, cu tot. Sunt patru oameni, nu e un singur om! Mai pleacă şi acum un echipaj.

Omorâm porcii bolnavi, iar mesajul este să se adreseze oamenii, să recoltăm probe şi să le ducem la laborator“, a spus Costică Retea, directorul adjunct al DSVSA Dolj.

„Nu s-au mai descoperit alte cazuri“

Constantinescu Genel, viceprimarul comunei Teasc, a spus că până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire. „Zona este monitorizată, este sub control şi nu s-au mai descoperit alte cazuri.

În cazul în care va avea o evoluţie activă şi vor fi focare la distanţă mai mare, se va trece la măsuri mai drastice. Oamenii nu trebuie să circule cu animalele pentru că riscă să fie amendaţi. Acum se face monitorizare în zonă. Ni s-a spus că s-a schimbat procedura şi se încearcă monitorizarea“, a spus Genel Constantinescu, viceprimarul comunei Teasc.

Zona monitorizată de DSVSA Dolj


Primul focar de pestă porcină africană din Dolj a fost depistat în toamna anului trecut, în satul Comănicea, comuna Secu. Atunci au fost ucise toate animalele pe care oamenii nu au mai apucat să le sacrifice la adăpostul nopţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS